Изминалата 2014 година завърших подобаващо с медийна изява във вестник "Преса", за което искам да благодаря отново на Рада Езекиева! Надявам се и през новата година да продължим съвместното ни сътрудничество!
Едната от рецептите е вече публикувана тук, а втората ще ви споделя сега. Определено ни хареса и май май ще я сложа в раздел любими :)
3 яйца /1
жълтък се отделя за намазване/
700гр брашно
1сл сол
½ кубче
прясна мая или 10гр на прах
1чл захар
250мл
лимонада
2сл олио
Маята се разтваря
заедно със захарта и 60мл хладка вода, оставя се за 10-15 минути. Към
нея се добавят яйцата, олиото и лимонадата и се разбъркват. Брашното се пресява
и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа и се замесва меко
тесто.
Оставя се да втаса на топло в намаслена купа покрита с фолио, за час или
докато утрои обема си. След това се разделя на три части, като се отделя малко
топче, с големината на орех.
Трите части се разточват, слагат се една върху друга, помежду
се намазват с олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се
завиват на кифлички /започва се от широката част/.
Подреждат се в постлана с
пекарска хартия тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения
с 1/2чл олио и няколко капки вода жълтък.
Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко
цветчета, които се подреждат без да се намазват със жълтък.
Питката се пече в загрята фурна на 180С за 35-40
минути, после градусите
се засилват на 200С и се пече още 20 минути под алуминиево фолио /за да не се
препече/. След като се опече, питката както се покрива с кърпа за да се задуши.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Голяма пухкавелка!!!
ОтговорИзтриванеЗа много години, много здрава и усмихната 2015г. пожелавам!
Поздрави и спокойна вечер!
Много вкусна питка! И аз ползвам тази рецепта понякога!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! Здраве, щастие и благодат!
Благодаря ви, като козунак става, душичка мекичка.... Да сте здрави и щастливи през новата година мили дами :)
ОтговорИзтриванеМного вкусна питка и прекрасна изява! Пожелавам ти още по- големи подобни изяви през новата година!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сърдечно ти благодаря за хубавите пожелания! Успешна и щастлива година от мен :)
ИзтриванеПоздравявам те за медийната изява и още много такива ти желая, Маги! За много години, живи и здрави! Чудесна е питката, мекичка, вкусна пухкавелка!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате! Да ти е щастлива и хубава новата година :) Питката е много вкусна, заслужава си да се приготви!
ИзтриванеПрегръдки, Маги
Щастлива нова година,сбъдване на всички мечти в личен и служебен план.Страхотна питка,няма как да да не се пробва,с лимонада не съм приготвяла досега,но никога не е късно,нали.
ОтговорИзтриванеУспешна да ти е новата година Сузи! Надявам се да ти допадне вкуса на питката - става пухкава като козунак!
ОтговорИзтриванеПриятен и слънчев ден :)
Благодаря за прекрасната визуализация на реализираната рецепта. Мама правеше нещо подобно, но така и нямам рецептата й. Копирах си я цялата и ще се опитам да я направя. Още веднъж благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам и ще очаквам да споделите резултата, а може и със снимков материал във Фен страницата на блога във Фейсбук :)
ИзтриванеХубави почивни дни от мен, Маги
Правя тази питка за пореден път УНИКАЛНА Е... Благодаря за прекрасната рецепта Маги . Само имам едно питане днес реших да направя двойна доза та въпроса ми е следния на 6 топчета ли трябва да я разделя и да я разрежа на 32 триъгълника.
ОтговорИзтриванеПривет! Мисля че ще е по-удачно да се раздели на 32 парчета / тестото на две разделено, и всяко на 16/. И разбира се - пи- голяма тава 😊 Споделете какъв е резултата след това ☺
ИзтриванеПоздрави, Маги