12 декември 2011

Спаначник

Ето една баница за любителите на зеленкото - спанак, лопуш, а защо не и коприва ... Съпругът ми особено я харесва ако сложа в плънката и кайма, и направо си става цяла манджичка :))))



1 пакет кори за баница 300г
4 яйца
400-500г спанак
1кч кисело мляко
100г сирене
1-2 стръка джоджен / или 1сл сух/
връзка магданоз
 5 стръка зелен лук /или 1 глава кромид/
 сол, олио

Спанакът се изчиства, измива и нарязва на ивички. Лукът се нарязва на дребно и се задушава с 4-5 с.л. олио, малко по-късно се добавя спанакът, долива се много малко вода и се задушава за около 15-20 минути. 




3 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене. Изсипват се към изстиналия спанак, посолява се, слагат се нарязаните подправки и се посолява, ако има нужда. Всичко се обърква и се отделят 1-2 лъжици за заливката. 




В намаслена тава се слагат 2 кори, поръсват се с олио, после от плънката и така се редуват, като завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати. Останалото яйце се разбива, добавя се отделената плънка, сипва се малко вода, 3-4 с.л. олио и се залива баницата. Пече се в загрята фурна на умерена температура до зачервяване. 



 ЗАБЕЛЕЖКА: Ако се използват кори с по-голям грамаж, се увеличава и грамажа на продуктите, като яйцата са 5 или 6 бр.






При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

24 коментара:

  1. ЛЕЛЕЕЕ.Магиии удариме в десетката:))) Всичко със зеления ми е любимо а за баници да не говоря.:))))
    Твоята е станала невероятно апетитна мммммм....
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Зиче, снимките ми не са нови, но все така са актуални! И на теб хубава вечер :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Щом е с готови кори и мъж я харесва. значи е за нашето семейство:-)
    Благодаря и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам баниците с фини кори, затова и не точа, и на теб благодаря Мъхче :)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна баница,много апетитна и толкова свежа със спанака.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм,толкова я обичам тази баница,че с удоволствие ще се почерпя от твоята,Маги,прелестна е просто!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Вземайте си, аз черпя :)))) Мира, Еликсир, много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. много обичам спанак, с всичко и във всичко, поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда много апетитно! Баница с кайма - за първи път чувам - но идеята страшно ми допада! Щом има месо мъжът ми ще прояде и баници (за протокола не ги обича по принцип защото са постни, според него). Сирене, спанак и кайма... малко отива към лазаня и е според вкуса на всеки от семейството :)

    ОтговорИзтриване
  10. Каймата я слагам като облагородяване, но има чуден ефект - наистина се получава нещо като бг лазаня :))) Имам и рецепта за баница с кайма тук.

    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  12. Спанакът дава идеи за какви ли не рецепти, тази само като я гледам и ми се дохапва, ще я опитам и с кори :)

    ОтговорИзтриване
  13. И аз много обичам спанак, особено на супичка или спаначник :)

    Благодаря на всички, хубав и успешен ден :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Много хубав спаначник, изглежда вкусен и със сигурност така се е получил.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сполучлива е тази рецепта, благодаря :)

      Изтриване
  15. Изглежда превъзходно. Аз особено си падам по зеленкото и обожавам баница със спанак и сирене или коприва и сирене. Въпреки, че съм зеленолюбител си признавам, че не знам какво е лошуш, но звучи добре и като разбера бих го опитала. Предложението ти обаче да се добави и кайма е толкова просто, но велико. Още време оно са казвали, че великите неща са прости. Та мисълта ми е, че не съм се сетила за тази комбинация, а от сега мога да кажа със сигурност, че ще е любимата баница на мъжа ми, защото не е постна и само зелена :) Благодаря ти за идеята и рецептата от мое и от негово име:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи, чудесно е че моите предпочитания съвпадат с вашите!

      Приятна неделна вечер :)

      Изтриване
  16. Това е една от любимите ми баници както и зелника.Благодаря за рецептата определено съм фен на зеленкото .Различава се от нещата, които слагам обикновено.До сега не съм се сещала да слагам джоджен както и магданоз. Дори не бях и чувала, но комбинацията ми звучи още по вкусно и определено следващият път ще сложа всички тези неща,които пишеш.Снимките са превъзходни, да му се дояде на човек. С кайма наистина си става манджа.Ще трябва да направя поне две тави.Да споделяш по често с нас кулинарните си предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво си е зеленкото, че и полезно даже. Приготвено по подходящ начин може да стане чудесно ястие!

      Благодаря и хубав ден :)

      Изтриване
  17. Страхотни снимки.Изглежда вкусен. Благодаря за рецептата ще го направя и дано се получи.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен31/1/13 13:54

    Маги страхотна си мъжа ти е щастливец а моя постоянно ми мърмори как не ме бива в готвенето :)Старая се но има да се уча още много но ти си УНИКАЛНА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме ласкаете с този коментар! Щастлива съм че съм полезна, с каквото мога помагам на домакините :)
      Поздрави и заповядайте отново тук, Маги :)

      Изтриване
  19. Анонимен3/5/13 21:13

    Страхотен спначник и аз го правя така само че слагам и настрган кашкавал. Става страхотно поздрави.

    ОтговорИзтриване