28 октомври 2010

Запеканка с макарони Есен

Ако обичате макароните и пастата. тази рецепта е за вас :) Продуктите и могат да се променят, в зависимост от това, което имате налично. 




Необходими продукти:
* 250-300 г сварени макарони
* 1 глава лук
* 1 бр. морков
* 1 бр. чушка
* 2 бр. домати
* 3-4 с.л. царевица от консерва
* сол, черен пипер, риган
* 3 бр. яйца
* 2 с.л. кисело мляко
* 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:
В тиган се сгорещява олио и се добавят ситно нарязания лук и настъргания на едро морков. След като омекнат се прибавят нарязаните на ситно домати, чушката - на ивици и подправките.

Задушават се 10 минути. В намаслена тавичка се изсипват макароните и всички зеленчуци, като се объркват.



Заливат се със смесените предварително разбити яйца, киселото мляко и настъргания кашкавал.


Поръсва се с 2-3 с.л. олио и се запича в умерена фурна, на средно положение на скарата, до зачервяване.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Свински пържоли с бира


Опитах тези великолепни пържолки в едни приятели /благодаря Крис:)/ и им станах голям фен! Приготвят се лесно, само че задължително трябва да се използва месо от врат, защото иначе стават сухи.


И така, както вече писах, използват се пържоли от свински врат/около 6 броя/, не се начукват, само се овкусяват с червен пипер, черен пипер, чубрица и сол. Нареждат се в тава, налива се около 100мл бира и вода, колкото е необходимо да се покрие месото. Пекат се в  загрята фурна на 200 С за около 2 часа, накрая се обръщат и се запичат за още 10 минути.





Много са вкусни, стават крехки и сочни!
А гарнитурата към тях е по ваш избор.
Опитайте и ще се уверите:)

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Мусака с яйца на очи

 Различен вид на мусака, получава се много оригинално ястие:)



 Продукти:

700 г свинско месо, 700 г картофи
2 глави лук, 1 бр. домат, 6 бр. яйца, 1/2 ч.ч. мазнина
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава с мазнината за около 40-50 минути. Добавят се ситно нарязания лук, солта, червения и черния пипер. След като омекне, лукът се изсипва в тава, прибавят се нарязаните на малки кубчета картофи, настъргания домат, чубрицата, налива се 1 ч.ч. гореща вода. Разбърква се и се пече в умерена фурна. 


В опечената мусака се правят леки вдлъбнатинки и във всяка се чуква по едно яйце от ниско, поръсва се с малко мазнина и се запича, докато се втвърди белтъка.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Гювеч със свинско месо и пилешко филе

Това ми бе коледното ястие за празника през 2008г., не успях много да снимам. Все пак има една в готов вид на ястието:



Продуктите, които са необходими:
500 г пилешко филе 
500 г свинско месо 
150 г мариновани гъби 
2 с.л. соев сос, 3 с.л. горчица 
1 с.л. майорана 
3 глави лук 
1/3 ч.ч. бяло вино 
100 г кашкавал 
100 мл пилешки бульон 
сол , черен пипер 
100 мл олио
    А ето и начина на приготвяне:

    Месата се нарязват на хапки и се запържват в олиото, докато леко се зачервят. Изваждат се и се объкват с горчицата, соевия сос, майораната, солта и черния пипер. Лукът се нарязва на ивички, а кашкавала - на малки кубчета. В намаслен гювеч се изсипват половината от месата, слагат се нарязаните гъби, лука и кашкавала, и отгоре се изсипват останалите меса. Налива се бялото вино и бульона. Гювеча се похлупва и се слага в студена фурна. Пече се на умерена температура.


    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    Пандишпанено руло

    Една сутрин случайно се загледах в предаването на Иван Звездев по бтв. Една баба правеше руло, което стана много бързо за мое учудване! Понеже не успях да си запиша рецептата посетих личния сайт zvezdev.com. Благодаря на тази баба за рецептата, която със сигурност ще изплзвам много пъти!



    Необходими продукти:

    За блата:
    4 яйца
    8 с.л. захар
    2 с.л. брашно
    1 бакпулвер /2 ч.л./

    конфитюр по избор
    1 ч.ч. орехи 

    Начин на приготвяне:
    Яйцата се разбиват със захарта, постепенно се прибавят предварително смесеното брашно с бакпулвера. Изсипват се в тава, която е постлана хартия за печене.  Блата се пече в загрята фурна, на 180С за около 10-15 минути. Блата се обръща с изпечената част отдолу, намазва се с конфитюра и се поръсва със счуканите орехи. Рулото се поръсва с пудра захар.



