Много ме впечатлиха рецептите от книгата на Емил Павлов "Кулинарен свят". Харесах такива, които се приготвят бързо, и ако може с по-малко продукти. По тази причина реших да ги споделя тук без да съм ги приготвяла лично.
Нарязвате в тавичка на кръгчета 1-2 тиквички,1-2 патладжана (небелени), 1кг картофи, 2-3 главички лук, заливате всичкото с домати (една чаша или 2-3 настъргани домата - зависи какво ползвате и колко сос обичате), около 1/2 чаша олио, сол, черен (и червен, ако обичате) пипер и печете около час - час и половина във фурната.
Тиквички огретен
Продукти: 200 г тиквички, 20 г масло, 10 г брашно, 1/2 яйце, 50 г сирене или кашкавал, 100 мл прясно мляко, сол на вкус.
Приготвяне: Добре почистените и обелени тиквички се нарязват на тънки колелца и се запичат в намазана с масло тава. Посипват се с натрошеното сирене или настърганият кашкавал. Ястието се залива с млякото и яйцето и се запича във фурна.
По същия начин се приготвя и спанак огретен. Добре почистеният, измит и нарязан на ситно спанак се задушава на фурна. Прибавя се натрошеното или настърганият кашкавал. Ястието се пече до готовност.
Приготвяне: Добре почистените и обелени тиквички се нарязват на тънки колелца и се запичат в намазана с масло тава. Посипват се с натрошеното сирене или настърганият кашкавал. Ястието се залива с млякото и яйцето и се запича във фурна.
По същия начин се приготвя и спанак огретен. Добре почистеният, измит и нарязан на ситно спанак се задушава на фурна. Прибавя се натрошеното или настърганият кашкавал. Ястието се пече до готовност.
Дюнер "Зози"
Продукти:1-2 зелеви листа - от прясна българска зелка.
1 домат
1 прясна краставица
печено пилешко филе
подправки по желание
Начин на приготвяне:
Доматът се нарязва като за салата, краставицата и филето на ивици. Взима се зелевият лист и върху него се редят домат, краставичка и филенце. Слагат се подправки по желание и листът се завива като истински дюнер.
Пилешки хапки със сос
Продукти: 1 бр. пилешки гърди.
200 мл. заквасена сметана (може и пакетче топено сирене)
олио или зехтин
черен пипер
естрагон (тарус)
бяло вино
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се нарязват на хапки и се запържват до златисто, прибавя се 1-2 чаши бяло вино и сметаната (топеното сирене). Оставя се сосът да се сгъсти и се поръсва с естрагон и черен пипер.
Тиквички с шунка
Продукти:1 кг. тиквички
200гр. Шунка
2-3 с.л. олио
1глава счукан чесън
1к.л. мащерка
1/2ч.ч. пилешки бульон
200гр. кашкавал
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на колелца се изсипват в по-голяма купа. Шунката се нарязва на дребно и се изсипва при тиквичките прибавя се счуканият чесън и подправките, олиото. Всичко се разбърква и се изсипва в тавичка, предварително намазана. Пече че се около 40 минути. 10 минути преди да се извади от фурната ястието си покрива с парченца кашкавал и се връща отново докато се получи розова коричка.
"Голямо кюфте"
Продукти:500гр кайма
2 яйца
1-2 кремвирша нарязани на колелца
1 кутия топено сирене/от българското за по-евтино/;-)
1 малък буркан гъби
1 малка глава лук по желание
Подправки -ким,копър,чубрица
Всички продукти се омесват и полученото кюфте се слага в йенска тенджера. Пече в силно загрята фурна, като по желание може да се поръси с кашкавал. Сервира се с картофено пюре или салата според сезона.
