29 януари 2021

Кускус с бекон и зеленчуци



1л вода се кипва, добавя се 1чч кус кус, 1 чл олио и се вари 10 мин. Оставя се със затворен капак докато поеме цялата вода.


В голям тиган се запържва с 3сл олио 300гр бекон на лентички и 3-4сл соев сос. Добавят се 2 глави лук и 2 моркова нарязани на ивички. След 10минути се добавят 1 чушка, също нарязана на ивички, тиквичка на четвъртинки, целина, 1сл универсална подправка /или по избор/, 200мл вода. Готви се докато се изпари течността.


Кускуса се сервира в чиния, върху него се сипва плънката. По желание може да се поръси с настърган пармезан.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

29 октомври 2020

Кекс "Моето детство"

Всички имаме някакъв спомен, който ни връща емоционално към детството, дори някоя вкусна бабина или мамина маджичка. За филиите с пипер и олио е сигурно, за голямата тава с вкусна лютеница, къкреща на огъня също....Но за мен е много вълнуващ спомена за кекса, който майка ми правеше - ароматен, пухкав и уникално вкусен! Днес ще споделя точната рецептата,  по която е приготвян от нея много, много пъти.




7 яйца (може 6 или 5 ако са големи)
7 сл вода
7 сл олио
2 чч захар
2 чч брашно
1пакетче бакпулвер от 10г
1 пакетче ванилия (ванилова захар)
есенция лимон по желание



Яйцата и захарта се разбиват добре, към тях се добавят смесените предварително олио и вода. Брашното се пресява и обърква с ванилията и бакпулвера, разтварен с няколко капки оцет и 1сл вода. Добавя се постепенно към яйчената смес. Бърка се докато тестото стане гладко, изсипва се в намаслена кексова форма. Пече се на 170С за 50 минути, изважда се от формата охладен и се поръсва с пудра захар.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 септември 2020

Супа от тиквички в Мултикукър Instant Pot

Тиквичките са любимият ми летен зеленчук - харесва ми да си ги отглеждам, да си ги готвя и да си ги хапвам 😍😍😍 Тази рецепта е за типична лятна супа - вкусна е и топла, и студена! А когато си я приготвям в най-верният ми кухненски помощник Мултикукър Instant Pot, ми спестява и доста време!  




Необходими продукти:
1 тиквичка, нарязана на кубчета
1 глава лук
2 моркова
¼ чч ориз
500 мл пилешки бульон /от кубче може/
500 мл топла вода
1 малък домат, нарязан ситно

За застройка:
1 яйце
китка магданоз, нарязан ситно





Нарязаните на дребно лук и морков се задушават с 2-3 сл олио за 3-4 минути на програма Saute. Уреда се изключва и се добавят останалите продукти. Супата се готви на  програма Soup или Pressure Cook 8 минути, след което налягането се изпуска. 



След леко охлаждане се застройва с разбитото с няколко капки оцет яйце  и се поръсва с магданоза.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 септември 2020

Омлет с кашкавал

 

 

 

Рецепта за много гладни, тъй като се приготвя бързо 😋 Много вкусен омлет се получи, въпреки че успях да го спукам на няколко места 😉 Може да си добавите колбас или зеленчуци, въпрос на вкус.


Необходими продукти:

3 яйца
1сл вода
1/2 чл универсална подправка
1/3 чл червен пипер
1/4 чл чубрица
2 сл олио
2-3 сл настърган кашкавал


Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват леко, добавят се водата и универсалната подправка.
Олиото се загрява в тиган с диаметър около 22-24см.
Внимателно се изсипват яйцата, леко се разбъркват, докато почти се стегнат, поръсват се с червеният пипер и чубрицата.
От единият край с шпатула се започва да се завива на руло, и когато е готово отгоре му се поръсва с настърганият кашкавал, огънят се спира.
Омлета се прехвърля в чиния, украсява се с гарнитура от сезонни или пресни зеленчуци. 


 При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 май 2019

Вити банички



Ако денят започне с вкусна и пухкава закуска, ще е на добре. Предложението ми е да си замесите тесто от вечерта и да го оставите в хладилника. Сутринта остава да оформите вкусните питчици, мятате във фурната и печете. 


За тестото:
250мл топло прясно мляко
2 големи яйца – отделя единият жълтък за намазване
3сл олио
500гр брашно, пресято
7гр суха мая /1 пакетче/
2чл захар
1чл сол

За плънката:
2 яйца
200гр натрошено сирене

Замесих тестото в хлебопекарната. По правило в нея се слагат първо течните съставки – в случая млякото, олиото и яйцата. Отгоре сипах брашното и останалите съставки. Включих на програма Тесто, която меси и втасва тестото, и е с продължителност час и половина. 
Ако замесвате на ръка или с миксер, втасването е 1 час. 


След това разделих тестото на 4 равни части, всяка разточих на тънка кора, намазах с олио и разпределих смесените предварително продукти за плънката, завих на фитил, усуках и завих на охлюв трите, четвъртата  сплетох. Поставих баничките в предварително намаслени форми, и намазах с олио. Оставих ги да втасат вече оформени 20-25 минути покрити на топло. После ги намазах с разбитя жълтък, смесен с 1чл вода и няколко капки олио.


Загрях фурната на 180С и ги пекох на второ ниво за 35 минути. На половината време, като се зачервиха, покрих с алуминиево фолио. След като се изпекоха, увих в памучна кърпа и ги оставих да се охладят върху решетка. 

