20 февруари 2012

Супа от агнешки дреболии

Това е една типично зимна супа, особено правена по време на сборовете по селата. Затова ние на село и казваме сборджийка, а ако добавим и малко месо -  курбан чорба. Сега дреболиите може да се купят от магазин / опаковката е за дроб сарма - бял и черен дроб, сърце, далак, бъбрек, черъвца/ , само трябва да се сварят и нарежат. Но който си отглежда сам животните го чака повече работа :)))))  За отличен вкус преди консумиране се подправя се със счукан чесън и оцет, страхотно си върви с хубава домашна ракия :))))


Необходими продукти:
500гр агнешки дреболии 
1- 2  глави лук
1 морков
малък домат
ориз
2 яйца
сол на вкус
2-3 щипки чубрица
2-3 листенца тарос
млян чер пипер
3-4 клонки магданоз

И така, да приемем че сме си купили дреболиите от магазина, слагаме ги в студена вода, щом заври отпенваме и оставяме да се варят на слаб огън около 2 часа /ако трябва още 30 минути/. След това изваждаме в тава, нарязваме на дребни парчета и отново ги слагаме  да се варят в студена вода. Ако отново се образува пяна се обира с лъжица. Добавяме нарязаните на ситно лук, морков и подправките. Може да се добавят няколко лъжици олио. Като омекнат се слага измития ориз, а щом набъбне и настъргания домат. Супата е готова след още 15 минути. Ако има нужда се налива гореща вода, ври минута-две и се отмества от огъня. 
Застройва се след около 10 минути с разбитите с няколко капки оцет яйца,  поръсваме с нарязания пресен магданоз. 


Получих още една награда от виртуална приятелка SONYA SHATEVA с нейния сладък и изключително полезен кулинарен блог "Моето сладко хоби". 



Мила Сонче, искрено благодаря за честа да съм твой приятел, макар и виртуален! Продължавай все така да ни радваш с много вкусните и отлично обяснени твои приготовления!



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

8 коментара:

  1. Маги, направила си една от най- любимите ми супи :)..изглежда чудесно и много вкусно !
    Аз я подправям само с джоджен и магданоз ,но ще опитам и с твоите подправки :)!
    Хубав следобед ! Прегръдки ! И честита ти награда !

    ОтговорИзтриване
  2. Леле от месеци не съм хапвала такава супичка! Толкова вкусно си я приготвила! Тарос да ти кажа не знам какво е. Честити наградки, Маги! И успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Маги,..... така обичам агнешка супичка!!! Стопли ми душата с нея! Чудесна е станала, изглежда.... вълшебно апетитна!
    Честити наградки, нека ти носят.... много късмет и щастие!
    Сърдечни поздрави и....пожелание за една незабравимо хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обичам такава супичка! Много хубава е станала!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусна ,апетитна супичка си приготвила Маги!
    Усетих аромата й,поздравления!
    Честито за наградите,напълно заслужени са!
    Приятна и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Какви хубави думи, много ви благодаря момичета! И вие сте страхотни :))))

    Прегръдки за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Любимият ми кулинарен водител–за посрещане на скъпи гости Маги е винаги с мен.Благодаря ,че те има.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/3/23 10:56

    И честита баба Марта–Жива и здрава да си.

    ОтговорИзтриване