21 май 2012

Майски дъжд - награди от Мони

Днес ще споделя с вас наградките, които получих от Мони - YOUR BLOG IS GREAT, RED CARPET, VERSATILE BLOGGER, I LOVE YOUR BLOG.

Мила Мони, много ме развълнува с този майски дъжд от награди, а и цели четири наведнъж...
БЛАГОДАРЯ ТИ  :* :* :*







Аз от своя страна ще ги споделя с още кулинарни блогъри, които абсолютно заслужават да бъдат посипани от този дъжд от награди:  ДариГериКандиБениГисчо
Исках да наградя и други, но Мони вече им ги е дала, затова не ми се иска да се чувстват пренебрегнати от мен. Всички заслужават!!!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 май 2012

Паниран пангасиус на фурна


Предполагам доста от вас много обичат панирана рибка, но се въздържат заради нездравословното и приготвяне - пърженето. От скоро приготвям по нов начин тази вкусотия, при който не пържа, а пека на фурна. Така ще останете доволни от факта че домът ви няма да се сдобие с неприятния аромат на пържено, както всъщност и вие самите :))) Другото голямо предимство е,  че няма да стоите постоянно до тигана. Опитайте и ще се убедите в думите ми :) 


Използвам пангасиус /получава се и с други риби/, който мариновам с  малко сол, соев сос и  лимонов сок.   Хубаво е да постои в марината поне час. След това потапям филетата в разбити яйца  и овалвам  много хубаво, за да полепне добре, в следната смес, : брашно и галета в съотношение 50/50, подправки - млян чер пипер, сух девесил и мащерка. Подреждам парчетата едно до друго в тава застлана с пекарска хартия на дъното, която съм намаслила предварително. Поръсвам рибката с олио и пека в загрята фурна на 200С, на средната скара.
Гарнитурата е според сезона - пресни, печени или варени зеленчуци, туршия...




Да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 май 2012

Архив анкета - От къде черпите кулинарни идеи?



*Девета  анкета*



От къде черпите кулинарни идеи?

                                          От готварските книги              6 гласа    24%
                                         От интернет                               23 гласа   92%
                                         От вестници и списания            4 гласа    16%
                                         От телевизията                          8 гласа    32%
                                         От мама или баба                        4 гласа    16%
                                        

Приключила на 10.04.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 май 2012

Пилешки сърца със зелен лук и ориз

Напоследък не ми остава време за любимия блог, тъй като тези дни нашето семейство се сдоби с нов домашен любимец - пухкав и бял, много игрив самоед Рекс :)))) Определено аз съм му бавачката - само на 3 месеца е и в момента му растат зъбките...познайте каква игра и какво следене пада по цял ден :) Ето и нашият "малък" /засега/ сладур:



Няма да се размине статията без рецепта, затова ето я и нея - прекрасен бял ориз с пилешки сърца и пресен зелен лук. Откакто излезе в градината ни, младият лук го използвам за почти всички ястия. В редовните салати, старият го заменям с пресен, така вкусът им става много по-нежен. 


Сега да минем към необходимите продукти за вкусното предложение днес:
800гр. пилешки сърца
3 стръка зелен лук
3 печурки
1 морков
200гр. ориз
5-6сл олио
сол, чер пипер, чубрица
стръкчета магданоз и целина 

Сърцата се измиват и се сваряват в подсолена вода за около час. Прехвърлят се в тава.


Отделно се задушават докато омекнат с малко олио и вода ситно нарязаните зелен лук и морков, и нарязаните на резени гъби. Слагат се в тавата при сърцата и се добавят подправките, налива се от горещия бульон /в съотношение течност - ориз 3:1/, в който са варени сърцата. 


Пече се в загрята фурна 30 минути до готовност на ориза. След това се покрива с хартия за да се задуши. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

22 април 2012

Витаминозна салата

През този сезон организма има нужда да си "зареди" батериите, изтощили се от зимното нездравословно хранене, което е било предимно от консервирани храни. По този повод предлагам една витаминозна салатка, лека с приятен и свеж вкус. 


Продукти:
250гр. спанак 
250гр. прясно зеле
100гр. сирене
2 твърдо сварени яйца
сол, зехтин, оцет
пресен магданоз

Спанака се почиства от дръжките, измива се старателно под течаща вода / водата изсмуква витамините, затова не го киснете/ и се нарязва на ивички. Зелето също се нарязва на ивички, посолява се и се намачква леко. Смесват се в купа и към тях се добавя нарязания на ситно магданоз.


Яйцата се обелват и заедно със сиренето се нарязват на малки кубчета, прибавят се към зеленчуците. Добавят се също и подправките, дозирани по вкус. Всичко се обърква добре. Салата се сервира в подходящи плитки чинии.


Полезните вещества и витамините, които получавате от нея:
от спанака - витамин С, провитамин А/каротин/, витамини В, В1, В2, В6, РР, К, фолиева киселина, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод
от зелето - витамини С, U, В1, В2, калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, желязо
от яйцата - витамини А, Д, Е, белтъчини, протеини
от сиренето - витамини А, Д, Е, водноразтворимите В1, В12, белтъчни вещества и мазнини, аминокиселини - левцин, изолевцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, тиреонин, триптофан и валин.
от зехтина - витамини А, Д, С, мононенаситни мастни киселини, понижаващи новото на лошият холестерол.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 април 2012

Салата за Великден и много пролетно настроение

Не мога да не ви покажа какви хубави снимки направих на село преди няколко дена :) Имах нужда да се заредя с много пролетно настроение, особено след тази тежка и дълга мразовита зима.