После е ясно – хапнахме с яйрянче, шарена сол, или с каквото ви хареса 😋😋😋


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

12 февруари 2019

Свински пържолки в зелев лист

Това е вариант на обичаните от много сарми, но в рецептата каймата е заместена от цели малки свински вратни пържолки. Добро предложение е, ако не сте се справили с нарязаването на врата на стандартните порции... и при мен така се получи 😉😉😉


Продуктите: свински вратни пържоли, овкусени със сол, джинджифил на прах, чесън на гранули, куркума, червен пипер, салвия, соев сос и олио.


Приготвянето: подправките се разнасят равномерно върху порциите. Всяка пържола се завива в зелев лист, подреждат се една до друга в тава. Поръсват се с олио и се поръсват с чубрица.


Запичат се във фурна под фолио за 2 часа на 180С без включен вентилатор. След махане на фолиото се пекат още около 10 минути.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

28 януари 2019

Млечни питки

Рецепта за меки и пухкави питки. За  месене използвам планетарен миксер - голям помощник ми е 😍 За това и в рецептата съм обяснила как се приготвя тестото с миксер. Но ако вие не ползвате техника, си го пригответе на ръка. Когато нямам прясно мляко го замествам с айрян - резултатът е същият! 👌👌👌



4чч брашно
1 яйце
300-350мл прясно мляко
14гр /2сл/2 пакетчета  суха мая
3 сл олио
1чл захар
1чл сол


В купата на миксера се смесват маята, захарта, oлиото и горещото мляко. Оставя се да втаса около 10 минути, след което се добавя половината пресято брашно, яйцето, млякото и солта. Замесва с миксера на ниска скорост. След това се добавя останалото брашно и се замесва тестото на по-висока скорост около 8-10 минути. Оставя се да втаса за 1 час, леко намаслено в купата на миксера, покрита с фолио. 


От втасалото тесто се приготвят  12 топки, които се подреждат във форми за печече, постлани с пекарска хартия. Питките се намазват с олио и се пекат в загрята на 200С фурна за 20-25 минути /не повече, за да не станат твърди/ - докато хаванат златиста коричка. Изваждат се и се намазват с олио, завиват се в кърпа.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 декември 2018

Пълнен шаран

По традиция на 6 декември отбелязваме Никулден. На този ден почитаме Свети Николай - покровител на моряците, търговците и банкерите. Имен ден празнуват хора с имена близки до Николай - Никол, Никола, Николина, Николета, Нина, Кольо и други.
Във всеки български дом, дори и да няма именици, на трапезата присъства рибно ястие - обичайно рибник или пълнен шаран. И точно по този повод споделям с вас моята авторска рецепта за това вкусно обредно ястие 🙂🥂



Един хубав и нетлъст шаран с тегло около 1,5 кг се изчиства от вътрешностите му без да  се маха главата, измива се хубаво. Леко се посолява отвътре и отвън.

Продукти за плънката:
1 голяма глава кромид лук
1 морков или ½ голям
4 печурки, средни
1 чч ориз
5 сл олио
1 чл сол
1/8 чл млян чер пипер
леко пикантна подправка /ползвах Гирос на Лидъл/
3 сл счукани орехи
3 сл жълти стафиди

Приготвяне на плънката:
В дълбок тиган се запържва лука и моркова с олиото и ½ ч вода, добавят се нарязаните печуркии се оставя на огъня за 5 минути. След това се прибавят ориза, подправките и 4-5 чаши гореща вода, добавяни периодично. Готви се на слаб огън за около 8-10 минути в зависимост от ориза. Орехите и стафидите се слагат когато ориза е полуготов.


След като плънката се охлади, с помощта на лъжица се пълни корема на рибата. Зашива се с капронен или друг готварски конец и се поставя в голяма тава - удобна е тази от фурната.


Рибата се намазва с малко олио и се поръсва цялата от всички страни с галета, докато полепнат добре по нея. Около нея се налива вода да покрие дъното, поръсва се с малко олио.


Пече се в загрята фурна на 180С на средно ниво 50-60 минути, или докато покафенее. Поднася се в голямо плато цяла и се нарязва преди консумиране.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

15 октомври 2018

Паста с гъби и спанак


За любителите на пастата предлагам рецепта, която не съдържа обичайният доматен сос. Може да я приготвите много бързо, ако имате необходимите продукти под ръка 😋😋😋


Продуктите са за 1 порция, увеличете количествата им според броя на порциите.

100гр паста
50гр малки печурки
1чч / около 20гр/ пресен и почистен спанак
1 стрък зелен лук
1-2 клонки  копър
80мл пилешки бульон
30мл сметана за готвене
2сл соев сос
1сл балсамов оцет
1 скилидка счукан чесън
3сл олио
½ чл захар
¼ чл сол
  



Пастата се сварява  до готовност според указанията на опаковката, отцежда се в гевгир и се изплаква със студена вода.



Гъбите се измиват добре и се нарязват на тънки резени. Запържват се за няколко минути в сгорещеното олио със соевия сос, балсамовия оцет и захарта. В тигана се слага нарязания на ивички спанак и зелен лук.


Посолява се, добавят се спагетите, бульона, нарязания копър и сметаната. Готви се докато се изпари течността. Пастата се поднася веднага.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!