Царски "лодки"
Продукти:2 по-големи патладжана
0.200 гр. кайма
0.100 гр. топено сирене
0.200 гр. кашкавал
Първо разрязваме патладжаните по дължина през средата. След това за около час ги накисваме в солена и студена вода. Когато ги извадим от водата ги издълбаваме с помощта на лъжица и поставяме в тава (може леко да се запържат преди това). Парченцата които сме отстранили ги нарязваме на дребно и смесваме с каймата. Най-отдолу слагаме топеното сирене след това слагаме сместа с каймата като я подправяме с малко кимион, черен пипер и сол, ако каймата не солена. Върху нея поръсваме настъргания кашкавал с малко галета за да се получи хрупкава коричка. В тавата доливаме около 5 см. вода и печем докато кашкавала придобие златист цвят около 40 мин. на умерена фурна. Ако случайно патладжаните имат нужда от още малко печене то тогава печете за около 5 минути само на долно печене.
В къщи не обичаме много патладжана, затова смятам да ги направя от тиквички, само да им дойде сезона :))))
Пилешки специалитет
Продукти: 2 бр. пилешки бутчета
1 пак. гъби -може и мариновани
1 глава лук
1 кутия готово картофено пюре/ако имате време може и домашно приготвено/
кашкавал за наръсване
подправки по ваш вкус
По желание се прави и заливка
1 кут. майонеза
1 коф. кис. мляко
3-4 кис. краставички
Бутчетата се сваряват и обезкостяват. Гъбите и лука се задушават в малко мазнина, към тях се прибавя и месото. Приготвяте пюрето -добре е да бъде по-гъстичко.
В огнеопорен съд с капак сипвате готовите гъби и месото.Върху тях разстилате пюрето и поръсвате с кашкавал.Печете на загрята фурна докато се зачерви кашкавала.
Заливката е по желание,но аз никога не я пропускам.Тя е студена и се слага върху порциите при сервирането.
В огнеопорен съд с капак сипвате готовите гъби и месото.Върху тях разстилате пюрето и поръсвате с кашкавал.Печете на загрята фурна докато се зачерви кашкавала.
Заливката е по желание,но аз никога не я пропускам.Тя е студена и се слага върху порциите при сервирането.
Пиле по аржентински
ПРОДУКТИ:1/2 кг пилешко филе;
4-5 глави нарязан на кръгчета лук;
около половин кг картофи;
3-4 средно големи моркова;
1 пак. майонеза;
кашкавал за покриване;
подправки по желание (соев сос, чубрица, сол).
ПРИГОТВЯНЕ:
Огнеупорна или обикновена тавичка се омазнява. Най-отдолу се слагат нарязаните на каренца месца, предварително престояли в соев сос. Намазват се леко с майонеза. Отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета парчета лук и моркови. Намазват се с майонеза. Накрая се покриват с тънки шайби (или под друга форма) картофи и също се намазват с майонеза.
Слага се да се пече около 30 мин. и малко преди да са готови, се прибавя настъргания кашкавал, смесен с останалата майонеза и подправките. Запича се докато хване лека коричка.
Могат да се слагат и гъби, но става по тежко. Може вместо майонезата да се използва олио и сметана.
Слага се да се пече около 30 мин. и малко преди да са готови, се прибавя настъргания кашкавал, смесен с останалата майонеза и подправките. Запича се докато хване лека коричка.
Могат да се слагат и гъби, но става по тежко. Може вместо майонезата да се използва олио и сметана.
Продукти (за една порция):
160 г телешко месо, 10 г ориз, 20 г лук, 7 г брашно, 20 г масло, 40 г кисело мляко, 1/4 яйце, морков, целина, магданоз, чубрица , лимон, сол, черен пипер.
Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.
Приготвяне: Месото се смила добре и заедно с ситно нарязания лук (половината), магданоза, чубрицата, яйцето, черния пипер, солта и сварения ориз се омесва добре. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в бульон, приготвен от телешките костите, останалия лук и ароматните треви. Варят се до омекване на оризът. Махат се кюфтетата и се прецежда бульонът. Приготвя се гладка каша от брашното, киселото мляко и малко бульон. Разбива се добре на огъня докато кипне. С този сос се заливат кюфтетата преди поднасяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар