17 февруари 2013

Неделна питка

Неделя е денят, през който имам повече възможност да приготвям  отнемащи времето рецепти. И така, напоследък смело се впускам в приготвянето на тестени изделия, които за мой късмет стават сполучливи! И причината според мен е че съм намерила подходящата рецепта :))) В случая използвах перфектното тесто на Лабрекс от БГ-Мама, което видях ето тук, а оформянето някъде от интернет. Резултатът е страхотен както се вижда на снимките ми!
Питката не става много голяма, но ако удвоите продуктите ще стане голяма погача. Тавата, в която я пекох е тефлонова и е с диаметър 21см. и височина 9см.


600-650гр брашно
1сл захар
1чл сол
250мл айрян или прясно мляко
25гр жива мая / сложих 2/3 от едно кубче 42гр или 7гр суха/
75гр маграрин или краве масло
2 яйца

за намазване:
жълтъка на едното яйце, смесено с 2сл олио/или пр.мляко/

Маята разтворете в малко от затопленото мляко, захарта и изчакайте десетина минути. Смесете с останалото мляко, яйцето и белтъка от другото, разтопеното масло и солта. Изсипете постепенно в брашното и  замесете меко тесто. Оставете го да втаса в дълбока намаслена купа, като намажете и него с олио, покрийте и  я оставете на топло за около час - докато утрои обема си. В къщи не е много топло, затова го слагам да втасва на средната скара във фурната , като я пусна на 40-50С. 


След това премесете отново тестото и оформете по желание и поставете в намаслена тава, в която ще печете. Оставете да довтаса още 20-30 минути - ще се надигне още :))) Намажете я със жълтъка, смесен с олиото и поръсете със сусам. 


Печете в загрята фурна на 180С за около 20-25 минути, докато добие чудесен загар и се отдели от стените на съда. Извадете я и я поставете в плитка чиния, покрийте я с кърпа и оставете за около половин час да се задуши или както се казва - да си обиколи нивата :))))



Ние я нападнахме топла, като си я поръсихме със шарена сол и добавихме сиренце :)))





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

09 февруари 2013

Кифлички без мая

Не си падам много по месенето, но понякога се престрашавам да се пробвам и в това. Предимно използвам по-малки количества на продуктите, че ако разваля произведението, да не е голям неуспеха :)))))) Въпреки това, за миналият Великден си омесих два козунака и станаха много добри, та съм се амбицирала и за този да си направя домашни :)
Ето и моите кифлички, които се приготвят бързо, стига да сте си набавили продуктите за тях, а не като мен да бягам до магазина цели два пъти /добре че е в блока ни :-Р /. Получават се 16 броя със средна дължина 8-10см.


300гр брашно
8сл кисело мляко
2 яйца, като 1 жълтък се отделя за намазване
1сл захар
щипка сол
2сл олио
1чл сода бикарбонат
за пълнежа по избор - конфитюр, течен шоколад, орехи, сирене....


Замесете тесто /може да добавите още брашно за да замесите добре/, разделете го на две топки и оставете десетина минути да почине. Всяка топка разточете на кръг с дебелина 3-4мм и нарежете на 8 триъгълни парчета /като торта/. 


На всяко парче откъм широката му страна, сложете малко конфитюр или сирене и завийте като върха остане отдолу /за да не се разтвори при печене кифличката/.


Подредете ги в тава върху пекарска хартия или ако нямате я намаслете и поръсете с брашно. Намажете ги със жълтък, смесен с малко олио. Солените поръсете със сусам, а сладките - с кристална захар.


 Печете ги в загрята на 160-180С фурна  25-30 минути до зачервяване. Моите ги попрепекох и станаха с коричка, но въпреки това се изядоха бързо :))) При поправка ще добавя и нови "непрепечни" снимки!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

28 януари 2013

Награда за приятели

Публикацията ми няма да е поредната рецепта на ястие. Днес ще си позволя да връча награда на мои добри виртуални приятели.


