24 февруари 2012

Боб чорба и боб яхния

По желание на мой голям фен днес реших да ви предложа рецептата за най-популярната българска чорба - бобената. Приготвя се елементарно, почти сама - не те ангажира с голямо внимание, вкусна и диетична, и е актуална през всеки сезон на годината.


Необходими са ви:
500гр зрял бял боб
1-2 глави кромид лук
1 голям морков
1 домат
1 червена чушка
сол, чубрица, джоджен/гюзум/
млян чер пипер, олио
магданоз /слагам и целина/

Как го приготвям:
Изчиствам и измивам боба, изсипвам го в тенджера и наливам вода да го покрие. Щом заври  изливам водата и наливам нова, но повече като количество, и слагам отново на огъня.


През това време нарязвам лука и моркова на ситно, и добавям към боба половин час след повторното завиране. Слагам подправките /без магданоза/ и олиото. Доливам топла вода ако има нужда. След около 30-40 минути идва ред и на домата - настъргвам го и добавям заедно с нарязаната чушка. Опитвам боба дали е готов - трябва да е мек, да не хрупа. Има различни сортове, някой увират за 1,30ч, а други и 2  часа не им стигат. Затова на първия час от варенето започнете да опитвате, за да не преври и да стане на каша. След като я сваля от огъня поръсвам с нарязан магданоз.
Бобената чорба е готова, ако я предпочитате по-рядка доливайте си вода докато я готвите.  Допълнително си овкусявам моята порция с лъжица оцет :)


От готовата чорба лесно може да си направите яхния. Ще ви предложа два начина, първият от които е много бърз - размивате 2сл брашно и 1сл червен пипер с малко вода да се получи каша и сгъстявате супата /ако не е много рядка, в противен случай ще трябва да си отсипете излишното количество в друг съд/.

Вторият начин се нарича още и запържен боб и приготвянето му отнема малко повече време. В отделен съд наливате 2-3сл олио, като загрее слагате 1сл червен пипер да се запържи /за много кратко, защото пипера бързо прегаря/.  Гребвате с черпак от чорбата /но без много течност/ и прехвърляте в съда с олиото и пипера. Повтаряте докато стигнете желаното от вас количество. накрая може да сгъстите с 1сл размито брашно.


Това е яхнийката, на която много и отиват печени на скара кюфтета или кебапчета



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

9 коментара:

  1. Ралица24/2/12 18:55

    Много отдавна не съм я правила... Изглежда чудесно, семпла и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  2. много харесвам този блог, винаги намирам интересни и вкусни рецепти, продължавайте да постирате и споделяте с всички нас

    ОтговорИзтриване
  3. Рали, Бора, благодаря че харесвате тази класическа българска чорба! Радвам се, че имам такива добри почитатели като теб Бора, благодаря ти!

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  4. Маги, вкусна класика си поднесла днес ! И аз много обичам боб чорба ,а с малко едро смлян лют пипер си е направо лакомство :)!
    Хубава събота и неделя ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  5. Маги това си е класика,кой не обича боб,а твоят изглежда много апетитно
    лично аз предпочитам яхнийка :)
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм запланувала тези дни боб, отдавна не съм правила! Твоят изглежда много апетитно и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/2/14 20:13

    Аз лично запичам брашното. В сух тиган сипвам необходимото количество брашно и се запича до златисто и тогава добавям към ястието. Предава много специфичен вкус

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и така да се направи, всичко е въпрос на вкус :)

      Изтриване