Най-любимият за мен сезон пролетта свързвам неимоверно със зелената салата, и по този повод ще споделя с вас една от най-подходящите салати за Великден :))


Почиствам  3-4 зелени салатки /в моите имаше и червена/, измивам хубаво под течаща вода /за да падне калта/ след предварително кратко накисване. Нарязвам я на ивички и слагам в дълбока купа. Към нея добавям ситно нарязани 4-5 стръка зелен лук, 1 стрък пресен зелен чесън,  и китка магданоз, също нарязана на ситно. 
Измивам 1 или 1/2 краставица, 2-3 репички, нарязвам на резени, прибавям и тях към салата.  Посолявам, поръсвам със зехтин и оцет като количеството си зависи от това как ви допада като вкус. Разбърквам салата, като леко я намачквам, защото е доста бухнала. Ако ще я сервирате след час например, не я мачкайте, тя сама ще спадне.
И така готовата и овкусена салата разпределям в чинии, и декорирам с нарязани на кръгчета или резени сварени яйца, и няколко маслини.

И още едно мое предложение са Великденска салата вижте ето тук:


Не забравяйте и печеното агнешко месо, за да бъде вашата трапеза завършена :))) 

Със снимки на моите тазгодишни боядисани яйца  ви пожелавам хубави великденски празници!  

Бъдете живи и здрави вие и цялото ви семейство!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 април 2012

Панирана коприва

Вече съм на пролетна вълна, слънцето напече, стопли се :))) Времето е чудесно да се поразходим из природата или любимото село, и да си наберем коприва! След изтощителната дълга зима, се нуждаем от презареждане, и с какво по-подходящо от млада зеленийка :)))))


А как може да си приготвите това вкусно мезенце за биричка? Ето как:

Измивате набраните връхчета от млада коприва /около 300гр бяха моите/ 


и бланширате за 3-5 минути - те са крехки и не е необходимо повече време. 
 Отцеждате, практично е в гевгир :) 


Приготвяте си панировката - разбивате 2 яйца в купа, слагате подправки: 1кл. чубрица, 2сл. сух джоджен, сол и млян чер пипер по вкус. Добавяте 3-4сл бира и 4-5сл брашно. Разбърквате много хубаво, за да се получи гладка смес като за кекс.


 После в нея потапяте стръкчетата коприва и изпържвате до златисто от двете страни в сгорещено олио. Може да сложите копривата в сместа и да си гребвате с лъжица от нея, после отново поставяте внимателно да се пържи в олиото.


Задължително отцедете върху кухненска ролка, за да не ви останат мазни и тежки получените хапки.



И остава да си отворите една студена бира, а аз мога да ви кажа Наздраве :))))




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

01 април 2012

Салата Мозайка

Почти зимното време навън ме подсети да си направя една хубава салатка от варени зеленчуци и майонеза. Много е лесна за приготвяне, особено ако като мен винаги поддържате кутийка с царевица, бурканче краставички...Дадох и името Мозайка, защото ми напомни за тази пъстра детска игра, която много обичах като малка :))) Ето и рецептата:


Необходими продукти:
500гр сварени картофи
1-2 сварени моркова
2-3 кисели краставички
5сл царевица от консерва
1-2 стръкчета копър


Картофите, морковите и краставичките се нарязах на ситни кубчета и се смесих в купа. Към тях прибавих царевицата, млечно-майонезения сос и ситно нарязания копър. Обърках добре.


Сервирах в салатени купички без да украся, защото салатката е достатъчно пъстра :-)



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

27 март 2012

Бухтите на баба Мария

С тези бухти съм закусвала често като малка, когато съм била на село при баба и дядо, в хубавото време на безгрижното детство...и разбира се всяка ваканция :))) 



Рецептата е много сполучлива, и продуктите не са много. Не мога да уточня колко бухтички се получават, защото зависи от това колко са големи. От една доза на мен ми се напълва една голяма купа с диаметър 26см и височина 13см. 


Опитвах да ги направя на фигурки с формички за сладки, но при пърженето се надуват и формите се загубват, все пак ще ги видите на снимките  :((( Така че моят съвет е да си ги режете на ромбове.

Ето продуктите:
2 яйца, но може и 1
4сл захар
250гр кисело мляко
1чл сода бикарбонат
около 2-3чч брашно
олио за пържене

Яйцата се разбиват със захарта, добавят се млякото, погасено със содата. Брашното се пресява и се сипва на части при яйчената смес. Замесва се меко тесто, разточва се върху набрашнена повърхност и се нарязва на фигурки - на ромбове най-добре стават. Бухтите се изпържват в сгорещеното олио, отцеждат се на лист от кухненска ролка.



Поднасят се със сирене, сладко, или поръсени с пудра захар, или с каквото ви хареса  :-) 





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!