22 март 2012

Патладжан с доматен сос


22 март е официалният празник на моя роден град  град Велико Търново! Празникът  се свързва с победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март / 9 март стар стил/ 1230г., както и с деня на Св.Четиридесет мъченици.

Може да се насладите  и на най-новата атракция на града - 3D Светлинно шоу:По този повод днес ще ви споделя една рецепта за постно ястие, което е от нашия край. Ето и оригиналната рецепта от книгата "Българска национална кухня":В моят вариант има някои промени, най-вече не съм пържила патладжаните /знаете че първо се посоляват, постояват 30 мин., отцеждат се от горчивата вода и се изплакват преди готвене/, а ги намазах с олио и изпекох на грил тиган от двете страни. 

После ги прехвърлих в огнеупорен съд ги залях с доматения сос, който правя по тази рецепта :))) Поръсих с галета, малко олио и запекох за много кратко. Готовото ястие сервирах в чиния и поръсих с магданоз и целина.

Това ястие е по-скоро лятно, но аз имах във фризера прибран изпечен патладжан, имах и в шише доматено сосче. Така че си го приготвих и сега, когато няма пресни зеленчуци - не купувам такива от пазара, когато не им е сезона, защото са много изкуствени и безвкусни.


Замислям се, че на това постно ястие  ще му подхожда и натрошено сиренце :)))
Добър апетит!


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...