17 април 2010

Рецепти за салати от книгата *Кулинарен свят* на Емил Павлов


Турска салата от краставици
 Продукти: 1 скилидка чесън, 1 бурканче кисело мляко, 1/2 супена лъжица ситно нарязан копър, 2 обелени краставици, сол, черен пипер, лимонов сок, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица ситно накълцана мента.

Начин на приготвяне:
Натрийте купата за салата с чесъна. Разбъркайте киселото мляко с копъра. Нарежете на дължина краставиците – първо на 4 части, а после напречно – през 1/2 см на кубчета. Подправете с лимона, солта и черния пипер. Върху краставиците изсипете киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре сместа. Поръсете от горе със ситно накълцаната мента и леко притиснете надолу. Сервирайте веднага.


Салата “Пикадили”
Продукти:
1 кг картофи, 3 еднакви по големина глави лук, солена херинга или аншоа, магданоз, зехтин (олио), лимонов сок, горчица.
Начин на приготвяне:
Сварете в подсолена вода картофите. Обелете ги и кати изстинат, ги нарежете на кръгове, дебели около 1 см. Нарежете на кръгове и главите лук. Измийте, изчистете и нарежете на парченца рибата. В чиния за поднасяне наредете на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсете салата с дребно нарязан магданоз и я полейте със зехтина и лимоновия сок, в който сте разтворили малко горчица.


Салата от риба “Тон”
Продукти:
500 г сварени картофи, 1-2 кисели ябълки, 2-3 кисели краставички, 1 консерва риба “Тон”, 4-5 лъжици олио, 1 кофичка сметана, сол, 2-3 твърдо сварени яйца, магданоз или пресен лук за украса.

Начин на приготвяне:
Нарежете на кубчета картофите, ябълките и краставичките. Прибавете накъсаната на парчета риба, олиото и сметаната. Посолете салата на вкус, разбъркайте я и я изсипете в подходяща чиния. Наредете отгоре половинки от твърдо сварени и обелени яйца. Украсете салата със ситно нарязани листа от зелен лук или с магданозени клончета.

Салата от бял фасул с шунка
Продукти:
150 г консервиран бял фасул, 100 г шунка, 50 г маслини, 1 твърдо сварено яйце, 1 домат, 2 с. л. зехтин (олио), 1 с. л. оцет, 1 скилидка чесън, магданоз и сол.

Начин на приготвяне:
Фасулът се смесва със зехтина (олиото), оцета и счукания чесън. Прибавят се нарязаните на малки парченца шунка, яйце и домат, разбърква се и се прибавят маслините. Отгоре се наръсва нарязан магданоз.

Салата „София“
Продукти:
1 зелена салата, 4-5 домата, 1 зелена и 1 червена пиперка, 1 корен от магданоз, 2 сварени яйца, 1 малка консерва филе от сардела, 1 глава лук, няколко черни маслини, 4 л. оцет (лимонов сок), 4 лъжици зехтин (олио), сол, черен пипер.

Начин на приготвяне:
Салатата се измива и се оставя да се отцеди добре. Доматите се нарязват на кръгчета. Пиперката и коренът от магданоз се нарязват на продълговати парчета. Листата от салата се слагат в продълговата чиния за сервиране и върху тях се нареждат кръгчетата от доматите, парченцата от пиперките и коренът от магданоз. Украсява се с кръгчета от сардела и яйца. Наръсва се със ситно нарязан лук и маслини и се залива с марината от оцета (лимонов сок), зехтина (олиото), сол и черен пипер.

Царска салата
Продукти:
3 средно големи домата
2 краставици
2 печени чушки
2 лютиви чушки
1 връзка зелен лук
100г маслини(Мамут)
около 150г маионеза
2 твърдо сварени яйца
кашкавал
копър
магданоз
сол
олио
лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесваме всичко, като чушките и маслините са нарязани на ситно. Всяка половинка от яйцата я разрязваме на 2 части, с които украсяваме салатата. Настърганият кашкавал трябва да е последното ни действие. 

Салата от домати и яйца
Продукти:
4 яйца
4-5 домата
зехтин
лимонов сок
сол
магданоз

Начин на приготвяне:

Сваряваме твърдо яйцата и след като изстинат напълно ги нарязваме на колелца. Измиваме и нарязваме на колелца доматите. В плитка чиния нареждаме керемидообразно ред яйца, ред домати, отново яйца и т.н. Посоляваме яйцата и доматите и заливаме с олио(зехтин). Сипваме малко лимонов сок само върху яйцата. Поръсваме много леко със ситно нарязан магданоз. Салатата е много ефектна и може да се подрежда по най-различни начини: доматите могат да се подредят под формата на звезда, цветя, сърце, а празните пространства се попълват с яйцата.



Мексиканска салата
Продукти:
6-7 печени червени пиперки.
1 буркан консервиран зелен боб
1/2 консерва царевица
2 кренвирша или др. колбас

Начина на приготвяне:
Всичко това се нарязва и се обърква с: 5 скилидки счукан чесън, 1 с.л. горчица, 6 с.л. олио и 2 с.л. оцет и копър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар