29 ноември 2014

Пъстърва на фурна

До скоро предпочитах да си приготвям риби като скумрия, шаран, толстолоб или бели риби като хек например, но напоследък започнах да разнообразявам и с други видове. Убедих се, че когато се пече или пържи рибата, не са и необходими много подправки. Всяка си има специфичен вкус и аромат, нужно е само да се подсили леко.  Пъстървата например, е много полезна риба, защото също като сьомгата има високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Предпочитам я печена, но съм я хапвала и пържена. 
А ето как сготвих тази вкусна и полезна рибка :-)



3 пъстърви – около 700-800гр. /моите са сьомгови/

Марината:
4сл зехтин/олио
сока на ¼ лимон
¼ чл чесън на гранули
млян чер пипер на вкус


Рибата почистете от вътрешностите, измийте  добре и се посолете от всички страни /в близкия ни магазин я предлагат почистена :) /.
Смесете продуктите за марината, разнесете я добре върху пъстървите. Ако разполагате с време до вечерята, оставете да се овкуси за повече време. А ако нямате - сгответе веднага, само добавете около 100мл вода /колкото да покрие дъното на тавата.


Подредете върху рибите тънки резени лимон. Печете на 200С докато се зачерви, приблизително 30-40 минути.

Сервирайте със салата от прясно зеле, задушени броколи, или друго по ваш вкус. 

Снимка на порция нямам, защото не ми дадода възможност да направя  лакомниците в къщи :)))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 коментара:

  1. Чудесна е, Маги! Приятна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате, беше страхотен денят ми :) Успешна нова седмица от мен :)

      Изтриване
    2. Анонимен8/4/15 20:49

      Браво Маги, сега я пуснах във фурната;-).

      Изтриване
    3. Надявам се да ви хареса - приготвя се лесно, и бързо свършва :) Споделете резултата, ако има възможност и със снимка на страницата във Фейсбук :)

      Изтриване
  2. Здравей Маги, имам въпроси относно рецептата: Махаш ли люспите на пъстървата преди да я мариноваш? Маринатата, която приготвяш само отгоре ли изливаш върху рибите или намазваш и отвътре? Покриваш ли с ал. фолио тавата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм уточнила за люспите, но да - почиствам ги преди мариноването. Намазвам целите риби - от вътре и вън, за да се овкусят добре. Пека без фолио, месото е крехко и не е необходимо много време.
      Приятна вечер :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, наистина много вкусно стават.
      Единствено за да си спестя търкането на тавата реших да ги загърна във фолио и така да ги пека във фурната. Чудесна рецепта.

      Изтриване
    3. Радвам се че ви е харесала идеята, пратичн се е получило с фолиото :)
      Приятен ден от мен!

      Изтриване
  3. Ще се пробва! Звучи супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса, може да споделите коментар и във Фейсбук страницата на блога :)
      Блаодаря :)

      Изтриване