25 ноември 2012

Запеканка Акварел

Като голям любител на запеканките, новото ми предложение  е точно такава рецепта. Обикновено в този тип ястия слагам изостанали / неизядени / в хладилника ни саламчета, пушени месца, варени салатки и други подобни. И в този случай е така, но в добавка съм сложила варена салата-туршия , приготвена предварително, която ми я сподели Лабрекс от форума Бг-Мама. В оригинал рецептата е руска и ще ви я споделя след като ви опиша как приготвих запеканката.


500гр варени и посолени картофи
400гр кренвирши /4-5 броя/ или друг колбас
400гр салата Акварел /рецептата е малко по-надолу/или 1 конфитюрен буркан*
100-150гр кашкавал
300мл грейви сос**
3-4сл олио

Нарежете картофите на кубчета, кренвиршите на кръгчета, а кашкавала настържете на едро ренде. Прехвърлете в тавичка и добавете бурканчето със салата Акварел.


Разбъркайте и залейте с грейви соса и поръсете с олиото. Запечете в загрята фурна на 220С за 30-40 минути.


                              


                                               Салата-туршия Акварел

Така наречената салатка е тип туршия, може да си я хапвате за мезенце, но у дома не ни допадна и затова и намерих друго приложение. Не се слага никакъв оцет, самия домат си пуска и е достатъчно. Но ако на вас ви е малко при сервиране си я подкиселете по вкус.


4кг зелени домати, 1кг лук, 1кг моркови, 1кг червени домати
1чч = 240мл

Зеленчуците се измиват и почистват, доматите се нарязват на кръгчета или полукръгчета, лука и моркова и чушките на ивички. Всичко се смесва в голям съд, сипва се 1чч сол, разбърква се и се покрива с кърпа. Оставя се 6 часа, през които зеленчуците пускат вкусно сосче.
2чч олио се загряват и веднага се изсипват върху зеленчуците. Добавя се 1чч захар и се обърква  добре. От мен сложих зърна чер пипер. Разсипва се в буркани и се стерилизират 15-20 минути.



Уточнения: 
* Ако нямате време да си приготвите салатката в буркани, може да задушите продуктите и за около 20 минути, предполагам че ще има същия вкус.
** Грейви соса ми е на гранули, които разреждам с гореща вода до желана гъстота. Преди да ми го донесат от Англия, си го приготвях сама, като запазвах във фризера соса, получен при печенето на пиле. После си приготвях рядък бешамел, който разреждах с пилешкия сос /с добавена вода предварително/.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

8 коментара:

  1. Обожавам запеканки, а тази изглежда неустоимо вкусно! И туршийката ми харесва много, защото и туршийки обичам:). Приятна вечер, Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Канди, туршийката наистина е хубава, но не е по нашия вкус - падаме си по по-хрупкава. Все пак и намерих много добро приложение ;)

      Поздрави и лека вечер :)

      Изтриване
  2. Поредната ти вкусна запеканка! С такива импровизации от налични продукти се получават вкусотии!
    Спокойна нощ и успешна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено с импровизиране се постигат много приятни изненади и нови вкусови комбинации!

      Прегръдки и спокойна нощ мила Ина :)

      Изтриване
  3. Чудесно предложение, Маги. Запеканката ти е неустоима.

    Поздрави и една прекрасна нова седмица, Маги! ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, много ти благодаря за хубавите думи! Тази салата-туршия много ми допадна като продукт към ястие, и ако е сготвено в керамичен съд със сигурност ще е още по-вкусно ястието!

      Прегръдки от мен мила :)

      Изтриване
  4. Много примамливо вкусна изглежда твоята запеканка, Маги!
    Сърдечни поздрави и пожелания за хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, доста от моите ястия ги съчинявам като комбинирам продукти изостанали в хладилника ;)
      Прегръдки и хубав ден от мен!

      Изтриване