Рецептата за тази вкусна тестена закуска, беше много споменавана в една кулинарна група във Фейсбук, записах си я от Светлана Борисова. Много бързо се приготвят, не е необходимо да се замесва тестото от предния ден, стават мекички и вкусни :) Предполагам че всеки, който е приготвил питките, е добавил и нещо от себе си, затова оставям на вас възможността за промяна на продуктите.
Като базова рецепта ще ви споделя тази, която ползвах:
около 2чч брашно
1чч натрошено сирене
1чч кисело мляко
1чл сода бикарбонат
50гр краве масло
От продуктите / без маслото /омесих меко тесто. Оформих на топки - от дозата ми излязоха 14 броя. Подредих ги на разстояние в тава, постлана с пекарска хартия.
С пръст направих вдлъбнатинка по средата, в която сложих парченце краве масло. Пекох в умерена фурна на средната скара до зачервяване.
Към тестото може да добавите настърган кашкавал и подправки по избор.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Много са ми любими тези душички....Поздрави:)
ОтговорИзтриванеИ в къщи много се харесаха, следващия път ще добавя настърган кашкавал към тестото, че сега забравих :)) Благодаря ти Милена, хубава и слънчева неделя ти пожелавам!
ИзтриванеАз ги знам като содени питки. ;) Наистина са много вкусни! Освен масълце, слагам и мъничко сиренце отгоре в отворчето. Поздрави, Маги!
ОтговорИзтриванеГери, срещала съм ги с различни имена - кашкавали, бързи питки.... Мислех да сложа кашкавал в тестото, но като спомена за сиренцето отгоре се замислих дали да не сложа кашкавала отгоре... Благодаря ти за идеята, пожелавам ти хубава неделя :)
ИзтриванеЧудни, чуднички, как да устоиш?! Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеНаистина е трудно да им устоиш, благодаря Кате :)
ИзтриванеОставят ли се да втасват?
ОтговорИзтриванеПо принцип не, но докато загрее фурната минава известно време, през което тесторо втасва :)
ИзтриванеЗдравейте, какво точно означава, умерена фурна ? Колко градуса ? Със или без вентилатор ? Благодаря за отговора !
ОтговорИзтриванеЗдравейте Момчил, не съм уточнявала на колко градуса се пекат питките, тъй като всяка фурна пече различно. Но общо прието е 180С да се смятат за умерена температура за печене. Относно вентилатора - използвам го много рядко, в случая не.
ИзтриванеБлагодаря за въпроса, хубаво е да се уточняват някои подробности, които са ми убегнали при писането на рецептите!
Приятна вечер ви пожелавам :)
Здравейте, тъкмо започнах да приготвям питките но влезе жена ми и каза че трябва да гася содата в киселото мляко,иначе щяло да шупне всичко! Предполагам е така, но ще бъде ли възможно това се спомене в рецептата, все пак не всички сме с опит :). Благодаря
ОтговорИзтриване