17 март 2012

Свинско месо с кисело зеле

Днес предлагам на моята трапеза едно много класичско българско ястие, по начина по който съм научила от майка ми. Вместо чисто месо може да се приготви и с ребра, джолан или гърди.


Необходими са:

700-800гр свинско месо от бут
1 малка кисела зелка
олио
червен пипер
чубрица
суха целина
млян чер пипер
брашно

Месото се нарязва на малки парчета, горе-долу с големината на орех, запържват се с лъжица мазнина в дълбока тенджера докато побелеят.


Добавя се червения пипер и се разбърква добре. Слага се нарязаното кисело зеле, чубрицата, черния пипер и целината. Предполага се че зелето е солено, затова сол не се слага. 


Смесват се хубаво, долива се гореща вода и се оставя на ври на тих огън около два часа, като се разбърква периодично. 


След това се прехвърля в тава, поръсва се с 1-2 лъжици брашно, 3-4 лъжици олио и се разбърква. Слага се на средната скара на загрята фурна,  и се запича само на горен реотан на 180-200С докато покафенее.




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

25 коментара:

  1. Много вкусно ухаае твоето зелце:) Чудесно е станало, Маги!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Траянче, с кисело зеленце е по-вкусно :)

    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/12/12 06:35

    забрави дафинов лист

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не съм, аз не слагам дафинов лист когато готвя зеле :) Но на който му харесва нека си добави.

      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Анонимен10/1/13 18:55

      Идеално ама откаде се взе тая целина?

      Изтриване
    3. Пропуснала съм да я напиша в продуктите, вече я добавих. Но не е задължително да я слагате, аз така приготвям това ястие, вие може да я пропуснете или замените с друга подправка :)

      Изтриване
  4. Анонимен11/2/13 18:02

    bravo kote qudno e samo qe az go peqa na xar

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/2/13 18:15

    чудна ти е рецептата но ако има каде пробваи на жар мило в глинен сад замажи с тесто капака ипечи около 2 4аса с уважение .пламен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много харесвам ястия, приготвени в глинени съдове, вкусът им в доста по-добър от тези, приготвени във фурна или котлон. Някой път ще пробвам и този вариант :)

      Поздрави, Маги

      Изтриване
  6. Анонимен19/3/13 11:00

    Днес правя рецептата ...довечера ще чуя оценката на съпругата си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че оценката ще е много добра, сподели когато можеш :)

      Изтриване
  7. Анонимен11/12/13 17:19

    лелелеее,как 2 часа се задушавало бе,20 мин стигат и печеш..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ми отне толкова, все пак е и с кисело зеле. Хубаво трябва да се сготвят и месото и зелето, иначе не е вкусно!

      Изтриване
  8. Пробвах тази рецепта и я повтарям вече. Много вкусно стана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, и аз ще си сготвя в най-скоро време, само чакам още малко да стане готово зелето в бидона :)
      Поздрави, Маги

      Изтриване
  9. Анонимен22/2/14 09:50

    На зеле НИКОГА не се слагат лук, чубрица или целина, а само КОПЪР! Послушайте ме и няма да сгрешите! От 30 години го готвя така и е страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен все човек си има собствен вкус, и когато готви се съобразява с него, В къщи не харесваме готвеното кисело зеле с дафинов лист, копър или лук. Винаги му слагам подправките, които съм написала в тази рецепта.
      На прясно готвено зеле слагам същите, но ако имам прясна целина слагам такава вместо сушена. А пресен копър слагам само на прясно зеле салата, но никога на готвено,
      Това е, въпрос на вкус :)

      Приятен ден!

      Изтриване
  10. V momenta prigotvqm zelzeto po tvoqta recepta. Chakam gosti dovechera i se nadqvam da im haresa!!! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ли ви ястието, какви са отзивите от гостите? Може да качиш снимки или коментар във Фен страницата във Фейсбук :)

      Поздрави, Маги

      Изтриване
    2. Ahhhh... haresa im zelenceto! Mnogo daje. Dori dnes shte idvat pak i iskat pak zelce da napravq :) Blagodarq za strahotnata recepta! Shte opitam da napravq snimki tozi pyt (predishniq dokato izkarah tavata i q slojih na masata svetkavichno izchezna). Hubav den ti jelaq!

      Изтриване
    3. Еха, това е страхотно! Радвам се че ви е харесала рецептата, опитай и други рецепти!
      Благодаря ти и хубава вечер от мен ви желая :)

      Изтриване
  11. Анонимен14/3/14 12:46

    току що изключих фурната,стана страхотно,само не разбрах брашното защо се слага,поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното слагам за сгъстяване, защото зелето си пуска вода, но ако предпочитате не го слагайте. При прехвърлянето му в тавата ако не го отцеждате течността остава, но може да не я слагате и тогава брашното се пропуска. Но в крайна сметка, всичко е въпрос на предпочитания :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Анонимен3/1/15 14:33

    страхотно е пробвам го вече доста пъти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието към рецептата ми :)

      Изтриване