26 септември 2010

Пъстра салата



Това е една много бърза за приготвяне салата, подходяща за летния сезон, когато си имаме нашенски зеленчуци.
Продуктите са за две порции: 1 краставица се нарязва на парчета, които се разпределят в две чинии. Във всяка една се нарязва по един домат, също нарязан на парчета. 1глава кромид лук се нартязва на тънки ивички и се слага върху домата, а най-отгоре се слагат по 2сл сладка царевица от консерва. Овкусява се със сол и зехтин.
Това е, да ви е сладко!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Пълнен заек

Заешкото месо е много крехко и вкусно, а когато е домашно - още повече! В повечето случай го приготвям печено, но сега реших да го напълня. Ще споделя как го приготвих.



Продукти:
1 заек
200гр ориз
2-3 глави лук
1 морков
3-4 гъби /печурки/
сол, чубрица, чер пипер
2сл червен пипер, 3сл брашно, олио

Приготвяне:
Гъбите се  нарязват на тънки парчета и се запържват с сгорещено олио. Лукът и моркова се нарязват на ситно, добавят се при гъбите, долива се чаша вода и се задушават за около 10 минути. Към тях се изсипва измития ориз, посолява не на вкус, поръсва се с малко чубрица и чер пипер. Задушава се докато ориза стане полуготов, като се долива по малко вода.



С тази плънка се пълни заека/сложен в тава/




 зашива се и се намзва с паста, приготвена от брашното, червения пипер, малко чер пипер и чубрица, размити  с вода.


 След това се поръсва с олио, наливат се 2 чаши вода в тавата, покрива се с фолио и се пече 2,30 -3 часа на 200С. Сервирах го с печени картофи.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

25 септември 2010

Торта Ала Вероника

Искам първо да благодаря на Вероника, за идеята която взаимствах от нейната рецепта за торта Нутела! Направих някои промени, получи се страхотно вкусна и лека торта, а поводът беше 18-ят рожден ден на дъщеря ми :)



Ето продуктите, които използвах: 
За блата - 4 яйца, 1чч захар, 1чч брашно, 1 бакпулвер и ванилия.
За крема - 500мл течна сладкарска сметана, 3-4сл течен шоколад, 1 пакетче крема сирене/125гр/, 4-5сл пудра захар

Разбих яйцата с миксер, добавих захарта и продължих да разбивам около 5 минути. После сипвах брашното/смесено с бакпулвера и ванилията/ по малко, като разбърквах с лъжица. докато се получи гладка хомогенна смес. Изсипах в намаслена и набрашнена тава, и пекох в загрята фурна на 160-170С на средна скара, около 30 минути - проверявам винаги с клечка за готовност. След като изстина го разрязах надлъжно на две.


Приготвяне на крема: 
Сметаната разбих с миксер докато се втвърди, после добавих един по един от останалите продукти, като разбивах добре след всеки.


Сглобяване на тортата:
Първия блат сиропирах с посладено топло мляко, намазах с крем, наредих кръгчета банани, и пак намазах с крем.


 Отгоре сложих другия блат, сиропирах го също с мляко


 и с останалия крем намазах цялата торта.




Украсих я с захарни пръчици и шоколадов топинг, но може да се настърже шоколад или да  се поръси с ядки.  Много е вкусна, опитайте я! Следващия път ще сложа какао в блатовете, за да е по-шоколадова :)


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Свинско месо с картофи и гъби



Продукти:
1кг свинско месо; 4-5 картофа; 3-4 гъби печурки; 2 домата; 2 глави луки, 1 морков; сол; червен пипер, щипка чубрица, целина и магданоз

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, сварява се заедно със ситно нарязаните лук и морков. След това се добавят нарязаните картофи, гъби, настърганите домати и подправките. Най-накрая се сгъстява с размито с малко вода брашно.
Ястието може да се запече в дълбока тава във фурната.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

18 септември 2010

Печено пиле с горчица

Срещам много рецепти за приготвяне на всякакъв вид месо с горчица. Реших и аз да опитам как ще се получи с пиле. Резултатът - много сполучлив! Горчицата не се усеща директно, а допринася за общия много добър вкус на месото.



И така, леко посолих пилето /използвах 1/2 пиле порода бройлер - излезе около 1,5кг!/, натрих го с червен пипер. После хубаво го омазах с 4-5сл горчица и малко Уни сос/ става и соев/.  Поръсих леко отгоре му 2-3 лъжици олио. Сложих го в тавичка, налях чаша вода /за сосче/, покрих го с фолио и го пекох в загряна фурна на 200С за 2 часа.
Гарнитура - каквато предпочитате според сезона.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Яйце върху картофено пюре


Прекрасна комбинация за предястие или за основно ястие. Необходимо е картофено пюре, което може да се купи от магазина или да се приготви в къщи /второто е за предпочитане/.

Сваряват се за около 20 минути обелени и нарязани на кубчета 1кг картофи. Намачкват се, добавят се сол на вкус, приблизително 20г краве масло/малка бучка/ и чаша прясно мляко.



Готовото пюре се разстила в чиния, върху него се слагат по две изпържени на на очи яйца, поръсени със сол и червен пипер. Това е. Да ви е сладко!

