За мен тази вид риба е най-вкусна печена, и то на скара с дървени въглища /барбекю/, но няма да я откажа и ако е приготвена на електрическа :)))) Иначе мързеливият и вариант е във фурната. В крайна сметка, където и да я пека, подготовката и е една и съща!
Почиствам скумрията от вътрешностите, главата, опашката и перките. Разделям на две надлъжни парчета, хубаво измивам и отстранявам черната ципа /за да не горчи/. Посолявам, поръсвам със соев сос, малко лимонов сок /по желание може да се добави млян чер пипер/. Хубаво е да се остави на хладно за час-два, за да се овкуси.
Непосредствено преди приготвянето поръсвам рибата с олио и пека на загрята скара.
И след това никак няма да е зле да си опечете на жарата и салатата/гарнитурата ;)
Когато я готвя във фурната, подреждам парчетата в намаслена тава, слагам около тях няколко цели скилидки чесън, листо дафинов лист и наливам вода, да покрие рибата на 2/3 части.
Поръсвам с малко олио и пека на средната скара, докато получи кафеникав цвят.
Сервирам с картофена салата и зеленчуци :)
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Ако знаеш откога не съм хапвала скумрийка и добре, че ме подсети за тази вкусна рибка. И аз най-я уважавам печена. Много ми харесва варианта при теб, а снимките с барбекюто са силно примамливи:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеВинаги при възможност я приготвям на барбекюто, съобразявам се с времето :) Аромата на скара прави вкуса на рибата така уникален :))))
ИзтриванеБлагодаря ти Кате, пожелавам ту хубава и слънчева седмица :)))