03 август 2014

Паеля с пилешко и зеленчуци

Паелята  е  ястие  с ориз,  което има  доста  разновидности - подробности  може да  намерите  в
интернет.  Моят  вариант  приготвих  на  котлон,  по градски  J J Но при възможност ще
опитам  да  я сготвя  на  открит  огън,  както е  обичаят.  Но  и  така  приготвена,   паелята  беше
категорично одобрена у дома!
  


250гр бял ориз
300гр пилешки гърди
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
1 малък домат
2сл грах от консерва
2сл сладка царевица от консерва
1чл сол
1чл червен пипер
1/2 чл млян чер пипер
1-2 сл Уорчестър сос
зехтин
Слага се и 1/2 чл куркума  ако нямате шафран,  но аз не сложих нито едно защото нямах :(


Пилешките гърди се нарязват на жулиени, запържват се в голям тиган с 2сл зехтин на силен огън. Към тях се добавят нарязаните на ивички лук, чушка и морков. Налива се ½ чч гореща вода и се подправя със солта, Уорчестър соса, черния пипер. Задушават се 7-10 минути.


След това се прибавят ориза, червения пипер и кърито, 3 чч гореща вода и се оставя на слаб огън докато набъбне.


В друг съд се запържва с 1сл зехтин обеления и нарязан на кубчета домат, докато течността се изпари. Добавя се в тигана заедно с граха и царевицата. Паелята се оставя на тих огън за около 5 минути. След това се сваля от котлона, похлупва се с капак и се оставя още половин час преди сервиране, за да може ориза да поеме всичката течност.


Поднася в тигана, в който е приготвена.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар