11 януари 2014

Арменски сладки

Популярните арменски сладки са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., и за делници също :) Идеята взех от прекрасния  блог на Пепа Стоева, за което и благодаря сърдечно!


Използвайте една и съща мерителна чаша.
1 чаша вода заедно с 170гр краве масло / не е грешка да се замени с 1чч олио, но на мен лично са ми по-вкусни с маслото/  загрейте на котлон. Като кипне, отместете тенджерата от огъня и в нея изсипете пресято 3 и 1/2 чаши брашно, смесено със 1 ванилия, 1 чл сода / или 1 бакпулвер/ и щипка сол. Бъркате енергично с дървена бъркалка или лъжица, докато тестото започне  да се отделя от стените на съда. Оставете тестото настрани да се охлади.


През това време нарежете на четвъртинки орехови ядки и локум на малки  парчета. От тестото направете топчета с големината на малък орех, като сложите във всяко ядка и локум и оваляте хубаво. Подреждате в НЕнамаслена тава / или постлана с пекарска хартия/ и печете в загрята фурна на средно ниво на 180С докато порозовеят.



Още топли ги оваляйте хубаво в пудра захар и подредете в кутия или плитка чиния. Може да ги поднесете и в хартиени кошнички, става много ефектно! За съжаления не успях да ги снимам така "наконтени" :))))

 

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 коментара:

  1. Не съм опитвала, по думите ти не са и наконтени тези... Ама са прекрасни, Маги, взимам си една-две, да знаеш. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Популярни, популярни, ама аз още не съм ги правила:))) все им се каня, но сега като гледам тези тук, май скоро ще ги пробвам и аз;). Страхотни са, Маги, красиво оформени и много нежни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ви допаднах момичета, така са удобни за хапване, а и няма да ви отнеме много време приготвянето им!
    Благодаря ви, прегръдки и хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Маги,прекрасни са!
    Правила съм ги,наистина са лесни а страшно вкусни!
    поздрави

    П.С.
    честита нова година :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мимка! Честита нова година и на теб, пожелавам ти много щастие и късмет!

      Прегръдки, Маги :)

      Изтриване
    2. Анонимен13/1/14 12:47

      Изглеждат чудесно, но захар не се ли слага, нали са сладки!?!

      Изтриване
    3. Благодаря, в тестото не се слага захар, но след като се овалят в пудра захар стават много сладки, гарантирано е!
      Приятна вечер и да ви е сладко, Маги :)

      Изтриване
  5. Не е нужно да са "наконтени" и така са си много хубави и вкусни!
    Прегръдки, Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И бързо свършват, благодаря ти Ина! Прегръдки от мен мила приятелко!

      Изтриване
  6. Анонимен19/2/14 12:32

    Днес ги направих. Много са лесни, красиви, малко рошави и много вкусни!!! Благодаря за споделената рецепта и хубав ден от мен!!! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Цвета, че са ви харесали! За хапване са идеални, а това че се правят лесно е добре :)
      Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  7. Анонимен18/7/16 19:06

    Здравейте,бих искала съвет,с какво препоръчвате да бъдат ,със сода или бакпулвер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип за сладки използвам сода/може да я погасите с няколко капки оцет да шупне/, а за кексове, сладкиши и торти използвам бакпулвер. Но и двата са набухватели. За тези сладки ползвайте сода :)
      Поздрави, Маги

      Изтриване
    2. Анонимен18/7/16 20:18

      Благодаря ви много!

      Изтриване