04 януари 2015

Питка с лимонада

Изминалата 2014 година завърших подобаващо с медийна изява във вестник "Преса", за което искам да благодаря отново на Рада Езекиева! Надявам се и през новата година да продължим съвместното ни сътрудничество!


Едната от рецептите е вече публикувана тук, а втората ще ви споделя сега. Определено ни хареса и май май ще я сложа в раздел любими  :) 



3 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
700гр брашно
1сл сол
½ кубче прясна мая или 10гр на прах
1чл захар
250мл лимонада
2сл олио

Маята се разтваря  заедно със захарта и 60мл хладка вода, оставя се за 10-15 минути. Към нея се добавят яйцата, олиото и лимонадата и се разбъркват. Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа и се замесва меко тесто.


Оставя се да втаса на топло в намаслена купа покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. След това се разделя на три части, като се отделя малко топче, с големината на орех.
Трите части се разточват, слагат се една върху друга, помежду се намазват с олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички /започва се от широката част/.


Подреждат се в постлана с пекарска хартия тава  с диаметър 24 см.  Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2чл олио и няколко капки вода жълтък.  Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат без да се намазват със жълтък.



Питката се пече в загрята фурна на 180С за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200С и се пече още 20 минути под алуминиево фолио /за да не се препече/. След като се опече, питката както се покрива с кърпа за да се задуши.







При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...