17 ноември 2016

Сьомга на фурна

Сьомга - вкусна, а на фурна - и здравословна! Това е чудесна комбинация, нали? 


В отговор на предизвикателството към мен, отправено ми от  WWF България, споделям тази рибна рецепта. Избрах сьомгата, не традиционна риба за нашите географски ширини, но навлизаща все повече на пазара ни. Качеството и е важно, затова трябва да се потърси информация на етикета, по-специално произход, сертификат, трайност и всичко останало, доказващо годноста и. В сайта Рибен буквар има много полезна информация и любопитни факти за нея.

За здравословните  ползи на тази риба потвърждава високото съдържание на омега-3 мастни киселини, гоялмо съдържание на натрий, калий и фосфор, магнезий, селений, цинк и желязо, мононаситени и наситени мазнинни. Всичко това я превръща в една от най-добрите храни в света, бих казала и много вкусна!


И да преминем към самата рецепта ☺☺☺

3 броя котлети от сьомга / за улеснение си купувам готови нарязани /
зехтин
сол
млян чер пипер
лимон
пресен копър

Гарнитура:
картофена салата
задушени зеленчуци на тиган


Котлетите се осоляват, подправят с черния пипер и се поставят в тава. Поръсват се със 2-3 сл зехтин. В тавата се налива малко вода - почти до половината на рибата. Пече се в загрята фурна на 180С докато хване хубав загар - проблизително около 20-30 минути.


След като стане готова, желателно да се поднесе веднага. Още топла се поръсва с прясно изцеден лимонов сок и ситно нарязания копър.


Разбира се, добра компания за тази вкусна порция ще ви направи и чаша студено бяло вино :)
😊😊😊

Да ви е вкусно!
Посетете Рибен буквар за да научите още допълнителна информация относто рибите и риболова!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар