11 септември 2016

Медена туршия

Всички имаме любими рецепти за туршийки, но никога не е късно да се пробва и нещо различно. Експериментирах вариант с мед, получи се сполучлив и сега ще я споделя с вас!


Зеленчуците са по избор - зеле, карфиол, камби /червена капия/, чорбаджиийски чушлета,  корнишони / краставици /, моркови, стъбла и листа целина, едър чесън. Измити, почистени и нарязани в желаната форма.


Подреждате ги в бурканите на пластове един след друг или предварително объркани всички заедно.


Подправките за компотен буркан, тип Омния са:  1сл сол, 2сл мед, 4сл оцет, 2 аспирина /счуквам ги за по-бързо разтваряне/, 3-4 зърна чер пипер;
за буркан с вместимост 1,5л - 2сл сол, 4сл мед, 8сл оцет, 4 аспирина, 6-7 зърна чер пипер.



Заливате ги с вода, запечатвате и обръщате с капачката на долу. Няколко дена ги обръщате, докато се разтворят подправките / претакате /. След около 20 дена туршията е готова.
Останалото го знаете - сервирате в чинийка, сипвате си подходящо питие и споделяте с приятели! НАЗДРАВЕ!

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

6 коментара:

  1. Много добре изглежда, Маги!
    Не знам дали ще ми остане време да пробвам и нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготвих я миналата година през октомври, но понеже си има технологично време да стане готова, и я опитахме чак ноември - затова чак сега пускам рецептата и. Много хубава стана, тази есен пак ще я направя!
      Благодаря ти Илианка, прегръдки :)

      Изтриване
  2. Чудесна е, май не съм пробвала с мед, предполагам, че е страхотно. Вълшебни бурканчета. Поздрави, Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен това ми беше за първи път проба, но ще повторя даже!
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  3. Може ли медта да се замести с brown sugar?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, не съм консервиралла до сега с кафява захар, но винаги може да се опита с малко количество за проба :)

    ОтговорИзтриване