19 октомври 2012

Архив анкета - Приготвяте ли зимнина?


*Дванадесета анкета*  

  


Приготвяте ли зимнина?


                                                 Да                    17 гласа   73%
                                                 Не                      5 гласа    21%
                                                 Невинаги         1 гласа      4%
                                                 
                                               

Приключила на 25.09.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

13 октомври 2012

Топла картофена салата

Един кулинарен блог не може без рецепта за картофена салата. За мен тя е царицата при готвените салати, най-вече защото е изключително подходяща като добавка към ордьоври и предястия, гарнитура към основни ястия и различни печива. Ще споделя моят начин на приготвянето и, а в резултат ще се убедите колко е пухкава и вкусна :))))


Продуктите за нея са малко:

800гр картофи
1 малка глава лук
1 ч.л. сол
3-4 с.л. зехтин /или олио/
2 с.л. оцет /лимонов сок/

Слагате да кипне половин литър вода в малка тенджерка. През това време обелвате и нарязвате на кубчета картофите, изплаквате ги и изсипвате във водата. Добавете солта. Варете ги приблизително 10-15 минути, но все пак ги опитайте, защото сортовете на картофите са различни.


След това ги отцедете от водата / винаги гледам да останат поне 1-2 лъжици, за да стане сочна и мека, а не твърда / и веднага добавете зехтина, оцета и нарязания на тънки парченца и притрит със сол лук.


Объркайте добре, прехвърлете в салатена чиния и украсете по желание.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

16 септември 2012

Конфитюр от дюли

Това е най-лесния конфитюр, който съм правила до сега. Убедена съм, че ще ви допадне защото не е необходимо да слагате разни сгъстители или фиксове, отнема само около час приготвянето му :)))


Както знаете, дюлите са много твърд плод и сами ще се убедите, че като ги приготвяте по тази рецепта, трудно ще ви е само нарязването им ;) В последното ми приготвяне на конфитюра, смесих дюлите с ябълки в съотношение 1:1, много вкусен стана и така :)

Използвах дюли, които имаха доста за изрязване, и в чист вид излязоха една купа с тегло приблизително 1 кг. Нарязах ги на малки парчета и ги сложих в тенджера с 200мл кипяща вода, в която сложих 450гр. захар. Оставих ги да се варят 30 - 40 минути – проверих за готовност / да са меки и докато се изпари водата/. След това ги намачках с ръчния пасатор /много използван от мен инструмент/ и добавих 1/2 к.л. лимонена киселина и листо индрише. оставих за още 2-3 минути да поври и свалих от котлона. Махнах индришето и разсипах в малки бурканчета с винтови капачки, които запечатах веднага, за да се вакумират, но за по-сигурно може да се стерилизират за 5 минути.


Крайният резултат е много меко и ароматно конфитюрче, което си хапваме с удоволствие  :) 



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

02 септември 2012

Архив анкета - Къде ще почивате през лятото?

*Единадесета анкета*  

  


Къде ще почивате през лятото?


                                         На нашето черноморие        13 гласа   37%
                                         На планина                                5 гласа    14%
                                         На село                                       3 гласа      8%
                                         В чужбина                                 4 гласа     11%
                                         Няма да ходя на почивка     10 гласа    28%
                                               

Приключила на 27.06.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

26 август 2012

Топло предястие от свински сърца

В магазина докато си пазарувах на месарския щанд си харесах свинските сърца. Търсих някакви рецепти в нета, но бяха все тип зимно мезе. Та така ми дойде идеята да ги запека с разни неща - общо взето съчинявах в движение както обикновено :)))) Предлагам ви рецептата за чудесното предястие, което се получи :)



2 броя свински сърца /около 500-600гр./
4 глави кромид лук
5сл сладка царевица от консерва
1 червена чушка
80гр кашкавал
олио, чубрица

За маринатата: 
1чл сол
15-20 зърна черен пипер
1-2 зърна бахар
1 дафинов лист

Почиствате сърцата от кръвоносните съдове и жилите, измивате хубаво и сварявате заедно с продуктите за маринатата за около 2 часа. Ако имате тенджера под налягане я използвайте :) 


Нарежете след това на жулиени и ги прехвърлете в намаслена тавичка. Върху тях разпределете нарязания на едро лук, царевицата и ивичките чушка. Поръсете с малко сол и 2-3 лъжици олио и запечете до омекване на зеленчуците за около 15 минути, като поставите тавичката на горната скара на фурната. 


След това извадете и подредете отгоре тънките парчета кашкавал и поръсете с малко чубрица или друга подправка, например къри или млян чер пипер. Върнете обратно във фурната до стопяване на кашкавала.


Подхожда си както с бяло, така и с червено винце :)

 Наздраве и да ви е сладко!





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Архив анкета - Как прекарвате свободното си време?


*Десета  анкета*




Как прекарвате свободното си време?

                                          Гледам телевизия                               6 гласа    28%
                                         Ровя се в Интернет                           16 гласа    76%
                                         Чета вестник / книга                          6 гласа    28%
                                         Решавам судоку / кръстословици     3 гласа    14%
                                         Чатя във Фейсбук / Скайп                  6 гласа    28%
                                         Говоря по телефона                           0 гласа      0%
                                         Спя                                                        5 гласа    23%


Приключила на 15.08.2012г.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

18 август 2012

Печено ястие с патладжани

След голямата лятна почивка отново съм на линия :))) Дали успях да си почина ..... малко съмнително е, приготвих си доста зимнина, останаха ми само да приготвя туршиите през другия месец :) Ходих и на моренце за кратко, останаха ми прекрасните спомени в снимки, а какви пейзажи само видях ...