    Рецептата за мен е като базова - може да направят варианти с какао, с крем вместо конфитюр, с глазура...и т.н. Много вкусно и бързо :):):)


    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    Икономични понички



    Много вкусни понички, рецептата за които взех от ТУК. Децата ги нападнаха още топли, топли преди да ги напудря дори :))) Ето и как се приготвят:

    Продукти:
    1 к.ч. прясно мляко
    1 к.ч. захар,1 яйце
    2 с.л. олио
    1 бакпулвер
    1 ванилия
    брашно за омесване/излязоха ми около 3-4кч/
    олио за пържене
    пудра захар за поръсване
    Начин на приготвяне:
    Замесва се меко тесто, разточва се с дебелина според оригинала 0,5см, но според мен трябва да е още по-тънко. Нарязват се във форми по желание - използвах чаша, фигурки за дребни сладки/дори мерителната чашка от сиропа за кашлица на малчугана ми :)/.Суровите понички се оставят да починат 20 минути и се пържат в силно сгорещено олио. 




    Поръсват се с пудра захар и се сервират. Стават чудни и ако се поръсят със шоколадов топинг, а предполагам че и с друг ще се получат добре на вкус!
    Ако случайно ви останат не ги покривайте с нищо!



    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    22 октомври 2010

    Кървавица в гювеч



    Когато си купя някакъв продукт, който не ми харесва или не е приготвен както трябва, винаги го изпозлвам за някакво ястие - т.е.облагородявам го. Та така и в този случай - в тази кървавица имаше освен сварен ориз /както си е по рецепта/, и суров счукан ориз, който хрупа ужасно като се яде :(  Реших все пак си я хапнем, но в по-различен вариант, и в съвсем готов вид. Сварих я в тенджера за около 15 минути - токова му трябваше на ориза.  И ето продължението на това измислено ястие:

    Продуктите, които използвах:
    1кг кървавица
    3 глави лук
    2 сварени моркова
    2 домата - настъргани
    4-5 печени и обелени чушки
    4-5 сварени и обелени картофа
    сол, магданоз, целина, олио

    Начина, по който приготвих:
    В намаслен глинен гювеч сложих нарязаните продукти и ги обърках добре. Налях 2 чаши вода и поръсих с 3-4сл олио.



    Захлупих гювеча и го поставих в студена фурна /така се постъпва с всички глинени съдове/. Пекох го на 200С за около час. Червеното вино е идеалното питие за това ястие:)



    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    21 октомври 2010

    Чомлек по овчарски

    Рецептата открих в списание Вкусотии в чинии, авторката и е Цветана Сандова. Много е добра, затова ще я споделя с вас :)



    Продукти:
    1 кг свинско месо
    3 глави лук
    1 глава чесън
    2 бр. моркови
    200 г гъби
    300 г пресен колбас
    500 г картофи
    1 ч.л. чубрица
    1 ч.л. червен пипер
    черен пипер
    магданоз
    сол на вкус
    1 ч.ч. бяло вино
    100 мл олио

    Приготвяне:

    Месото се реже на хапки и се осолява леко.


    В дълбока купа се нарязват лукът, чесънът, морковите - на колелца, гъбите на ивички, колбасът на кубчета, като се разбъркват хубаво с чубрицата, червения и  черния пипер и магданоза.



    Дъното на намаслен гювеч се нареждат ред месо, ред от сместа, като се завършва със смес. Всичко се залива с бялото вино, олиото и 150 мл вода. Похлупва се и се пече в умерена фурна 2 часа.



    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    20 октомври 2010

    Сладкиш *Ненаситната монахиня*

    Класически сладкиш, който предполагам всички много харесват. Лично аз имам рецептата и от поне двайсетина години от една моя братовчедка от Плевен. Но съм чела и други варианти, затова ще споделя този, който имам и приготвям.



    Продукти:
    7 яйца /отделят се 2 белтъка/
    1чч захар
    1чч брашно
    1 бакпулвер или 1чл сода бикарбонат
    може да се добави ванилия

    Приготвяне:
    Яйцата се разбиват с миксер за около 5 минути, добавя се захарта и се разбива още докато стане на пяна. Брашното смесено с бакпулвера/содата/ се смесват и се прибавят към яйчната смес като се бърка с лъжица, докато стане гладка смес. Изсипва се в тава, която е предварително намаслена и набрашнена и се пече в загрята фурна на средна скара на 170С. 
    Приготвя се сироп от : 1ч захар, 1ч вода, 125г краве масло и 2сл какао. След като блата изстине се надупчва с химикал и се залива с горещия сироп. Отгоре се намазва с разбитите с малко захар белтъци и се украсява по желание.

