Рецептата за този сладкиш имам в готварският си тефтер от поне 15 години. Винаги ми се получава сполучлив, а в случаи, когато времето ми е малко, ме спасява успешно. Вместо конфитюр може да се използва сладко от каквото и да е, изборът е по ваш вкус :))))
Продукти:
2 яйца
1чч захар
3сл. олио
1чч хладка вода/може и по-малко/
2чч брашно
1 бакпулвер /или 1чл сода бикарбонат/
ванилия
1чч конфитюр или сладко/
Всички продукти се смесват в дадената последователност. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече в умерена фурна за около 20-30 минути. След като изстине се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове.
За още по-добър вкус може да добавите счукани орехови ядки.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Страхотно изглежда,ще го пробвам.:)
ОтговорИзтриванеНяма да съжаляваш Боби, винаги е бил сполучлив :)
ОтговорИзтриванеНаправих веднъж единична доза и веднъж двойна.
ОтговорИзтриванеДвойната доза изпекох в дълбоката тава на печката.
Сладкото ми беше гъста смес - конфитюр от дюли и ябълки.
Отгоре поръсих със смлени орехи и кокосови стърготини.
Резултата и двата пъти беше перфектен на вкус , нежен и пухкав сладкиш!
Всички, които го опитаха бяха възторжени в отзивите си!
Маги, твоят бърз сладкиш с конфитюр има идеалните пропорции, много съм ти благодарна за рецептата! Скоро имам рожден ден, смятам да го преобразя в торта с много сметана и шоколад, семейството ще е супер доволно :)
Правила съм подобни сладкиши, но винаги са се получавали тежки и глетави. Сега разбрах, че грешката ми е била в повечето брашно, което съм слагала.
Доста се изкушавах първия път да досипя, но се радвам, че ти се доверих и въобще не сбърках!
Препоръчвам сладкиша с две ръце, няма да съжалявате, опитайте го и се очаровайте като мен!
Целувки за Маги!
Много се радвам, че ти е допаднала рецептата :) Предполагам, че ще се получи вкусна торта, да се похвалиш как се е получило. Може да сложиш снимка във фен страницата на блога във Фейсбук :)))
ОтговорИзтриванеОгромно благодаря, прегръдки от мен Маги!
Маги, тортата стана отлична!
ОтговорИзтриванеНаправих две дози от сладкиша. В едната сложих какао, за да е тъмен блат, в другата само ванилия, стана бежов на цвят, заради сладкото ,но имаше хубав контраст.
Сиропирах ги обилно ,защото моите хора обичат мокри торти.
За крем разбих малко над половин литър сладкарска сметана.
Имах куполи на блатовете, които хоризонтално прерязах с къдрав нож, намокрих обилно със сиропа и сложих в сметаната. В нея прибавих и едно пликче счукани на прах бонбони теменужка- получи се страхотен теменужен аромат. Сложих и скълцани желирани бонбонки с различни аромати и шоколадирани стафиди. Крема стана сложен и интересен :))) в комбинация с меките, сочни блатове - перфектното тортище.
Получи се голяма торта, много голяма по разбиранията на нормалните хора, но...ние сме яшни, а и сме доста хора(11 човека), всеки хапна обилно.
Всяка година им правя торта и така бях се изчерпала идейно...а и те все искат нещо различно, но да е сочно и шоколадово...и все имаше недоволни.
Благодарение на теб тази година нямаше мърморещи, всички са удовлетворени, въпреки дебелите блатове, които даваха обем, сиропирани са перфектни! Баща ми изказа предположение, че и с млечен крем с брашно и жълтъци пак ще е много вкусна. Ще пробвам и така и пак ще споделя.
Бъди жива и здрава!
Направих снимки на последното парченце, ще сложа снимки във фейса.
ОтговорИзтриванеВили, направила си пълна промяна - от един сладкиш цяла голяма торта, браво! Радвам се много че така ви е допаднал!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Здравейте и благодаря за рецептата! Получи се страхотен и вече е почти свършил. За първи път гостувам в блога Ви и мисля, че съм пропуснала, но ще наваксам.
