16 октомври 2011

Телешки жили в гювеч или Горнооряховско гърне

Не се плашете от броя на продуктите, това изключително вкусно ястие се приготвя много лесно. У нас е на почит през студените месеци, особено ако има и червено винце :))) Единственото неудобство е, че е необходимо повечко време за приготвянето му. 



Продукти:
1кг телешки жили
1кг дребни картофи
3 големи моркова/или 4-5 малки/
3 глави кромид лук
2 червени чушки
1 глава чесън
3-4 домата
1ч червено вино
2сл брашно
стрък целина, китка магданоз
малко чубрица, 3 дафинови листа
сол, около 10 зърна чер пипер 
олио

Телешките жили се нарязват на парчета с големина на кибритена кутийка /показвам ви какви инструменти използвах за тази трудна операция :)))/.




В намаслен гювеч се слагат всички продукти, като някои също се нарязват - моркови, лук, чушки, подправки, домата се настъргва, а картофите и скилидките чесън се слагат цели. Налива се виното, две-три чаши вода/може и още ако искате да има повечко сосче/, поръсва се с 2-3 лъжици олио, похлупва се и се слага в студена фурна. Първият час се пече на 200С, а останалите 4-5 часа - на 100-150С.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 коментара:

  1. Анонимен16/10/11 21:34

    Маги, изглежда много вкусно и сочно! Супер!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Траянче, трудно се режат, но след толкова часа печене в керамичния гювеч стават "мозък"!

    ОтговорИзтриване
  3. Маги страхотно изглежда ястието. Аз ги приготвям по почти същия начин - "Гърне по горнооряховски" му викаме ние!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Деси, останала съм с впечатлението че горнооряховското гърне се прави от джолан, т.е. месо, и затова името на рецептата ми е телешки жили в гювеч. Благодаря ти за комплимента, стават много вкусни наистина :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Горнооряховското гърне се приготвя от жили и опашки. Обаче безспорно всичко приготвено в гърне е по-вкусно!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Деси, и на теб хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  7. оо Маги, страхотно изглежда!И аз днес съм се приготвила за гърне, но с телешки джолан :) Нямам търпение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, стават чудни жилите, направо се топят, аз го пека предимно нощем заради много часове на печене :)

      Благодаря и приятна неделя :)

      Изтриване
  8. Анонимен6/4/13 15:06

    Скъпа, Маги,
    Вие започвате с предупреждението, да се плашим от количеството, а слагате само един килограм жили. Гърнето събира 3-4 килограма, като има място и за другите продукти. За мен домати, целина и чубрица са излишни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предупреждавам за броя, а не за количеството на продуктите, а и най-важна е големината на гърнето - слага се толкова, колкото събира :) Смятам че на телешкото му подхождат повече подправки, но това вече е въпрос на индивидуален вкус и всеки може да си прецени колко да сложи.

      Хубав ден, Маги :)

      Изтриване
  9. Анонимен12/7/13 12:27

    това изобщо няма нищо общо с оригиналната рецепта. не се слага и един грам олио,чушка също. заливката е само от вино , а печенето трае цяла нощ на най ниска степен .при това се сервира със счукан хрян. като не сте от раьона и не знаете рецептите не публикувайте глупости.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/8/13 19:00

    Уважаеми Анонимни,

    винаги ще се намери някой недоволен, че и по компетентен от автора на кой да е кулинарен Блог. Но освен, да си почешете езиците със злостни мнения, друго не постигате.

    Рецептите са рецепти, и всяка една може да търпи промени, според вкуса на човека.
    Не е казано да е от този регион, за да публикува рецептата. По тази логика, защо готвим и експериментираме с италиански специалитети и друго подобни???

    Рецептата е едно към едно с оригиналът, това че Маги, е решила да пропусне хрянът, по вкусови съображения е едно,а това че вие искате да привлечете внимание с вашите уж знания е друго. Неписано правило е, че колкото по-бавно се пече едно ястие, толкова по-вкусно става. Но, понякога човек няма времето и предварително разграфен график да пече цяла вечер и всеки готви така, както му е на сърце и душа.

    Ястието е прекрасно, за което ти благодаря Маги от сърце и душа.
    Всичко в този блог ми харесва, поради продуктите които се намират у дома, достъпният начин по който си обяснила рецептите и прекрасният вкус и аромат който остават след тяхното приготвяне.

    Продължавай да твориш и да ни радваш с твоите произведения!

    Много усмивки и успехи и занапред!

    от Бени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/12/22 14:06

      Сега попаднах на тая рецепта и тъй като съм от тоя град зная оригинала. Анонимен е прав когато става въпрос за стара автентична рецепта. Тя е само жили,лук, чесън, морков, картоф,сол, черен и малко червен пипер,целина глава и листа,един бахар, малък дафинов лист/да ен се бият ароматите/ и червено вино./не правим гювеч за да слагаме чушка , че и патлажан съм чела/ В зависимост от това колко жили или повече е месо / в смисъл да е повече месото от жилите, зависи как са вадени/ може и малко олио да не стане постно.Прави се в гърне на което капака се замазва с тесто и минимум 4-5 часа във фурната на ниска температура като заври. После си облизвате и пръстите и чинията ;-)

      Изтриване
  11. Благодаря Бени, няма какво друго да напиша в отговор :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/4/14 21:56

      Ейййй хора,бъдете по–позитивни!Това ,което предлага Маги е чудесно.Ако някой не го харесва не е задължително да го прави,ама това не е така ,онова не е така е малко злобарско.Всеки има право да експериментира .Маги,не Ви познавам,но харесвам това,което правите и Ви пожелавам все повече нови рецепти,които да споделяте с нас.Успех,мила!






































      Изтриване
    2. Хора различни, мнения и вкусове също... радвам се че има положителни хора, които оценяват труда ми. Много благодаря за коментара, такива като него са изключително важни за мен :)
      Сърдечни поздрави от мен, Маги!

      Изтриване
  12. В Горнооряховското гърне чушки ,брашно и чубрица не се слагат. Това не е гювеч.

    ОтговорИзтриване