Защо хляб?
Хлябът е универсален символ, познат и обичан от всички хора по света, консумиран от всеки без значение на пол, възраст, религия, местообитание и т.н. Хлябът е универсален език за сближаване и споделяне.
Хлябът може да се приготвя от всеки, от деца до пенсионери и хора с различни увреждания, като същевременно е най-забавната кулинарна дейност.
Приготвянето на хляб развързва ръцете, отваря сърцето и очите, прави ни по-търпеливи и наблюдателни, кара ни да се вслушваме във вътрешния си глас и в мненията на другите.
Да си творец означава да създаваш, а не само да консумираш. Хлябът и изкуството на приготвянето му вдъхва самоувереност и добро настроение, настройва към творческо решение на проблемите, а не фиксирането в тях.
Представям ви Мрежа Хлебни Къщи, офис и културен център на Международния съвет на самодейните средища / МЗС / във Велико Търново.
Те са неправителствена организация и сдружение с нестопанска цел „Международен Съвет на Самодейните Средища” (www.international3c.org). Организацията е създадена през 2008 г. като мрежа от читалища и техни подобни културни асоциации на общностни културни центрове от 50 страни в цял свят. Културният център на М3С е пространство, където се случват различни културни събития (изложби, културни дискусии, арт инсталации, пърформанси и др.), както и събития с хлебна тематика от социалната програма “Мрежа Хлебни Къщи” на М3С. Тези събития показват различни аспекти от работата и идеи за потенциални програми на културните центрове и мрежи по света, които М3С обединява и координира.
Целта на организацията е създаването на условия за световна платформа за културен обмен и международни проекти, които да развиват изкуството и най-вече връзката между професионалното и самодейното творчество като катализатор за социална промяна.
При тях си дават среща всички, които имат отношение към хляба:
-Ентусиастите, които преодоляват трудностите;
-Доброволците-“хлебоволци”, които не щадят себе си;
-Производителите, които познават поименно клиентите си;
-Дарителите, които споделят хляб със слабите и уязвимите;
-Социалните работници, които мислят творчески за нуждите на слабите;
-Хората със специални нужди, които намират своето място в обществото;
-Любопитните, които изпробват нови и нови подходи;
-Доброволците-“хлебоволци”, които не щадят себе си;
-Производителите, които познават поименно клиентите си;
-Дарителите, които споделят хляб със слабите и уязвимите;
-Социалните работници, които мислят творчески за нуждите на слабите;
-Хората със специални нужди, които намират своето място в обществото;
-Любопитните, които изпробват нови и нови подходи;
Екипът - млади ентусиасти, креативни творци с много идеи, обединени от желанието да направят хората с различно социално положение и статус в обществото щастливи!
Велико Търново, ул.Г.Мамарчев 13, Самоводската чаршия, къщата до Шекерджийницата
И в тази връзка да споделя с вас рецепта за тези много вкусни питки, напоследък доста любими в моят дом J J J
600гр брашно
7гр суха мая –
1 опаковка/ ½ кубче жива мая
1чл захар
1чл сол
2 яйца
300мл айрян
30гр стопено
краве масло
Замесва се меко
тесто, оставя се на втаса не повече от час. Разделя се на 8 / може и на повече /равни части, от които
се оформят питки.
Поставят се на разстояние една от друга в тава, постлана с
пекарска хартия. Втасват още 20-30 минути, леко намазани със зехтин. Пекат се в
загрята фурна 180С за 30 минути, след това градусите се увеличават на 200С и се
пекат още 5-7 минути.
Изваждат се, намазват се със зехтин и се завиват в
памучна или ленена кърпа. Охлаждат се върху решетка.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Няма коментари:
Публикуване на коментар