04 юни 2010

Агнешка яхния в гювеч

Голям фен съм на ястията в гювеч и щом рецептата позволява, не се колебая да готвя в него.



Продукти:
около 1,5кг агнешко месо на порции
1кч ориз
1 домат или 1чч от консерва
3-4 стръка зелен лук и 1 чесън
2чл червен пипер
3сл брашно
сол, чубрица, млян чер пипер
пресни магданоз, целина, дивисил



Вариант 1:
Месото се сварява и се слага в намаслен керамичен гювеч. Към него се добавят настърганият домат, нарязаните лук, чесън, зелени подправки, останалите продукти и се объркват внимателно. Долива се вода да покрие месото, захлупва се и се поставя в студена фурна. Пече се на 180С до готовност на ориза - общо около 1час и 30 минути.

Вариант 2:
Измитите порции /сурово/ месо се подреждат в намасленият гювеч, поръсват се с малко сол, чер пипер, няколко лъжици олио, и се заливат с вода да ги покрие. Съда се поставя в студена фурна, готви се 2 часа на 180С, след което се добавят останалите продукти /може да се смесят предварително/. Яхнийката се пече още около 40 минути или до готовност на ориза.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Анонимен2/8/14 17:00

    Страхотна рецепта! Приготвих я и всички у нас я харесаха! Блогът ти е много хубав Маги! Радвам се ,че има толкова талантливи хора като теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Да си призная бях позабравила тази рецепта, а така обичам яхнии....
      Поздрави и слънчева неделя от мен :)

      Изтриване