29 януари 2017

Банички на тиган



На опашка за закуски се заприказвах с една дама. Тя ми сподели, че когато има време си прави банички, подобни на тези, за които чакахме ред - гюзлеми. И моето любопитство не ме остави на мира... Направих ги веднъж, но станаха много твърди, тогава разбрах че трябва да се маже всяка кора - да не остава суха. Използвах Одрински кори, но може и други точени и плътни. После реших, че ако добавя кашкавал ще станат още по-вкусни, и така е наистина, а може и подправки да се поръсят! Сега замислям да пробвам с друга плънка...идеи има 😉


Необходими са ви: 
Одрински кори
По равни количества сирене и кашкавал
Краве масло,  размекнато / или маргарин, подходящ за топлинна обработка/
Олио

Взема се една кора и се разрязва на две по ширина. Всяка половина се намазва чрез опакото на чаена лъжица с масло. Слагат се по 2 сл от плънката - натрошеното сирене, смесено с настъргания кашкавал.


Начина на сгъване видях в интернет.
Сгъва се едната половина до средата, после другата срещу нея. Намазват се с олио. След това отново по същия начин се сгъват от към другата страна и се намасляват – образува се пакетче. Когато се сгъват корите се притискат леко, за да не се отворят.



Баничките се пекат от двете страни на загрят грил тиган на умерен огън, и като се извадят отново се намазват с олио. както споменах по-горе, това се прави, за да останат меки корите, иначе повярвайте стават много твърди и не са хубави на вкус. 

 

Слагат се в съд захлупени с капак, и така остават меки и могат да се хапнат по-късно. Дори изстинали вече са все така вкусни. Идеални са с чаша айрян 😍😍😍


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Привет, Маги!
    Правила съм с кори печени на сач, но станаха много жилави.
    Сега ще пробвам твоето предложение!
    Наблюдавааааам тееееее!
    Хубав ден!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Нори, да си призная, не съм ползвала никога кори на сач, защото са плътни - просто си падам по финните ;)
      Но първите ми проби също не станаха сполучливи, и така стигнах до извода, че трябва да се намасляват корите и накрая се "задушават" под капака. Въпреки това, не стават мазни и тежки :) Пробвай и да пишеш, и да ме следииииш :) :) :)
      Прегръдки, Маги

      Изтриване