Благодаря ви мили виртуални приятели!

Винаги с удоволствие се разхождам из вашите прекрасни блогове, срещам много полезни неща и страхотни идеи!

Бъдете все така всеотдайни на кулинарията приятели, и продължавайте да споделяте с всички нас резултатите на упорития ви труд!!!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

19 януари 2013

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Този начин на приготвяне на свинското месо е подходящ за всеки сезон, а гарнитурата сами си избирате каква да е - пържени картофки, печени или задушени зеленчуци, картофено пюре, салатки....каквото ви харесва :)))) Според мен сосове не му подхождат, но ако желаете може да опитате.


В случая използвах 1 кг свинско месо, което измих и нарязах на хапки. Овкусих го със сол и чубрица, добавих 2-3 лъжици олио и чаша вода и разбърках хубаво. Запекох в тава с размери 20х20см  до готовност /около час, час и половина/, докато при пробождане с вилица се разкъсва без да се дърпа - т.е. да не е жилаво. През това време разбърквах няколко пъти, за да се опече равномерно. Ако остане без течност, долейте малко вода, за да не залепне.

Нарязах 2 глави лук на едро и ги прибавих към месото, поръсих с 1чл червен пипер, щипка млян чер пипер и обърках отново добре. Върнах във фурната за още около 10 минути.

Баба ми прехвърляше в тенджерка опеченото месо, тогава добавяше лука с подправките, затваряше с капак и друсаше. Не го дозапичаше, а оставяше да се задуши лука за десетина минути и тогава сервираше. И казваше на това ястие Друсан кебап :))))

Това е, сервирате го топло с подходяща според сезона гарнитура и питие, а може да опитате и бабиния вариант!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 януари 2013

Оризова салата

Салатите от ориз могат да бъдат много варианти според продуктите, от които са съставени. Тук в блога ми вече има една такава рецепта, която намерих някъде в интернет. Използвах я като базова, промених някои продукти и се получи ето тази вкусна салатка:




За нея са ви необходими:

250гр бланширан ориз, 6-7 печени и обелени чушки
1 сварено яйце, ½ малка глава лук
1 кисела краставичка, 5 черни маслини без костилки
3 клончета магданоз
сол, зехтин, оцет

Сварете ориза, сипете го в голяма цедка или гевргир, изплакнете със студена вода и прехвърлете в купа. Към него добавете нарязаните на ивички чушки и лук, яйцето на кубчета, краставичката на тънки резени и маслините на кръгчета. Овкусете с подправките и ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Сервирайте в салатена чиния.





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 януари 2013

Яхния от забулени яйца

След тежките празнични трапези, идва ред и на нещо по-леко и постно. За любителите на бабините гозби е днешното ми предложение. А за тези, които въпреки всичко не могат да сядат на масата без мръвка, им препоръчвам да си я добавят, а не да пренебрегват ястието :))))



10 яйца
4-5 стръка зелен лук или 2 глави кромид
2 домата или 1чч доматена консерва
1/3 чч ориз
2чл червен пипер
сол, чубрица, стрък нарязана целина
2 сл брашно
3-4 сл олио
китка магданоз


Задушете нарязания лук с мазнината и чаша вода. Като омекне добавете настърганите домати, подправките и по-късно измития ориз. Долейте на части, а не наведнъж, литър гореща вода и оставете ястието да ври на тих огън 10-15 минути.
Чукнете яйцата едно по едно от ниско като не разбърквате веднага, за да се забулят. Сгъстете яхнията с размитото с малко вода брашно. Поръсете с нарязан на ситно магданоз.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 януари 2013

ЧЕСТИТА НОВА 2013 ГОДИНА!


Мирна и щастлива Нова година! 

