11 януари 2011

Тас кебап

Да започнем годината с едно класическо ястие - тас кебап. По принцип то се приготвя от телешко месо /както и аз в случая/, но става и със свинско. Не отнема много време за приготвянето му, което го прави много практично :)


Ето продуктите:
500гр. телешко/свинско/ месо
300мл доматен сок
1 глава лук
сол, 1сл червен пипер
чер пипер на зърна, чубрица, дафинов лист


Приготвяне:
Месото се нарязва на малки парчета и се слага в тенджера. Задушава се отначало в собствения му сос, а като побелее се добавят 3-4сл олио. Наливат се и 2-3 чаши вода и се задушава до омекване /може да отмене 2-3 часа в зависимост от месото/.

По-нататък мога да го приготвя по два начина, в зависимост от времето, с което разполагам.
Бързият /мързелив/ вариант: по-късно се добавят останалите продукти, като лукът се нарязва на ситно /налях и 2сл червено вино/. Ако има нужда се долива още вода, а за гъстота може да се прибавят 2сл брашно, размити с вода.
Бавният вариант: в тиган с 2-3сл мазнина се запържват 3-4сл брашно като се бърка постоянно за да не се образуват топчета, добавя се и червения пипер. Разрежда се с месния бульон и доматения сок, и се остава да поври, като от време на време се разбърква.

Сервира се с гарнитура от варен ориз.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

3 коментара:

  1. Анонимен8/3/13 15:55

    чубрицата не върви на това ястие

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагам само щипка и почти не се усеща, но тя не е задължителна - важни са черния пипер и дафиновия лист :)

      Приятен ден!

      Изтриване