19 август 2011

Крем карамел

Кой не е чувал за крем карамел-а и кой не го е правил - едва ли има такава домакиня :))))) Но въпреки това предполагам, че всяка кулинарка си има начин на приготвяне. Приготвям го както майка ми е е учила и винаги се получава гладък без шупли.


1 литър прясно мляко
7-8 яйца
10сл захар + 2сл за карамела
2 ванилии

Яйцата се разбиват с тел, прибавят се млякото, ванилията и после захарта. Разбърква се докато захарта се стопи.
 В метални купички /може и в тавичка/ се разпределят отделените 2сл захар и се карамелезират на котлон докато стане с светло кафяв цвят. Яйчно-млечната смес се разлива в купичките, които се слагат в тава и около тях се налива вода /до средата на чашките/. Кремчетата се пекат на ниска температура - 120-130С, като се долива вода ако се е изпарила. Печенето продължава докато десерта хване хубава златисто-кафява коричка. Купичките се изваждат, охлаждат се и се поднасят. 


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

6 коментара:

  1. Чудесен се е получил твоят крем!
    Децата ми го обожават!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Маги, дояде ми се крем карамел!У дома е любим на мен и голямата ми дъщеря, хапваме си го с удоволствие.
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина крем карамела е много любим десерт, затова няма как да мине кулинарен блог без тази рецепта :))) Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата;)
    Никога не съм правила крем карамел, а моите мъже го обожават.Ще пробвам твоята рецепта;)

    ОтговорИзтриване
  5. amber, надявам се че ще ти се получи!

    ОтговорИзтриване
  6. Маги, ами със сигурност има домакини, които не са го правили :)) аз в това число, до преди 6-7 години, защото мама го правеше перфектен и аз само консумирах, не се наемах да направя.
    Докато един ден мъж ми не реши да прави и чак се изненадах, че може. И без шупли. Тогава се престраших.
    Много е хубав твоя - гладък, без шупли!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...