По желание на мой голям фен днес реших да ви предложа рецептата за най-популярната българска чорба - бобената. Приготвя се елементарно, почти сама - не те ангажира с голямо внимание, вкусна и диетична, и е актуална през всеки сезон на годината.
Необходими са ви:
500гр зрял бял боб
1-2 глави кромид лук
1 голям морков
1 домат
1 червена чушка
сол, чубрица, джоджен/гюзум/
млян чер пипер, олио
магданоз /слагам и целина/
Как го приготвям:
Изчиствам и измивам боба, изсипвам го в тенджера и наливам вода да го покрие. Щом заври изливам водата и наливам нова, но повече като количество, и слагам отново на огъня.
През това време нарязвам лука и моркова на ситно, и добавям към боба половин час след повторното завиране. Слагам подправките /без магданоза/ и олиото. Доливам топла вода ако има нужда. След около 30-40 минути идва ред и на домата - настъргвам го и добавям заедно с нарязаната чушка. Опитвам боба дали е готов - трябва да е мек, да не хрупа. Има различни сортове, някой увират за 1,30ч, а други и 2 часа не им стигат. Затова на първия час от варенето започнете да опитвате, за да не преври и да стане на каша. След като я сваля от огъня поръсвам с нарязан магданоз.
Бобената чорба е готова, ако я предпочитате по-рядка доливайте си вода докато я готвите. Допълнително си овкусявам моята порция с лъжица оцет :)
От готовата чорба лесно може да си направите яхния. Ще ви предложа два начина, първият от които е много бърз - размивате 2сл брашно и 1сл червен пипер с малко вода да се получи каша и сгъстявате супата /ако не е много рядка, в противен случай ще трябва да си отсипете излишното количество в друг съд/.
Вторият начин се нарича още и запържен боб и приготвянето му отнема малко повече време. В отделен съд наливате 2-3сл олио, като загрее слагате 1сл червен пипер да се запържи /за много кратко, защото пипера бързо прегаря/. Гребвате с черпак от чорбата /но без много течност/ и прехвърляте в съда с олиото и пипера. Повтаряте докато стигнете желаното от вас количество. накрая може да сгъстите с 1сл размито брашно.
При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!
Много отдавна не съм я правила... Изглежда чудесно, семпла и вкусна!
ОтговорИзтриванемного харесвам този блог, винаги намирам интересни и вкусни рецепти, продължавайте да постирате и споделяте с всички нас
ОтговорИзтриванеРали, Бора, благодаря че харесвате тази класическа българска чорба! Радвам се, че имам такива добри почитатели като теб Бора, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Маги, вкусна класика си поднесла днес ! И аз много обичам боб чорба ,а с малко едро смлян лют пипер си е направо лакомство :)!
ОтговорИзтриванеХубава събота и неделя ! Прегръдки !
Чудесна е, Маги!
ОтговорИзтриванеМаги това си е класика,кой не обича боб,а твоят изглежда много апетитно
ОтговорИзтриванелично аз предпочитам яхнийка :)
хубава вечер
И аз съм запланувала тези дни боб, отдавна не съм правила! Твоят изглежда много апетитно и вкусно!
ОтговорИзтриванеАз лично запичам брашното. В сух тиган сипвам необходимото количество брашно и се запича до златисто и тогава добавям към ястието. Предава много специфичен вкус
ОтговорИзтриванеМоже и така да се направи, всичко е въпрос на вкус :)
Изтриване