Всички имаме любими рецепти за туршийки, но никога не е късно да се пробва и нещо различно. Експериментирах вариант с мед, получи се сполучлив и сега ще я споделя с вас!
Зеленчуците са по избор - зеле, карфиол, камби /червена капия/, чорбаджиийски чушлета, корнишони / краставици /, моркови, стъбла и листа целина, едър чесън. Измити, почистени и нарязани в желаната форма.
Подреждате ги в бурканите на пластове един след друг или предварително объркани всички заедно.
Подправките за компотен буркан, тип Омния са: 1сл сол, 2сл мед, 4сл оцет, 2 аспирина /счуквам ги за по-бързо разтваряне/, 3-4 зърна чер пипер;
за буркан с вместимост 1,5л - 2сл сол, 4сл мед, 8сл оцет, 4 аспирина, 6-7 зърна чер пипер.
Заливате ги с вода, запечатвате и обръщате с капачката на долу. Няколко дена ги обръщате, докато се разтворят подправките / претакате /. След около 20 дена туршията е готова.
Останалото го знаете - сервирате в чинийка, сипвате си подходящо питие и споделяте с приятели! НАЗДРАВЕ!
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Много добре изглежда, Маги!
ОтговорИзтриванеНе знам дали ще ми остане време да пробвам и нея.
Приготвих я миналата година през октомври, но понеже си има технологично време да стане готова, и я опитахме чак ноември - затова чак сега пускам рецептата и. Много хубава стана, тази есен пак ще я направя!
ИзтриванеБлагодаря ти Илианка, прегръдки :)
Чудесна е, май не съм пробвала с мед, предполагам, че е страхотно. Вълшебни бурканчета. Поздрави, Маги!
ОтговорИзтриванеИ на мен това ми беше за първи път проба, но ще повторя даже!
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Може ли медта да се замести с brown sugar?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм консервиралла до сега с кафява захар, но винаги може да се опита с малко количество за проба :)
ОтговорИзтриване