Нека 2013 да е красива, като пролетта, топла като
лятото, благодатна, като есента и силна и
непреклонна, като морето през зимата!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

25 ноември 2012

Запеканка Акварел

Като голям любител на запеканките, новото ми предложение  е точно такава рецепта. Обикновено в този тип ястия слагам изостанали / неизядени / в хладилника ни саламчета, пушени месца, варени салатки и други подобни. И в този случай е така, но в добавка съм сложила варена салата-туршия , приготвена предварително, която ми я сподели Лабрекс от форума Бг-Мама. В оригинал рецептата е руска и ще ви я споделя след като ви опиша как приготвих запеканката.


500гр варени и посолени картофи
400гр кренвирши /4-5 броя/ или друг колбас
400гр салата Акварел /рецептата е малко по-надолу/или 1 конфитюрен буркан*
100-150гр кашкавал
300мл грейви сос**
3-4сл олио

Нарежете картофите на кубчета, кренвиршите на кръгчета, а кашкавала настържете на едро ренде. Прехвърлете в тавичка и добавете бурканчето със салата Акварел.


Разбъркайте и залейте с грейви соса и поръсете с олиото. Запечете в загрята фурна на 220С за 30-40 минути.


                              


                                               Салата-туршия Акварел

Така наречената салатка е тип туршия, може да си я хапвате за мезенце, но у дома не ни допадна и затова и намерих друго приложение. Не се слага никакъв оцет, самия домат си пуска и е достатъчно. Но ако на вас ви е малко при сервиране си я подкиселете по вкус.


4кг зелени домати, 1кг лук, 1кг моркови, 1кг червени домати
1чч = 240мл

Зеленчуците се измиват и почистват, доматите се нарязват на кръгчета или полукръгчета, лука и моркова и чушките на ивички. Всичко се смесва в голям съд, сипва се 1чч сол, разбърква се и се покрива с кърпа. Оставя се 6 часа, през които зеленчуците пускат вкусно сосче.
2чч олио се загряват и веднага се изсипват върху зеленчуците. Добавя се 1чч захар и се обърква  добре. От мен сложих зърна чер пипер. Разсипва се в буркани и се стерилизират 15-20 минути.



Уточнения: 
* Ако нямате време да си приготвите салатката в буркани, може да задушите продуктите и за около 20 минути, предполагам че ще има същия вкус.
** Грейви соса ми е на гранули, които разреждам с гореща вода до желана гъстота. Преди да ми го донесат от Англия, си го приготвях сама, като запазвах във фризера соса, получен при печенето на пиле. После си приготвях рядък бешамел, който разреждах с пилешкия сос /с добавена вода предварително/.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

04 ноември 2012

Заек с доматено чеснов сос

Както се знае, заешкото месо е много полезно и диетично, особено при заболявания на храносмилателния тракт и сърдечносъдовата система. Няма да изпадам в подробности, защото материали може да си намерите в интернет колкото искате. Ще премина направо към продуктите за приготвянето на рецептата:



1 заек
700мл доматен сок
4-5сл брашно
2-3 сл олио
чесън
1сл червен пипер
сол, чубрица, чер пипер, дафинов лист
  
Заекът /ние си ги отглеждаме и теглото им е около 2-3кг, стигат и до 4кг/ се разфасова на порции, които се измиват добре и се сваряват с 1-2 чл сол. Необходими са поне 2 часа да се вари, за да не остане жилаво месото. Вместо да се свари, месото може да се опече в гювеч или тава, със сигурност ще придобие по-добър вкус :))))
В друга тенджера се сгорещява олиото, добавят се брашното и червения пипер и като се бъркат непрекъснато се налива малко от бульона. Останалият се излива на части и се разбърква от време на време. Соса трябва да стане гладък. Добавя се доматения сок и подправките. Ако има нужда се долива гореща вода. Като заври се слагат порциите месо.


Сервира се с гарнитура от задушен ориз, а може и с печени или варени зеленчуци – картофи, грах, моркови.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!