02 септември 2009

Какаов сладкиш без яйца



Искам да споделя с вас една рецепта за сладкиш, който се приготвя много бързо и е икономичен. Ето и продуктите:

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л.сода препълнена
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
2чл какао
2-3сл стафиди
около 100г сладко/конфитюр


В купа се изсипва киселото мляко и се погасява със содата. Добавят се захарта, олиото, брашното на части като се разбърква, ванилията и какаото. Може да се разбие с миксер за да стане гладка сместа. Изсипва се в намаслена и набрашнена тава с размери 30х20см. Отгоре се слагат стафидите /може и счукани орехи/ и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути/проверява се с клечка за зъби дали е опечено/.След като се извади от фурната докато е още топъл, сладкиша се намазва със сладкото.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

14 коментара:

  1. Анонимен7/5/12 11:40

    Благодаря за рецептата,днес го направих да видим какво ще стане

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споделете дали ви е допаднал сладкиша, и аз благодаря за доверието :)))

      Изтриване
  2. Анонимен21/11/12 14:50

    Току що го забърках и пъхнах във фурната.Поздрави,Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че ви е допаднал на всички в къщи :)

      Изтриване
  3. Анонимен10/3/13 13:39

    Здравейте, тъй като имам проблеми с печенето на сладкиши и кексове, реших да пробвам тази рецепта, стори ми се лесна и обещаваща успех, нооо отново не се получи, вече почти час го пека на 180С, отвън загоря а отвътре е клисав и суров, не мога да разбера къде греша, защооо не се получават при мен?!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам че фурната ви е много силна, опитайте на 150-160С в началото /15-20 минути/ и после засилете на 180-200С. За да не остава тестото отвътре сурово, се пече на по-слаба фурна и като се понадуе и повърхността позасъхне /коряса/, може да се засили температурата. Проверява се с клечка за готовност.
      И се надявам,че сместа ви не е много рядка, ако е така добавете още малко пресято брашно.

      Поздрави, Маги

      Изтриване
  4. Анонимен21/3/13 15:54

    zdr.moqt sladkish stana superrrrrr...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/3/13 15:58

    na obqd ispekoh sladkisha vav furnata i predi malko go opitah da vidq dali sam se spravila i naistina e superrr kara chovek da si oblije pristite

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен е, наистина си заслужава да се приготви този сладкиш!

      Изтриване
  6. Анонимен7/4/13 19:18

    Какъв е диаметъра на тавичката, в която се пече, ориентировъчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В случая съм го изпекла в правоъгълна тавичка, написала съм размерите и - 30х20см. Преценете си според тавичките, които имате, но ако са с малък диаметър сладкиша ще стане по-дебел, и обратното - в по-голяма ще е по-тънък :)Споделете резултата и ако имате въпроси ги задавайте без притеснение :)

      Поздрави, Маги

      Изтриване
  7. Анонимен7/4/13 19:44

    Изкъпвам бебо и го започвам :)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/4/13 12:52

    Супер стана сладкиша! Даже вече свърши :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е свършил вече, това е супер комплимент! Поздрави от мен и спокойна нощ!

      Маги :)

      Изтриване