14 февруари 2014

Медени бисквитки с фондан

Рецепта за меденките отлежава вече много години в моят кулинарен бележник, и мисля че дойде времето да я извадя от там. Дори съм си отбелязала че е много сполучлива. Днес обаче ще ви споделя моят вариант по нея, специално създаден за днешния празник Свети Валентин.



Използвайте една и съща мерителна чаша - моята е с вместимост  250мл.


Продукти
2 яйца
1 чаша олио
1 чаша захар
4-5 супени лъжици мед
2 чаени лъжици Сода бикарбонат на D-r Oetker, погасена с няколко капки оцет
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
1/3 ампула Есенция Лимон н D-r Oetker
приблизително 6 и 1/2 чаши пресято брашно

За декорация 
Фондан
Сладкарски цветове Dr. Oetker
Захарни перли D-r Oetker
Захарни сърца D-r Oetker
Захарни звезди D-r Oetker


Приготвяне
От продуктите замесете леко лепнещо тесто и го оставете в хладилника покрито с фолио за 30 минути. След това разточете на части върху набрашнена повърхност, като дебелината им не трябва да е по-голяма от 5мм. Изрежете с форми за сладки желаните фигурки. Подредете ги на малко разстояние една от друга в постлана с пекарска хартия тава. Печете на 180С за около 5-7 минути на средната скара на фурната докато порозовеят - не е хубаво да се изпичат много и да потъмняват, защото ще станат много твърди.



Декориране
Като се разровите в Интернет ще откриете много снимки на сладки украсени с фондан. До сега не бях използвала фондан поради факта че у дома сме любители на шоколада.
И за да не стане гаф при първия ми опит, реших да заложа на професионалистите от сайта Сладкарче, за което могат да приемат моите най-големи  благодарности!
Този прекрасен немски фондан е много приятен за работа и моделиране, а и вкусът му е .... мммм ......страхотен!



Оцветих няколко части със сладкарските цветове на D-r Oetker и омесих добре с пудра захар. Разточих и нарязах на формички, които залепих върху медените бисквитки със захарен сироп / приготвен от равни части  захар и вода/. Останалото го знаете - беше ни сладко ;)




Използвах "работния плот" и забърках едни мъфини с вкус на горска ягода, които също украсих с фондана.




Може да не е много професионално изпълнението ми - все пак за първи път ми е, но на вкус всичко стана перфектно!


Специални благодарности на Петър ЕнчевD-r OetkerСтанислав Димитров - sladkarche.com!





При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...