ОтговорИзтриванеМного ме радва факта, че сладкиша почти е свършил - това означава, че сте го харесали всички в къщи! Пожелавам приятна разходка в моето кулинарно кътче :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Впечатлих всички с този сладкиш със сладко от смокини!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Мария!
Със смокиново сладко ще е бил страхотен сладкиша наистина, чудесна идея :)))
ИзтриванеСтрахотен и много икономичен сладкиш! Не мога да повярвам, че се получи толкова добре, колкото го описвате, защото на мен често ми се случва да не ми се получи сладкиша и все си мислех, че е от фурната ... но ето че това е нашият сладкиш. Със сигурност често ще го правя, всички много го харесаха. Благодаря, Маги! И аз го правих със смокиново сладко.
ОтговорИзтриванеПробвала съм всякакви сладка и конфитюри и няма грешка, все се получава! Това е стара и сполучлива рецепта!
ИзтриванеПоздрави от мен :)
Здравей,Маги.Сладкиша е чудесен,наистина.Питам се,обаче дали вместо вода може да се използва сметана и ако да-колко?Бих искала да опитам този вариант,но не съм сигурна дали ще се получи така както си го представям.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Грета, благодоря че сте уважили рецептата ми! Сметаната е тежка и моят съвет е да сложите половин чаша от нея и да я допълните с вода,за да не се промени лекият вкус на сладкиша. Споделете резултата след това!
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Napravih sladkisha no go preobrazih dosta semeistvoto mi go haresa mnogo.preobrazqvaneto beshe ot prostichkiqt sladkish da se prevurne v torta stana perfektna. S malko po golqmo vyobrajenie stava chudesen desert za semeino sybirane.. Opitataite i preobrazete sladkisha v velikolepna torta obvita s razpoten shokolad i dekoraciq s cvetq ot zahar,beltyk i razlichni sladkarski boi za ocvetqvane.Ako imate fantaziq shte vi se poluchi garantiram vi. Az opitah i stana.peiqten den na vsichki koito iskat neshto vkusno i preobrazeno
ОтговорИзтриване9
Стефи, направила си нещо великолепно- от един обикновен сладкиш си получила празнична торта! Благодаря, че сподели с нас приготовлението си, със сигурност ще е от полза на много домакини!
ИзтриванеПоздрави и спокойна неделна вечер :)
ZDRAVEI MAGI.. NALI ZNAESH NIE KULINARITE MOJEM OT NAI OBIKNOVENITE NESHTA DA PREVURNEM V PRAZNICHNI..BLAGODARQTI ZA OTGOVORA.PRODYLJAVAJ VSE TAKA.PRIQTEN DEN
ИзтриванеТака е Стефи, защото имаме въображение! И на теб ти пожелавам спокойна нощ :)
ИзтриванеМного го харесвам този сладкиш...Кръстила съм го "Обери хладилник" винаги чудесен резултат,а комбинациите и вариациите според фантазията на изпълнителя :-)
ОтговорИзтриванеИЗЯДОХМЕ СИ ПРЪСТИТЕ!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеНаправих го точно по рецептата, само че във форма за кекс.Получи се.Превъзходен е!Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеФормата за печене може да е каквато искате, дори и за мъфини! И аз благодаря за доверието :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Благодаря за страхотната рецепта. Направих го със сладко от ягоди. Поздрави
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесал! Предимството му пред другите сладкиши е че се приготвя бързо :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден от мен, Маги
Ne mi se polu4i,vse o6te se pe4e sled kato izmina polovin 4as.Sajaliavam,no sas tezi merni edinici iavno se gre6i mnogo.V sladkarstvoto vsiaka proporcia na produktite triabva da e to4na.Kakto vremeto i gradusite na pe4ene.
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не ви се получава сладкиша, за тази рецепта винаги имам добри отзиви.
