08 август 2011

Баница с кайма

Това е подобие на класическата баница със сирене, но с по-съществена плънка :)))) Смятам че е подходяща по-скоро за обяд с чаша бира или вино, но може да си я хапнете по всяко време със салатка от зеленчуци например! За снимките използвах точени кори, които са по-дебели, но лично на мен ми допадна повече приготвена с фини точени кори, все пак избора е ваш :) Ето и рецептата:



Необходими продукти:
500гр кайма
500гр готови кори за баница
3 глави лук
1 морков, 1 домат
2 яйца
чубрица, целина, магданоз, сминдух
олио

Приготвяне на плънката: Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с каймата и малко вода. След 10 минути се добавя настъргания домат и се оставя на огъня още 10 минути.


Тавата, в която ще се приготвя баницата се намаслява /използвам правоъгълна с размери 33х22см/.  Слагат се две кори една до друга като леко се намачкват, отгоре още две/ Слага се част от плънката, като се разпределя равномерно.




 Продължава да се редуват кори и плънка, докато най-отгоре се завърши с кори. Нарязва се на големи квадрати и се залива с разбитите яйца разредени с 2-3сл олио, и се пече в загрята фурна на 180-200С до зачервяване  /обикновено за 30 минути/.




След като се изпече се охлажда непокрита, нарязва се и се сервира. Лично аз нарязвам на триъгълници :)))



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

4 коментара:

  1. Маги, вече пих каве с торта при Линчето(Casa perfetta) снейната прекарасна торта!На обяд,ще ти дойда на гости,защото,твоето предложение е така изкушаващо!
    Изглежда хрупкаво отвън и мекичко отвътре!Чудесна рецепта!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Заповядай Кате :))) На снимките е втората партида, която направих с одрински кори - по-дебели са и ми приличат на точени. На мен ми хареса повече с фини кори.

    ОтговорИзтриване
  3. А от домата не става ли тиклава баницата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре се получава, но зависи от това какви кори ползвате - хубаво е да не са от най-тънките. Домата може да го замените с доматено пюре, или да сложите малко количество.

      Изтриване