11 януари 2014

Арменски сладки

Популярните арменски сладки са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., и за делници също :) Идеята взех от прекрасния  блог на Пепа Стоева, за което и благодаря сърдечно!


Използвайте една и съща мерителна чаша.
1 чаша вода заедно с 170гр краве масло / не е грешка да се замени с 1чч олио, но на мен лично са ми по-вкусни с маслото/  загрейте на котлон. Като кипне, отместете тенджерата от огъня и в нея изсипете пресято 3 и 1/2 чаши брашно, смесено със 1 ванилия, 1 чл сода / или 1 бакпулвер/ и щипка сол. Бъркате енергично с дървена бъркалка или лъжица, докато тестото започне  да се отделя от стените на съда. Оставете тестото настрани да се охлади.



През това време нарежете на четвъртинки орехови ядки и локум на малки  парчета. От тестото направете топчета с големината на малък орех, като сложите във всяко ядка и локум и оваляте хубаво. Подреждате в НЕнамаслена тава / или постлана с пекарска хартия/ и печете в загрята фурна на средно ниво на 180С докато порозовеят.



Още топли ги оваляйте хубаво в пудра захар и подредете в кутия или плитка чиния. Може да ги поднесете и в хартиени кошнички, става много ефектно! За съжаления не успях да ги снимам така "наконтени" :))))

 

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...