    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    Ориз с праз и маслини





    Необходими продукти:

    250гр. ориз
    1 стрък праз
    1 морков
    150гр. маслини
    сол, щипка чубрица
    чер пипер, олио

    Начин на приготвяне:
    Ситно нарязаните праз и морков се задушават за около 10 минути и се прехвърлят в тава. 



    Към тях се прибавят измития ориз и подправките. 



    Налива се вода в съотношение ориз:вода - 1:3,  и се запича до изпаряване на течноста.



    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    Десерт от тиква с прясно мляко



    В сезона на тиквите не мога да не приготвя този много вкусен десерт. Трудното при него е нарязването, после вече е лесно :) За приготвянето му са необходими: около 1,5кг тиква, 300мл прясно мляко, 2-3 яйца, 5-6сл захар, 2сл олио и една ванилия.
    Нарязаната на кубчета тиква се запича със захарта, олиото и чаша-две вода. След като омекне се добавят смесените добре разбити яйца, прясното мляко и ванилията. Слага се отново във фурната да се запече до зачервяване.


    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    18 октомври 2010

    Бърза туршия

    Дойде времето на туршиите, и ако не сте си приготвили такива, които се чакат по-3-4 седмици, ще ви предложа една рецепта - става за два-три дена! Научих я от баба ми, която я прави всяка година за сбора ни /той е на 1 ноември/. Приготвям половин доза и за нея ще ви напиша продуктите, а вие ако искате може да си промените количеството.



    Продукти:
    4кг зеле
    500г моркови
    500г пипер
    1 глава чесън
    целина
      
    За саламурата:
    500мл винен оцет
    150гр сол
    200г захар
    120мл олио
    чер пипер на зърна
    3-4 дафинови листа

    Начин на приготвяне:
    Нарязаните зеленчуци /морковът може да се настърже/се заливат с врящата саламура и се объркват добре с подправките. Покрива се със зелеви листа, слага се голяма обърната чиния /за да затисне зеленчуците/  и съдът /подходящ е голяма тенджера/ се захлупва с капак. Готова е за консумация след 2-3 дена.



    Туршията не е трайна, но може да се сложи в буркани, които се стерилизират 5 минути.


    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    Гарнитура от печени зеленчуци - вариант 1



    Мислих, мислих и накрая измислих каква различна гранитура да приготва към печеното пиле - картофите са малко банални вече. И така, в тенджерка сварих две шепи зрял боб, а в друга - 400г/1 опаковка/ зеленчуков микс Мигел, който съдържа моркови, грах, царевица и червена чушка. После ги изсипах в тавичка, към тях добавих нарязани на едро 2-3 глави лук/може и още ако са малки/, поръсих 3-4сл олио и обърках добре. Запекох ги в загрята фурна за около 5-10 минути, докато омекне малко лука. 
    Става много вкусно, и е подходящо като гарнитура към всякакви меса - печени, пържени, скара, а защо не и към риба :) Пробвайте, няма да съжалявате! Ето как стои в компанията на печеното пиленце и картофки:



    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

    13 октомври 2010

    Маринован патладжан

    С доста резерви се реших да приготвя патладжан за зимата в бурканчета - досега винаги слагам печен във фризера. Оказа се, че опита ми е доста успешен! Мисля, че и с тиквички ще се получи много добре! Количеството в оригиналната рецепта е различно от това, което аз приготвих. Ще я споделя с вас, оригинала го взех от  тук.



    Необходими продукти:
    2,5 кг патладжан
    200 мл олио
    300 мл оцет
    150 г захар
    100 г сол
    3 глави чесън
    черен пипер на зърна
    копър
    магданоз

    Начин на приготвяне:
    Патладжанът се нарязва на дебели шайби около 1 см, посолява  се и се оставя да се отцеди горчивата вода. 



    След това се бланшира в кипналата марина - приготвена от оцета, олиото, захарта и солта за 4-5 минути. Изваждат се и се нареждат в буркани, като между тях се поставят скилидки чесън, зърна черен пипер и нарязани на ситно магданоз и копър. Заливат се с изстиналата марина, затварят се с капачки и се стерилизират 10 минути.




    При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!