18 октомври 2010

Бърза туршия

Дойде времето на туршиите, и ако не сте си приготвили такива, които се чакат по-3-4 седмици, ще ви предложа една рецепта - става за два-три дена! Научих я от баба ми, която я прави всяка година за сбора ни /той е на 1 ноември/. Приготвям половин доза и за нея ще ви напиша продуктите, а вие ако искате може да си промените количеството.



Продукти:
4кг зеле
500г моркови
500г пипер
1 глава чесън
целина
  
За саламурата:
500мл винен оцет
150гр сол
200г захар
120мл олио
чер пипер на зърна
3-4 дафинови листа

Начин на приготвяне:
Нарязаните зеленчуци /морковът може да се настърже/се заливат с врящата саламура и се объркват добре с подправките. Покрива се със зелеви листа, слага се голяма обърната чиния /за да затисне зеленчуците/  и съдът /подходящ е голяма тенджера/ се захлупва с капак. Готова е за консумация след 2-3 дена.



Туршията не е трайна, но може да се сложи в буркани, които се стерилизират 5 минути.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар