16 май 2015

Бъркана пица


Много популярна рецепта, за източник ще дам този линк. Но има и защо - това е една практична идея за бързо приготвяне на любимата пица -  около 40-50 минути с печенето! От зададените продукти се получават две пици приготвени в две кръгли тави с диаметър на дъното 24см. Може да направите една голяма в тавата, която е към фурната.


И така, продуктите които са ви необходими за блата:

2 чч брашно / приблизително 250гр/
1/2 кубче мая - 20гр или 1 пак. суха 7гр.
1 чл захар
1 яйце
щипка сол

В съд натрошавате маята и към нея прибавяте захарта и 1 чч /250мл/ хладка вода. Добавяте яйцето, солта и пресятото брашно и разбърквате сместа - трябва да стане като гъсто кексово тесто.
Тавите намазвате с малко олио и поръсвате с 1 лъжица брашно. Изсипвате тестото и разстилате с лъжица докато покрие дъното.


Плънката ви е по избор - аз намазвам блатовете с доматено пюре /лютеница или сгъстено домати/ - не трябва да е много течно. Оставям ивица по края за борд, на която не слагам плънка.  Отгоре подреждам колбас и кисели краставички, пиле и маслини, ..... изборът е ваш! Поръсвам с подправки - чубрица, риган, мащерка или босилек, и най-отгоре настъргвам с кашкавал. 


Пека ги с вентилатор на 180С, на средната скара на фурната, за 25-30 минути. Оставям на изключена фурна около 5 минути и изваждам.


Да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

6 коментара:

  1. Ето такава пица още не съм правила!
    С тази рецепта успя да ме изненадаш, Маги! Следващия път когато печем пица, а това у нас се случва доста често - поне веднъж на десетина дни, ще го изпробвам това тесто задължително.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност изненадата е била приятна :) Сама ще се убедиш колко е практична тази рецепта - спестява време!
      Благодарности от мен! Поздрави :)

      Изтриване
  2. Много вкусна пица, Маги! Хареса ми идеята за тестото и ще го изпробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е уникалното на тази рецепта - тесто, което не се меси! Последно я правих само със салам, подправки и настърган кашкавал и отново ни хареса :)
      Поздрави, Маги!

      Изтриване
  3. Анонимен3/9/15 15:48

    Колко време се пече тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, написала съм времето за печене в рецептата, но може да си го коригирате според печенето на вашата фурна - около 25-30 минути се пече пицата :)

      Изтриване