Забележка: Дадените продукти са за 3 порции.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

15 септември 2010

Печени зеленчуци с доматен сос



Необходими продукти:
4-5 картофа
400г зелен боб
3 моркова
2 глави лук
500мл доматен сок
сол, чубрица, магданоз и целина
зехтин или олио
2сл брашно

Начин на приготвяне:
Зеления боб се почиства, нарязва и сварява в подсолена вода до омекване заедно с нарязания на колелца морков. Картофите се нарязват на резени и се запичат с малко вода и зехтин за кратко.
После към тях се прибавятзеления боб и морковите, нарязания на едро лук, доматения сок и подправките. Брашното се размива с вода и добавя в тавата. Ястието се пече в умерена фурна до готовност - приблизително 30 минути.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Стъргана салата с млечен сос

Тази салата я съчиних след като прегледах какво има в хладилника. А и времето вече е по-есенно и ми се дояждат вече не само салатки от пресни зеленчуци. 



Необходими продукти за 3 порции:  сварени картофи - около 1/2кг, 150г сирене, за соса - 200г кисело мляко, 1/2 прясна настъграна на едро краставица, 2-3 пресовани скилидки чесън, малко сол и зехтин. 

В чинията за сервиране се настъргват картофи, поливат се с 2-3сл от млечния сос и отгоре не настъргва сирене. Повтаря се още веднъж, украсява се по желание.

Забележка: Всички продукти се настъргват на едро ренде!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

11 септември 2010

Салата с ориз, печени чушки и риган

Попадна ми рецептата за тази салата съвсем случайно. Вече няколко пъти я приготвям, и винаги много ми е вкусна. Ще я споделя с вас :)


* 1 ч.ч. ориз
* сол
* 2 бр. червени чушки, изпечени и обелени
* 2 бр. зелени чушки, изпечени и обелени
* 1/4 ч.ч. зехтин
* 2 с.л. винен оцет
* 1 с.л. дижонска горчица
* 1/2 ч.ч. нарязан на ситно лук
* 1/2 ч.ч. натрошено сирене Фета
* 1/2 ч.ч. нарязани на ситно маслини без костилки
* 3 с.л. нарязан на ситно пресен риган/аз използвах сух/

Ориза се сварява в 1 л подсолена вряща вода докато омекне. Отцежда се (не се изплаква със студена вода) и се изсипва в съд покрит с готварска хартия да изстине. Чушките се нарязват на малки парченца. Горчицата се разбърква с оцета и щипка сол, малко по малко, с бъркане се прибавя към сместа и зехтина. В голяма купа се смесват ориза с чушките, лука, маслините, сиренето и ригана. Полива се с дресинга, обърква се и се сервира.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Наденица с ориз и гъби

Споделям с вас едно вкусно ястие с малко необичайна комбинация. Използвах сурова наденица , а вие изберете дали да е смляна или кълцана - както ви харесва!

Необходими продукти:

4 сурови наденици
250-300г ориз
150г гъби печурки
1 глава лук
1 морков
4-5сл олио
щипка чубрица
сол



Надениците се нарязват на гребен - правят се напречни прорези. Запържват се в загрятото олио от всички страни за кратко и се изваждат. В същата мазнина се задушават с малко вода ситно нарязаните лук и морков / ако използвате пресни гъби, ги добавяте  и тях /. Прибявя се измития ориз и се задушава за около 5 минути.
Всичко се прехвърля в тава, също и гъбите, ако са мариновани или бланширани. Доливат се 4 купички вода и се овкусява с подправките. Запича се в загрята умерена фурна, до готовност на ориза.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

07 септември 2010

Кюфтета фрикасе

Тази рецепта съм я научила от майка ми, която беше много добра кулинарка! По същият начин може да се приготви и с пиле.
 


Необходими продукти:

700г кайма
 1кч ориз
 1 глава лук
1 морков
 4-5сл брашно
 3-4сл олио
 1 чч /250мл прясно мляко или кисело
 2 жълтъка
 сока от 1 малък лимон
 щипка чубрица
 10 зърна чер пипер
 1 дафинов лист
 сол

Начин на приготвяне:
От каймата, сварения ориз и чубрицата се приготвят кюфтенца/на мен ми излязоха 17 броя/, които се сваряват заедно с лука, моркова, черния пипер и дафиновия лист. Кюфтенцата се изваждат, а бульона се прецежда.

Приготвяне на сос Фрикасе:
В друга тенджера брашното се запържва с олиото и се разрежда с бульона, като се налива на части. Сосът се бърка постоянно, за да стане гладък. Към него се прибавят разбитите жълтъци, млякото и лимоновия сок. След като заври се сваля от котлона и в него се пускат кюфтенцата.

Добавям една идея за улеснение:
Соса може да се приготви и в млековарка - уред с двойно дъно, в който аз освен че сварявам прясното мляко, а си правя и кремчетата.
Начина на правене в млековарката е същия - слагам я на котлона малко да се загрее, наливам олио и сипвам брашното като бъркам, разреждам с бульон и добавям яйчно-млечната смес. Всъщност не се запържва и това е разликата. Продължавам да бъркам от време на време, а мляковарката си свири ли свири....Щом се сгъсти соса е готов.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!