Тази рецепта съм я научила от майка ми, която беше много добра кулинарка! По същият начин може да се приготви и с пиле.
Необходими продукти:
700г кайма
1кч ориз
1 глава лук
1 морков
4-5сл брашно
3-4сл олио
1 чч /250мл прясно мляко или кисело
2 жълтъка
сока от 1 малък лимон
щипка чубрица
10 зърна чер пипер
1 дафинов лист
сол
1кч ориз
1 глава лук
1 морков
4-5сл брашно
3-4сл олио
1 чч /250мл прясно мляко или кисело
2 жълтъка
сока от 1 малък лимон
щипка чубрица
10 зърна чер пипер
1 дафинов лист
сол
Начин на приготвяне:
От каймата, сварения ориз и чубрицата се приготвят кюфтенца/на мен ми излязоха 17 броя/, които се сваряват заедно с лука, моркова, черния пипер и дафиновия лист. Кюфтенцата се изваждат, а бульона се прецежда.
Приготвяне на сос Фрикасе:
В друга тенджера брашното се запържва с олиото и се разрежда с бульона, като се налива на части. Сосът се бърка постоянно, за да стане гладък. Към него се прибавят разбитите жълтъци, млякото и лимоновия сок. След като заври се сваля от котлона и в него се пускат кюфтенцата.
Начина на правене в млековарката е същия - слагам я на котлона малко да се загрее, наливам олио и сипвам брашното като бъркам, разреждам с бульон и добавям яйчно-млечната смес. Всъщност не се запържва и това е разликата. Продължавам да бъркам от време на време, а мляковарката си свири ли свири....Щом се сгъсти соса е готов.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Добавям една идея за улеснение:
Соса може да се приготви и в млековарка - уред с двойно дъно, в който аз освен че сварявам прясното мляко, а си правя и кремчетата.Начина на правене в млековарката е същия - слагам я на котлона малко да се загрее, наливам олио и сипвам брашното като бъркам, разреждам с бульон и добавям яйчно-млечната смес. Всъщност не се запържва и това е разликата. Продължавам да бъркам от време на време, а мляковарката си свири ли свири....Щом се сгъсти соса е готов.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Няма коментари:
Публикуване на коментар