И тъй като времето навън е още лятно и прекрасно, предложението ми за вас е бързо за приготвяне, и е с патладжани - актуален сега зеленчук.


Обелвате 3 патладжана и нарязвате на кръгчета. Посолявате ги добре и оставяте да се отцедят от горчивата вода поне за 30 минути. 
През това време нарязвате на едро 5-6 глави лук и слагате на дъното на тава. Върху тях подреждате изплакнатите и оваляни в брашно патладжани. Заливате с настъргани 3-4 домата, 1 чаша топла вода, поръсвате със сол, чубрица, нарязан магданоз и 3-4 лъжици зехтин /олио/. Ако желаете да е по-гъст соса, добавете размити с вода 1-2сл брашно. Печете ястието 30 -40 минути в загрята на 200С фурна.


При поднасяне може да натрошите сирене върху всяка порция.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

15 юли 2012

Лятно меню

През лятото си имам любими "ястия", които с удоволствие си приготвям. Навън е много горещо - от днес започват юлските горещини, но аз си стоя в къщи под климатика :) Имам достатъчно време за да ви предложа едно леко и много вкусно лятно меню :)))) 

Ще започна с класическия студен ТАРАТОР, задължително престояващ в хладилника до сервирането му. Нарязвам 1 краставица на ситни кубчета и слагам в супник. Към нея добавям 400-500гр /1 кофичка/ разбито кисело мляко и разбърквам. Прибавям 4 скилидки счукан чесън, нарязани 3-4 клончета копър, 1 чл сол и 3-4сл олио. Добавям 300мл студена вода /наливам я в кофичката от млякото/ на тънка струя като разбърквам. Слагам го в хладилника, пускам и няколко бучки лед в него.


През този сезон в къщи са задължителни ЗЕЛЕНЧУКОВИ САЛАТКИ - нарязвам домати, краставички, лук, чушка, маслини, магданоз и копър, натрошавам сирене. Ако имам сладка царевица от консерва, добавям и нея. Поръсвам със сол и зехтин и сервирам към изстудената ракийка :))))


Обичаните от мен ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ  са ми много вкусни като ги запека на грил тигана или на скара. Нарязвам ги на колелца без да ги беля, поръсвам с олио и ги разбърквам хубаво да се омазнят. Пека на горещата скара, сервирам с млечен сос ако имам под ръка.


Идва ред и на ПЪРЖЕНИТЕ КЮФТЕТА - кой не ги обича, особено децата :)))))  Смесвам 1кг кайма с 1 сурово яйце, ситно нарязана малка глава лук и подправки - 1кл чубрица, млян черен пипер по вкус, нарязана на ситно китка магданоз, 1 щипка сминдух. Накисвам 1 филия стар хляб с малко вода и след като го изцедя го намачквам и добавям към каймата. Обърквам и оформям на малки топки, големи колкото яйце. Сплесквам ги леко и изпържвам в горещо олио, отцеждам върху лист от кухненска ролка.


През лятото не отказвам и една ПИЦА със студена биричка :))) Купувам си тесто, но може и да си замесите - рецепти има много. Разстилам го в намаслена тава, като не използвам брашно а си топвам ръцете в олиото от тавата. Отгоре слагам доматено пюре или лютеница, подреждам плънката - слагам кашкавал - нарязан на тънки плочки или настърган, нарязан колбас, задължително на едро лук, царевичка, ако има чушка, нарязано сварено яйце, гъби, маслини... Поръсвам с риган и мащерка, и ако имам настъргвам моцарела. Пека на 200С за около 15 минути на средната скара на фурната, и още 5 на дъното (за да се запече отдолу блата).


Най-добрият десерт за лятото, след плодовете разбира се, е СЛАДОЛЕДА! Освен  да се хапва направо от кутията му, може да го сервирате върху плодове, полят с топинг или мед, поръсен с ядки. Аз ще ви предложа да го сложите по 2-3 лъжици върху парче руло, оставете малко да се отпусне и  се насладете на вкусотията :))))



ДА ВИ Е СЛАДКО И ХЛАДНО :))))

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 юли 2012

Тиквички с ориз и лук

Отново рецепта за тиквички, но няма как - сега им е сезона :)))) а и са чудесен летен зеленчук. Ястието може да се консумира както топло, така и студено.  Идеята взаимствах от интернет и с някои промени и подобрения ето какво получих:



Необходими продукти:
2 тиквички
1/2 чч ориз, мисля че с цяла ще е по-добре :)
500мл доматен сок
3 глави кромид лук
зехтин/олио
брашно за овалване
сол, млян чер пипер
1кл червен пипер
магданоз, копър - ситно нарязани

Лукът се нарязва  на ситно и се задушава с малко зехтин и вода. След като омекне се добавят ориза, 2-3 лъжици от доматения сок и подправките. Долива се чаша/две/ гореща вода и се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква за да не залепне. Ориза трябва да остане полуготов, защото може да стане на каша. 


Прехвърля се в тава и се разстила равномерно по дъното и.


Тиквичките се обелват и нарязват на на не-много дебели шайби. Овалват се в брашно и се подреждат върху ориза леко застъпени.


Заливат се с доматения сок и се поръсва с 3-4 лъжици зехтин.


 Ястието се запича на 200С около 40 минути, или докато се поизпари  течността. 




ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако в къщи ви се чумерят на това постно ястие, облагородете го с 200-300гр кайма, добавена към ориза  :)))))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!