До скоро предпочитах да си приготвям риби като скумрия, шаран, толстолоб или бели риби като хек например, но напоследък започнах да разнообразявам и с други видове. Убедих се, че когато се пече или пържи рибата, не са и необходими много подправки. Всяка си има специфичен вкус и аромат, нужно е само да се подсили леко. Пъстървата например, е много полезна риба, защото също като сьомгата има високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Предпочитам я печена, но съм я хапвала и пържена.
А ето как сготвих тази вкусна и полезна рибка :-)
3 пъстърви –
около 700-800гр. /моите са сьомгови/
Марината:
4сл зехтин/олио
сока на ¼ лимон
¼ чл чесън на гранули
млян чер пипер на
вкус
Рибата почистете
от вътрешностите, измийте добре и се
посолете от всички страни /в близкия ни магазин я предлагат почистена :) /.
Смесете
продуктите за марината, разнесете я добре върху пъстървите. Ако разполагате с
време до вечерята, оставете да се овкуси за повече време. А ако нямате - сгответе
веднага, само добавете около 100мл вода /колкото да покрие дъното на тавата.
Подредете
върху рибите тънки резени лимон. Печете на 200С докато се зачерви,
приблизително 30-40 минути.
Сервирайте със
салата от прясно зеле, задушени броколи, или друго по ваш вкус.
Снимка на порция нямам, защото не ми дадода възможност да направя лакомниците в къщи :)))))
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Чудесна е, Маги! Приятна неделя от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате, беше страхотен денят ми :) Успешна нова седмица от мен :)
ИзтриванеБраво Маги, сега я пуснах във фурната;-).
ИзтриванеНадявам се да ви хареса - приготвя се лесно, и бързо свършва :) Споделете резултата, ако има възможност и със снимка на страницата във Фейсбук :)
ИзтриванеЗдравей Маги, имам въпроси относно рецептата: Махаш ли люспите на пъстървата преди да я мариноваш? Маринатата, която приготвяш само отгоре ли изливаш върху рибите или намазваш и отвътре? Покриваш ли с ал. фолио тавата ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм уточнила за люспите, но да - почиствам ги преди мариноването. Намазвам целите риби - от вътре и вън, за да се овкусят добре. Пека без фолио, месото е крехко и не е необходимо много време.
ИзтриванеПриятна вечер :)
Благодаря за отговора, наистина много вкусно стават.
ИзтриванеЕдинствено за да си спестя търкането на тавата реших да ги загърна във фолио и така да ги пека във фурната. Чудесна рецепта.
Радвам се че ви е харесала идеята, пратичн се е получило с фолиото :)
ИзтриванеПриятен ден от мен!
Ще се пробва! Звучи супер.
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса, може да споделите коментар и във Фейсбук страницата на блога :)
ИзтриванеБлаодаря :)