ИзтриванеМерките ми са стандартни - 1чч е с вместимост 250мл, а за печенето - 170-180С е умерена температура. По-принцип сладкишите и кексовете пека първоначално на малко по-слаби градуси /около 160С/ и по-късно засилвам.
Изглежда добре, изпече се добре и дотам. Вкусът е като на обикновен хляб със сладко, прекалено е постен с толкова малко мазнина и без мляко. Трябваше да се досетя още щом видях рецептата. Доста съм разочарована.
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не сте доволна от резултата - добавете повече мазнина и конфитър следващия път!
ИзтриванеСтрахотен! Мерси!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за хубавите думи! Поздрави и хубав ден от мен, Маги :)
ИзтриванеZdravei maggi da te popitam kolko bakpuler se slaga
ИзтриванеЗдравейте, бакпулвера е 1 пакетче или 10гр ако имате насипен. Надявам се да ви допадне :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Mpagi blogodarya ti za otgovora stanaNo vtori pıt go napravih bez marmalad i nedopadna
ОтговорИзтриванеЗдравей Севи, опитай с конфитюр следващия път - от сини сливи ако имаш, става чудесен!
ИзтриванеПоздрави, Маги
Майка ми го прави същия,но с 1 яйце,какао и орехови ядки,получава се и става бързо.
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се е случвало да го правя с едно яйце, пак става. За мен това е най-сполучливия и бърз сладкиш, който съм правила :) :) :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден от мен, Маги
Страхотно. Сега запретвам ръкави, и започвам да го правя. Благодаря за прекрасната рецепта. Дано ми се получи и на мен.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна вечер.
Ива.
Надявам се, че ви е допаднал сладкиша ☺ Благодаря и аз за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави, Маги
Здравий,Маги и на мен ми се получи сладкиша,чудесен е ��
ОтговорИзтриванеЗдравей Вили, радвам се че ти се е получил сладкиша! За мен това е една от най-сполучливите ми рецепти! Благодаря ти за доверието, приятна вечер от мен :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Може ли, вместо вода, да сложа кис. мляко?
ОтговорИзтриванеСложих около 1/2ч.ч кис. мляко и 1/2 водичка стана страхотен 💓Отгоре го намазах с шоколад
ИзтриванеСтрахотно, извинявсм се че не отговорих на време. Не съм пробвала, но вече знам че се получава добре, благодаря за мнението и хубав ден от мен 🙂
ИзтриванеПолучи се страхотно 💓Всички гости, бяха доволни 💓💓💓
ИзтриванеБлагодаря за хубавия отзив! Приятен ден ви пожелавам 🙂
ИзтриванеВъзхитени съм. От години се опитвам да направя подобен сладкиш и все не става. Този стана уникален. Спазих точно рецептата. Вече е любимия ми сладкиш. Благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеПолучи се прекрасен следобеден сладкиш с конфитюр от дюли. Благодаря!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеЧудесна новина! С радост посещавам този сайт всеки ден! Поздрави и успех с развитието му! Мария
Здравейте, фурната със или без вентилатор да бъде. Пекох го с вентилатор и стана втиклен.
ОтговорИзтриванеСамо нае разбрах тавата с какъв диаметър става най-добре. ....
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тавата в която правя сладкиша е с диаметър 30см.
ИзтриванеЖелателно е, когато публикувате рецепти да упоменавате размера на формата, в която сте изпекли посочената доза в рецептата и дали на снимките е същата или двойна доза. Така хората ще разберат и ползват рецептите ви, без грешки/загуби на материали и времето си. Също и вида на фурната с/без вентилатор, обема ѝ. При печене в голяма фурна без вентилатор е необходимо повече време и винаги клечка за зъби за междинна проверка на готовността.
ИзтриванеЗдравей,Маги,стана страхотно! Вместо вода сложих лимонада и пекох като мъфинчета, сложих конфитюр от боровинки. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеС голямо закъснение благодаря за отзива и идеята за лимонадата, мисля да опитам този вариант :)
Изтриване