Не си падам много по месенето, но понякога се престрашавам да се пробвам и в това. Предимно използвам по-малки количества на продуктите, че ако разваля произведението, да не е голям неуспеха :)))))) Въпреки това, за миналият Великден си омесих два козунака и станаха много добри, та съм се амбицирала и за този да си направя домашни :)
Ето и моите кифлички, които се приготвят бързо, стига да сте си набавили продуктите за тях, а не като мен да бягам до магазина цели два пъти /добре че е в блока ни :-Р /. Получават се 16 броя със средна дължина 8-10см.
300гр брашно
8сл кисело мляко
2 яйца, като 1 жълтък се отделя за намазване
1сл захар
щипка сол
2сл олио
1чл сода бикарбонат
за пълнежа по избор - конфитюр, течен шоколад, орехи, сирене....
Замесете тесто /може да добавите още брашно за да замесите добре/, разделете го на две топки и оставете десетина минути да почине. Всяка топка разточете на кръг с дебелина 3-4мм и нарежете на 8 триъгълни парчета /като торта/.
На всяко парче откъм широката му страна, сложете малко конфитюр или сирене и завийте като върха остане отдолу /за да не се разтвори при печене кифличката/.
Подредете ги в тава върху пекарска хартия или ако нямате я намаслете и поръсете с брашно. Намажете ги със жълтък, смесен с малко олио. Солените поръсете със сусам, а сладките - с кристална захар.
Печете ги в загрята на 160-180С фурна 25-30 минути до зачервяване. Моите ги попрепекох и станаха с коричка, но въпреки това се изядоха бързо :))) При поправка ще добавя и нови "непрепечни" снимки!
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Не съм правила кифлички от содено тесто.Препеченките ми харесват.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги и хубава вечер!
И на мен ни харесват препечени с коричка Вили, само дето не са фотогенични толкова :)
ИзтриванеИ на теб спокойна вечер!
Ааа много са си фотогенични даже! Толкова изкусителни кифлички и то без мая! Поздрави, Маги!
ОтговорИзтриванесупер са тези кифлички... мисля да ги пробвам и аз..
ОтговорИзтриванеЕх че ме зарадвахте с вашите коментари :) Дано ви харесат и на вкус, да пишете мнението си после!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя :)))
Правя и аз такива. Не са така пухкави, като тези с мая, но са много вкусни. А това е важното!
ОтговорИзтриванеРадвам се че качи рецептата, за да се подсетя за тях! :)
Прегръдки и хубава неделна вечер, Маги!
Не бухват толкова, но на вкус не им отстъпват :) Благодаря Ина, поздрави от мен!
ИзтриванеУникални са кифличките. Досега никога не са ми се получавали такива тестени вкусотии, но тези станаха и ги ометохме за минути с детенцето ми. Днес даже реших пак да направя и сега чакаме първата порция, за да и се насладим. :) Браво за блога, много хубави и най-важното лесно обяснени рецепти. :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря Галя, това наистина е лесна рецепта и мога да кажа не е претенциозна! Старая се да обяснявам разбираемо и с уточнения според опита ми! Правите ме много щастлива с такива коментари!
ИзтриванеСърдечно благодаря, пожелавам ти прекрасна неделя :)