16 септември 2012

Конфитюр от дюли

Това е най-лесния конфитюр, който съм правила до сега. Убедена съм, че ще ви допадне защото не е необходимо да слагате разни сгъстители или фиксове, отнема само около час приготвянето му :)))


Както знаете, дюлите са много твърд плод и сами ще се убедите, че като ги приготвяте по тази рецепта, трудно ще ви е само нарязването им ;) В последното ми приготвяне на конфитюра, смесих дюлите с ябълки в съотношение 1:1, много вкусен стана и така :)

Използвах дюли, които имаха доста за изрязване, и в чист вид излязоха една купа с тегло приблизително 1 кг. Нарязах ги на малки парчета и ги сложих в тенджера с 200мл кипяща вода, в която сложих 450гр. захар. Оставих ги да се варят 30 - 40 минути – проверих за готовност / да са меки и докато се изпари водата/. След това ги намачках с ръчния пасатор /много използван от мен инструмент/ и добавих 1/2 к.л. лимонена киселина и листо индрише. оставих за още 2-3 минути да поври и свалих от котлона. Махнах индришето и разсипах в малки бурканчета с винтови капачки, които запечатах веднага, за да се вакумират, но за по-сигурно може да се стерилизират за 5 минути.


Крайният резултат е много меко и ароматно конфитюрче, което си хапваме с удоволствие  :) При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...