22 март 2012

Патладжан с доматен сос


22 март е официалният празник на моя роден град  град Велико Търново! Празникът  се свързва с победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март / 9 март стар стил/ 1230г., както и с деня на Св.Четиридесет мъченици.

Може да се насладите  и на най-новата атракция на града - 3D Светлинно шоу:







По този повод днес ще ви споделя една рецепта за постно ястие, което е от нашия край. Ето и оригиналната рецепта от книгата "Българска национална кухня":



В моят вариант има някои промени, най-вече не съм пържила патладжаните /знаете че първо се посоляват, постояват 30 мин., отцеждат се от горчивата вода и се изплакват преди готвене/, а ги намазах с олио и изпекох на грил тиган от двете страни. 

После ги прехвърлих в огнеупорен съд ги залях с доматения сос, който правя по тази рецепта :))) Поръсих с галета, малко олио и запекох за много кратко. Готовото ястие сервирах в чиния и поръсих с магданоз и целина.

Това ястие е по-скоро лятно, но аз имах във фризера прибран изпечен патладжан, имах и в шише доматено сосче. Така че си го приготвих и сега, когато няма пресни зеленчуци - не купувам такива от пазара, когато не им е сезона, защото са много изкуствени и безвкусни.


Замислям се, че на това постно ястие  ще му подхожда и натрошено сиренце :)))
Добър апетит!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

4 коментара:

  1. Ааааа , а как му подхожда една ракийка :))....вълшебно е това ястие ,Маги ....много го обичам :) , ще последвам съвета ти да не пържа патладжана !
    Честит търновски празник :) ! Чао и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за доверието Ива, сега доста се избягват старите похвати в кухнята, или по-точно пърженето :)))

    Подрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо,много ще му подхожда даже!Както обичам да обобщавам за мен патладжанът е венчан,и то много сполучливо,за сирената.Моят във фризера свърши,жалко!Като я гледам тази невероятно вкусна гозба така ми се прииска да имах още!
    Винаги тук е много уютно и вкусно,Маги!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Еликсирче, и аз тази година дано се родят много зеленчуци, ще си сложа повече във фризера!

    Редактирах публикацията си, за да ви покажа един клип с нещо много красиво, което имах щастието да видя на живо!

    ОтговорИзтриване