29 декември 2010

Домашна торта от козунак

Кръстих тази торта домашна, защото я оприличавам с бисквитената торта. Замених само бисквитите с козунак - имах такъв наличен, но не е от много големите по грамаж.



Продукти:
1 козунак /използвах с ядки и стафиди/
1л прясно мляко
1 пакетче нишесте/избрах ванилия/
170гр захар
около 150мл компот
за украса - млени орехи, настърган шоколад, шоколадов топинг

Начин на приготвяне:
Приготвя се крема от млякото, захарта и нишестето. Във форма с подвижно дъно се слага пекарска хартия, намаслява се и се сипват 2-3 лъжици от крема. Нареждат се филиите от козунака, сиропират се леко с компот и отгоре се намазва с крем. После се нареждат останалите филии, също се сиропират леко и се намазват с крем.



Оставя се на студено да стегне. След това се изважда от формата и се слага в плитка чиния. Ако е останал крем се намазва отстрани. 
Готовата торта се поръсва със смлени орехи, настъргва се шоколад и се полива със шоколадов топинг.




Забележка: Между пластовете може да се наредят кръгчета банан.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

2 коментара:

  1. Страхотно се получава и ако тук-там между филийките козунак се сложи някакъв плод от леко киселеещо сладко, например вишна, м-м-м-...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като се замисля си права Пепи - пробвала съм с банан, но не е така подходящо :)
      Поздрави и хубав слънчев ден от мен!
      Маги :)

      Изтриване