За тестото:
4чч / приблизително 500гр / брашно
20гр / 1/2 кубче /прясна мая или 1 пакетче суха
1/2 сл захар
100мл топла вода
250мл айрян
1 равна сл сол /ако сиренето е солено, по-малко/
5сл олио
1/4 сл оцет
За заливката:
2 яйца със стайна температура
200гр твърдо сирене, натрошено
60гр / 1/2 малко пакетче / краве масло, стопено
3-4 сл вода, ако сместа е гъста
Замесих тестото и оставих да втаса 40-50 минути.
Вариант 1 - в тава
С намаслени ръце направих от тестото топчета, с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава, постлана с пекарска хартия /която намаслих леко/. Тавата ми е с диаметър 29см и както се вижда на снимките, успя да се изпълни с бухналите топчета :) Колебая се следващия път дали да не ги опека в по-голяма тава... Ако не ви се занимава с месене, използвайте готово тесто или го пригответе от по-рано.
Вариант 1 - в тава
С намаслени ръце направих от тестото топчета, с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава, постлана с пекарска хартия /която намаслих леко/. Тавата ми е с диаметър 29см и както се вижда на снимките, успя да се изпълни с бухналите топчета :) Колебая се следващия път дали да не ги опека в по-голяма тава... Ако не ви се занимава с месене, използвайте готово тесто или го пригответе от по-рано.
Вариант 2 - в малки кръгли форми:
В 4 алуминиеви кръгли форми, постлани с пекарска хартия /леко намаслих/ поставих по 13 топчета /на мен ми излязоха толкова на брой/, направени от тестото и оформени с намазнени ръце..
Оставих тестото да втаса още десетина минути, през които приготвих заливката. Залях с нея милинките и ги сложих да се пекат в загрята на 180С фурна на средната скара. Като започнаха да се зачервяват /след около 35-40 минути/, покрих ги с фолио да не изгорят, и същевременно да хванат хубава коричка и от долу, пуснах вентилатора.
Като мине близо половин час, може да ги нападате - с чаша айрян е идеална комбинацията! При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Ох, много обичам милинки, ама такива като тези мекички, топлички, съвършени! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай ги Кате, няма да съжаляваш! На много мои приятели станаха любими :)
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен :)
Здравейте, ще се опитам да направя рецептата. Но всъшност неразбирам следното : "Замесих тестото и оставих да втаса 40-50 минути. Направих от него топчета с големината на орех и подредих на разстояние едно от друго в тава" по нататък : "Оставих тестото да втаса още десетина минути, през които приготвих заливката." . Питам се дали тези топчета от големината на орех са бухнали за 10 минути така както ги виждаме на снимките. Много ми е неясно. Обяснете моля !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, топчетата, които се виждат на снимката, ги направих малко по-големи - с диаметър около 5-6см. В последствие реших че е по-добре да са по-малки и затова така обясних. След като се замеси, тестото втасва и удвоява обема си. Приготвят се тестените топчета и се оставят отново да втасат, при което още повече се надуват. И отделно, от слагането им във фурната, до започването за същинското печене, отново се надуват. Опитайте, наистина са вкусни!
ИзтриванеПоздрави, Маги :)
Здравейте. Само в заливката ли има сирене. В самотп тесто - не? Мерси :)
ОтговорИзтриванеДа, само в заливката има, но ако сложите в тестото може да станат още по-хубави! Опитайте :)
Изтриване