29 април 2010

Шоколадова торта

Миналата седмица имахме годишнина със съпругът ми, аз понаготвих и си поканихме гости. Реших да направя някакъв сладкиш, а то се получи торта, и то много вкусна. Ще споделя рецептата с вас.



Продукти за блата: 1-2 яйца, 100г/1чч/брашно, 120г захар, 100г мляко/прясно или кисело/, бакпулвер, ванилия, 4сл какао, 50мл олио
Смесват се сухите съставки в голяма купа, отделно в по-малка се разбиват яйцата и се смесват с млякото и олиото. Сместа се разбърква само с лъжица, изсипва се в тавичка с размери 20х20см, която предварително е намазнена и набрашнена. Пече се в загрята фурна, на 160С-180С, на средна скара до готовност /проверява се с клечка/.



След като се охлади, блата се разрязва надлъжно на две с остър нож, и между двете половини се слага маслен крем, приготвен от 1 пакетче краве масло/125г/, 1чч пудра захар и 1 ванилия.



Горният блат се сиропира с 4-5сл сок от компот.



Тортата се залива с леко охладената глазурата, която се приготвя по следния начин: затопля се течна сладкарска сметана/около 100-150мл/ на слаб котлон, добавя се начупен натурален шоколад/100г/ и малко краве масло.  Украсява се по желание и се слага се в хладилник.



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар