28 септември 2013

Подправка за ястия "Всичко по едно"

В сезона на приготвяне на зимнина, няма  да пропусна да споделя с вас една чудесна подправка за ястия. Тя се приготвя през лятото и есента, когато има в градината необходимите зеленчуци. Но използването и е целогодишно :) Практична е още с приготвянето, защото не се вари /голямо удобство ;) /. Придава на ястия и супи невероятен вкус!
Рецептата научих от моя колежка, която я е научила от нейна съседка, и т.н., но името и дадох аз, защото количеството на всяка съставка в една доза е 1 килограм.


И така, да изредя и необходимите пет продукта:

1кг домати
1кг чушки
1кг моркови
1кг кромид лук
1кг сол
китка пресен магданоз

Измивате и почиствате зеленчуците.
Настъргвате домата в голям съд /използвах най-голямата тенджера от комплекта ми със стъклените капаци/. Прибавяте ситно нарязаните чушки и лук, и настърганите моркови /може и тях да нарежете на ситно, но е по-практично да се настържат/. Изсипвате солта и добавяте ситно нарязания магданоз.


Разбърквате докато се стопи солта и разсипвате в буркани. За удобство, използвам буркани с винтови капачки, но може и компотени тип омния. Затваряте ги и съхранявате на хладно място. НЕ СЕ ВАРИ!!!

От тази доза на мен ми излязоха 1 еднолитров буркан и почти 4 от по 800мл /виждат се на снимката/.

Когато отворите буркан с подправката, съхранявате в хладилник. На ястие, сготвено в тенджера с вместимост 6 литра, слагам 2 препълнени супени лъжици, но ако не ви е достатъчно добавете още половин.

ВНИМАВАЙТЕ с количеството, което използвате при готвене, защото може да пресолите ястието, тъй като подправката е много солена!!!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...