14 февруари 2014

Медени бисквитки с фондан

Рецепта за меденките отлежава вече много години в моят кулинарен бележник, и мисля че дойде времето да я извадя от там. Дори съм си отбелязала че е много сполучлива. Днес обаче ще ви споделя моят вариант по нея, специално създаден за днешния празник Свети Валентин.



Използвайте една и съща мерителна чаша - моята е с вместимост  250мл.


Продукти
2 яйца
1 чаша олио
1 чаша захар
4-5 супени лъжици мед
2 чаени лъжици Сода бикарбонат на D-r Oetker, погасена с няколко капки оцет
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
1/3 ампула Есенция Лимон н D-r Oetker
приблизително 6 и 1/2 чаши пресято брашно

За декорация 
Фондан
Сладкарски цветове Dr. Oetker
Захарни перли D-r Oetker
Захарни сърца D-r Oetker
Захарни звезди D-r Oetker


Приготвяне
От продуктите замесете леко лепнещо тесто и го оставете в хладилника покрито с фолио за 30 минути. След това разточете на части върху набрашнена повърхност, като дебелината им не трябва да е по-голяма от 5мм. Изрежете с форми за сладки желаните фигурки. Подредете ги на малко разстояние една от друга в постлана с пекарска хартия тава. Печете на 180С за около 5-7 минути на средната скара на фурната докато порозовеят - не е хубаво да се изпичат много и да потъмняват, защото ще станат много твърди.



Декориране
Като се разровите в Интернет ще откриете много снимки на сладки украсени с фондан. До сега не бях използвала фондан поради факта че у дома сме любители на шоколада.
И за да не стане гаф при първия ми опит, реших да заложа на професионалистите от сайта Сладкарче, за което могат да приемат моите най-големи  благодарности!
Този прекрасен немски фондан е много приятен за работа и моделиране, а и вкусът му е .... мммм ......страхотен!



Оцветих няколко части със сладкарските цветове на D-r Oetker и омесих добре с пудра захар. Разточих и нарязах на формички, които залепих върху медените бисквитки със захарен сироп / приготвен от равни части  захар и вода/. Останалото го знаете - беше ни сладко ;)




Използвах "работния плот" и забърках едни мъфини с вкус на горска ягода, които също украсих с фондана.




Може да не е много професионално изпълнението ми - все пак за първи път ми е, но на вкус всичко стана перфектно!


Специални благодарности на Петър ЕнчевD-r OetkerСтанислав Димитров - sladkarche.com!





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 коментара:

  1. Да ти е още по-сладко, Маги, чудесно си се справила, не личи да е първи опит. :)
    Прекрасна и влюбена вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. О, чудесни са! Толкова красиво декорирани, изпипани отвсякъде! честит празник, мила, нека Любовта е винаги с теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви милички, доста се старах, цели два дена ми отне да ги направя! Мисля че си е заслужавало труда!
    Много сте мили, да сте много щастливи и обичани!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Маги!Чудесно си се справила!Слънчеви и ведри почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вили, останах много доволна от резултата! Пожелавам ти приятен и весел уикенд!

      Изтриване
  5. Маги, чудесни са меденките и много красиво си ги украсила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина, много се забавлявах докато ги украсявах, времето летеше неусетно....
      Прегръдки, Маги

      Изтриване
  6. Много са вкусни!Маги все така да продължаваш да измисляш готини вкусотии.Дай една и на Рекс.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/11/14 18:06

    Маги нещо не ми стана ясно за сладките с фондан ,за тестото 6 чаши брашно ли нещо мн ми се вижда в съотношение с другите продукти.Не искам да съм анонимен ,но др неща нещо не ми станаха ясни аз съм даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани, количеството на брашното е толкова, или поне на мен ми пое толкова. Има 1 чаша олио, яйца и мед също, което са все течности. Сложи 4 чаши за начало и после в процеса на месене ще добавяш и още, може да е по-малко от зададеното от мен - много зависи и сорта на брашното.
      Благодаря ти за коментара и успех с правенето на меденките, ако искаш пробвай с половин доза.
      Ако имаш и други въпроси, задавай и не се притеснявай, резултатът трябва да е успешен в крайна сметка :)

      Изтриване
  8. Анонимен11/11/14 15:21

    Ок, ще опитам както каза и по малко ще добавя брашно, много са красиви и ми се иска за коледният базар на сина ми да приготвя да се радват децата, като ще избера коледни мотиви много ясно.А фондана от къде може да се закупи да не рискувам и аз защото със сладкишите хич не ме бива ,повече съм по готвенето.Защото когато натисна на сладкарче излиза нещо друго

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че сайта вече не предлага този фондан, тъй като цената му не е била рентабилна за нашия пазар. Но в интернет има сайтове, които предлагат сладкарски материали - може да напишете в Гугъл например. И ето този: http://www.xcerx.com/shop/product.php?id_product=1309, или този - http://hitrini.com/category/135/zaharen-fondan-vizyon.html

      Изтриване
    2. Меденките винаги са били страхотен начин да зарадвам малчуганите. Тази рецепта с фондан определено ми привлече вниманието и смятам скоро да опитам. Фондан намирам и в големите супермаркети. Поздрави!

      Изтриване