Популярните арменски сладки са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., и за делници също :) Идеята взех от прекрасния блог на Пепа Стоева, за което и благодаря сърдечно!
Използвайте една и съща мерителна чаша.
1 чаша вода заедно с 170гр краве масло / не е грешка да се замени с 1чч олио, но на мен лично са ми по-вкусни с маслото/ загрейте на котлон. Като кипне, отместете тенджерата от огъня и в нея изсипете пресято 3 и 1/2 чаши брашно, смесено със 1 ванилия, 1 чл сода / или 1 бакпулвер/ и щипка сол. Бъркате енергично с дървена бъркалка или лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставете тестото настрани да се охлади.
През това време нарежете на четвъртинки орехови ядки и локум на малки парчета. От тестото направете топчета с големината на малък орех, като сложите във всяко ядка и локум и оваляте хубаво. Подреждате в НЕнамаслена тава / или постлана с пекарска хартия/ и печете в загрята фурна на средно ниво на 180С докато порозовеят.
Още топли ги оваляйте хубаво в пудра захар и подредете в кутия или плитка чиния. Може да ги поднесете и в хартиени кошнички, става много ефектно! За съжаления не успях да ги снимам така "наконтени" :))))
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Не съм опитвала, по думите ти не са и наконтени тези... Ама са прекрасни, Маги, взимам си една-две, да знаеш. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Популярни, популярни, ама аз още не съм ги правила:))) все им се каня, но сега като гледам тези тук, май скоро ще ги пробвам и аз;). Страхотни са, Маги, красиво оформени и много нежни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе ви допаднах момичета, така са удобни за хапване, а и няма да ви отнеме много време приготвянето им!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, прегръдки и хубава неделя от мен :)
Маги,прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПравила съм ги,наистина са лесни а страшно вкусни!
поздрави
П.С.
честита нова година :)
Благодаря Мимка! Честита нова година и на теб, пожелавам ти много щастие и късмет!
ИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Изглеждат чудесно, но захар не се ли слага, нали са сладки!?!
ИзтриванеБлагодаря, в тестото не се слага захар, но след като се овалят в пудра захар стават много сладки, гарантирано е!
ИзтриванеПриятна вечер и да ви е сладко, Маги :)
Не е нужно да са "наконтени" и така са си много хубави и вкусни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги!
И бързо свършват, благодаря ти Ина! Прегръдки от мен мила приятелко!
ИзтриванеДнес ги направих. Много са лесни, красиви, малко рошави и много вкусни!!! Благодаря за споделената рецепта и хубав ден от мен!!! Цвета
ОтговорИзтриванеМного се радвам Цвета, че са ви харесали! За хапване са идеални, а това че се правят лесно е добре :)
ИзтриванеПоздрави и благодаря!
Здравейте,бих искала съвет,с какво препоръчвате да бъдат ,със сода или бакпулвер?
ОтговорИзтриванеПо принцип за сладки използвам сода/може да я погасите с няколко капки оцет да шупне/, а за кексове, сладкиши и торти използвам бакпулвер. Но и двата са набухватели. За тези сладки ползвайте сода :)
ИзтриванеПоздрави, Маги
Благодаря ви много!
Изтриване