Днес предлагам на моята трапеза едно много класичско българско ястие, по начина по който съм научила от майка ми. Вместо чисто месо може да се приготви и с ребра, джолан или гърди.
Необходими са:
700-800гр свинско месо от бут
1 малка кисела зелка
олио
червен пипер
чубрица
суха целина
суха целина
млян чер пипер
брашно
Месото се нарязва на малки парчета, горе-долу с големината на орех, запържват се с лъжица мазнина в дълбока тенджера докато побелеят.
Добавя се червения пипер и се разбърква добре. Слага се нарязаното кисело зеле, чубрицата, черния пипер и целината. Предполага се че зелето е солено, затова сол не се слага.
Смесват се хубаво, долива се гореща вода и се оставя на ври на тих огън около два часа, като се разбърква периодично.
След това се прехвърля в тава, поръсва се с 1-2 лъжици брашно, 3-4 лъжици олио и се разбърква. Слага се на средната скара на загрята фурна, и се запича само на горен реотан на 180-200С докато покафенее.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Много вкусно ухаае твоето зелце:) Чудесно е станало, Маги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче, с кисело зеленце е по-вкусно :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя ти пожелавам!
забрави дафинов лист
ОтговорИзтриванеНе, не съм, аз не слагам дафинов лист когато готвя зеле :) Но на който му харесва нека си добави.
ИзтриванеХубава вечер!
Идеално ама откаде се взе тая целина?
ИзтриванеПропуснала съм да я напиша в продуктите, вече я добавих. Но не е задължително да я слагате, аз така приготвям това ястие, вие може да я пропуснете или замените с друга подправка :)
Изтриванеbravo kote qudno e samo qe az go peqa na xar
ОтговорИзтриванечудна ти е рецептата но ако има каде пробваи на жар мило в глинен сад замажи с тесто капака ипечи около 2 4аса с уважение .пламен.
ОтговорИзтриванеМного харесвам ястия, приготвени в глинени съдове, вкусът им в доста по-добър от тези, приготвени във фурна или котлон. Някой път ще пробвам и този вариант :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Днес правя рецептата ...довечера ще чуя оценката на съпругата си!
ОтговорИзтриванеНадявам се, че оценката ще е много добра, сподели когато можеш :)
Изтриванелелелеее,как 2 часа се задушавало бе,20 мин стигат и печеш..
ОтговорИзтриванеНа мен ми отне толкова, все пак е и с кисело зеле. Хубаво трябва да се сготвят и месото и зелето, иначе не е вкусно!
ИзтриванеПробвах тази рецепта и я повтарям вече. Много вкусно стана.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, и аз ще си сготвя в най-скоро време, само чакам още малко да стане готово зелето в бидона :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
На зеле НИКОГА не се слагат лук, чубрица или целина, а само КОПЪР! Послушайте ме и няма да сгрешите! От 30 години го готвя така и е страхотно!
ОтговорИзтриванеСпоред мен все човек си има собствен вкус, и когато готви се съобразява с него, В къщи не харесваме готвеното кисело зеле с дафинов лист, копър или лук. Винаги му слагам подправките, които съм написала в тази рецепта.
ИзтриванеНа прясно готвено зеле слагам същите, но ако имам прясна целина слагам такава вместо сушена. А пресен копър слагам само на прясно зеле салата, но никога на готвено,
Това е, въпрос на вкус :)
Приятен ден!
V momenta prigotvqm zelzeto po tvoqta recepta. Chakam gosti dovechera i se nadqvam da im haresa!!! ;)
ОтговорИзтриванеХареса ли ви ястието, какви са отзивите от гостите? Може да качиш снимки или коментар във Фен страницата във Фейсбук :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Ahhhh... haresa im zelenceto! Mnogo daje. Dori dnes shte idvat pak i iskat pak zelce da napravq :) Blagodarq za strahotnata recepta! Shte opitam da napravq snimki tozi pyt (predishniq dokato izkarah tavata i q slojih na masata svetkavichno izchezna). Hubav den ti jelaq!
ИзтриванеЕха, това е страхотно! Радвам се че ви е харесала рецептата, опитай и други рецепти!
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер от мен ви желая :)
току що изключих фурната,стана страхотно,само не разбрах брашното защо се слага,поздрави
ОтговорИзтриванеБрашното слагам за сгъстяване, защото зелето си пуска вода, но ако предпочитате не го слагайте. При прехвърлянето му в тавата ако не го отцеждате течността остава, но може да не я слагате и тогава брашното се пропуска. Но в крайна сметка, всичко е въпрос на предпочитания :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
страхотно е пробвам го вече доста пъти
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието към рецептата ми :)
Изтриване