27 април 2015

Джинджифилови кюфтенца в сос и зеленчуци





за кюфтенцата:
500гр кайма
½ глава кромид лук
1/2сл сух джинджифил
щипка куркума
млян чер пипер
1-2 счукани скилидки чесън
3сл галета
2-3 клонки магданоз
1 настъргано стъбло целина/1-2 стръка ситно нарязани

Омесва се и се оформят кръгли кюфтенца, големи колкото орех. Овалват се в брашно и се изпържват за кратко в малко мазнина.


за соса:
1 глава лук, нарязан
1 морков, настърган
4сл олио
1сл червен пипер
щипка чесън на гранули
400мл доматен сок
1чл захар
2 големи картофа/3 средни
1 чушка
1 стебло целина/селъри
2сл брашно
соев сос

Обелвате и нарязвате на тънки парчета картофите и задушавате под капак с 1сл олио и 1сл соев сос за 4-5 минути. Изваждате ги и след тях слагате нарязаните чушка целина.


В дълбока тенджера задушавате с олиото лука, моркова, червения пипер, чесъна и около 300мл вода. След като омекнат добавяте доматения сок и захарта, оставяте соса да ври на тих огън за 20 минути.






Сгъстявате соса с размитото с вода брашно. После прибавяте кюфтенцата и  зеленчуците и поръсвате с нарязан пресен магданоз.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Вкусни и интересни кюфтенца! Поздрави, Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготвянето отнема време, за разлика от повечето ми рецепти, но ще се убедиш и сама че си е заслужавало труда!
      Прегръдки и слънчеви почивни дни от мен :)

      Изтриване