26 декември 2011

Пилешка супа

ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ! 

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ВИЕ И СЕМЕЙСТВАТА ВИ, ДА ВИ СЕ СБЪДНАТ НАЙ-СЪКРОВЕНИТЕ ЖЕЛАНИЯ И КЪСМЕТА НИКОГА ДА НЕ ВИ НАПУСКА!



Предлагам ви една супа - еликсир, особено за в ден като днешният - след
 празник :)))  А как се приготвя тя - има много начини, затова споделям моят вариант.


Във всички случаи ни трябва пилешко месо - може да е едно пиле с тегло около килограм, може да са две бутчета, или само филе. Но е хубаво да има кости, за да стане по-вкусна супата. 

Месото е нарязано на порции или се слага в тенджера със студена вода. Малко преди да заври се обира с лъжица образувалата се пяна, и се оставя да ври до готовност /ако е домашно е необходимо повече време - поне 1,30 - 2ч, като верен признак затова е когато месото се отделя от кокала /.  След като мине първият час се слагат ситно нарязани глава лук и 1 морков, заедно с подправките - сол на вкус, 2-3 щипки чубрица и млян чер пипер /по-желание/. Когато месото е сварено се слага една цяла сурова червена чушка, шепа фиде и сев долива гореща вода ако е необходимо. Супата е готова след увиране на фидето, а чушката се изважда.

Тенджерата се отмества от огъня, сваля се капака, и се оставя да се охлади около 15-20 минути. Застройва се с разбито с няколко капки оцет яйце /наливат се с интензивно бъркане на тънка струя 1-2 черпака от супата в купата с яйцето, а после сместа се налива обратно с бъркане в тенджерата, за да не се пресече /. Поръсва се с нарязан магданоз.


Надявам се, че не съм изпуснала нещо в обясненията или продуктите, че все пак сме след празник :))))


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

5 коментара:

  1. Маги, страхотна супичка!Много подходяща за след празничните трапези...и студените зимни дни.
    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Маги, много обичам пилешка супичка! За мен това е кралицата на супите :) Честита Коледа и много щастлива и успешна нова 2012 година!

    ОтговорИзтриване
  3. Мира, Габи, благодаря ви! Определено си е най-желаната супа, и дори е лековита! Весели празници и на вас :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/1/12 18:52

    Честита нова 2012 г.,Маги! Нека тя ви донесе много здраве ,късмет ,семейно щастие и кулинарни успехи .Искам да ви попитам ,аз до сега винаги съм застройвала супата си с яйце и кисело мляко ,сега реших да пробвам по вашия начин ,но не разбрах яйцето сурово ли се бърка със супата или се слага на котлона и после се връща в тенджерата ?:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не правя варена застройка, от майка ми знам този ми начин и досега не съм имала никакви проблеми. Сурово се слага яйцето, но когато се сложи в горещата супа, мисля че остава съвсем сурово :) Благодаря за вниманието!

    ОтговорИзтриване