26 април 2014

Архив анкета - Ще месите ли козунаци за Великден?

*Петнадесета анкета*  


 



Ще месите ли козунаци за Великден?



                                          Да                                                                  4 гласа   44%
                                         Не, по магазините има достатъчно  5  гласа  55%
                                         Още не съм решила                                  0  гласа    0%
                                         
                                         
                                               

Приключила на 16.04.2014г.

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

24 април 2014

Панирано свинско месо със сос

Още една рецепта за любителите на свинско месо. Соса го направих като допълнение, но може и без него.


500гр свинско месо /използвах джолан/
1 глава лук
1 морков

За панировката:
3 яйца
6сл брашно+6сл галета
2сл соев сос
2сл горчица
2чл червен пипер
по щипка чер пипер и босилек
малко сол
100мл бульон от свареното месо

За соса:
4сл брашно + 1чл червен пипер
4сл олио
2 скилидки чесън
200мл доматен сос
1л бульон от свареното месо


Месото се сварява с обелените и цели лук, морков и малко сол, за около 2 часа. Обезкостява се и се накъсва на малки парчета.


Потапят се хубаво в панировката, изпържват се в сгорещена мазнина и се отцеждат върху листа кухненска ролка.


Приготвя се соса: Брашното, пипера и чесъна се запържват в олиото при непрекъснато бъркане. Добавят се доматения сок, пасираните лук и морков / от варенето на месото/. Соса се разрежда постепенно с топлия бульон. Ако е останала панировка се добавя също. Разбърква се от време на време. Сосът се оставя на огъня докато кипне.



В порционна дълбока чиния се сипва от соса, върху него се поставят няколко броя от панираните хапки. Като гарнитура може да се добавят варени картофи. Украсява се с клончета зелена подправка. 



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

17 април 2014

Сарми с наденица в Крок-Пот

Отново любимият ми Крок-Пот е в действие! Тази рецепта определено ще се прави често, щом съпругът ми ги хареса много, а не си пада особено по киселото зеле :) Колебаех се дали да използвам сурова наденица или суров суджук, така че и вие може да си решите кое да използвате.



3 сурови наденици - около 400гр ми излязоха
1 стрък праз лук
1 морков
250гр ориз
олио
листа от кисела зелка


На надениците направете прорези и запържете от двете страни в тиган с 2сл сгорещено олио. Изваждате ги и като се поохладят ги нарязвате на малки парченца. 
Запържвате праза и моркова, нарязани на дребно, добавяте и ориза. Наливате чаша гореща вода и задушавате до омекване на ориза, като разбърквате периодично. Ако трябва долейте още малко вода / плънката трябва да е сочна, но не течна /, но задушавайте докато остане на мазнина. Добавете нарязаната наденица и смесете добре.


Няма нужда да се слагат подправки, защото наденицата е овкусена.

От плънката слагате по една - две  лъжици върху листо от зелката и завивате на сарма.



Подреждате ги в предварително намаслените дъно и стени на  Крок-Пот. Поръсвате ги отгоре с малко олио. Не се слага никаква течност, зелевите листа си пускат!
Гответе ги за 3 и 1/2 часа на II степен Hight. 



При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

10 април 2014

Ароматни грахам хлебчета




250гр бяло брашно тип 500
250гр грахам брашно
1 пакетче суха мая Dr.Oetker  7гр
1 ½ чч топла вода
1сл лимонов сок / от шише /
4сл зехтин/олио
1сл сол
1чл захар
¼ чл чесън на гранули
1чл сух риган
1/3 чл джинджифил на прах



Бялото брашно се пресява, смесва се с грахамовото, маята и сухите подправки /количеството на подправките може да се промени според предпочитанията ви/. Разбъркват се и се добавят мокрите съставки. Замесва се тесто, ако е нужно се добавя още бяло брашно за доомесване. Оставя се да втаса на топло докато си удвои обема, приблизително 40-50 минути. След това се премесва и се разделя на 4 равни части, като всяка от тях се оформя в продълговата форма /багета/. Подреждат се в тавата за печене, постлана с пекарска хартия с малко разстояние помежду им.  Намазват се със зехтин и се оставят да втасат за още 30 минути в много слаба фурна на 40-50С. Градусите се засилват на 180 и хлебчетата се пекат около 30-35 минути /аз проверявам с дървено шишче за готовност/.


Изваждат се и веднага се намазват със зехтин, овиват се в ленена или памучна кърпа да се задушат и се поставят върху скара. Нарязват се след като се охладят.



Ииии ..... подаръци :)



Получих страхотни подаръци - сувенири и прекрасни подправки и добавки за готвене и украса от представителите на Dr.Oetker България 
Всички продукти, които досега съм използвала с тази марка, са много качествени и никога не са ме "издънвали". Маята и какаото не сменям категорично! Както се казва - винаги отличен резултат!

Благодаря  ви от сърце, направихте празниците ми още по цветни и ароматни!




При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

06 април 2014

Архив анкета - С коя ръка пишете?

*Четиринадесета анкета*  

  

С коя ръка пишете?


                                         С дясната                   16 гласа    94%
                                         С лявата                       1  глас       5%
                                         
                                         
                                               

Приключила на 06.04.2014г.


При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

03 април 2014

Солени мъфини Попай

Този вариант на банички видях в интернет, доста популярен се оказа. Предимството му пред класическите баници, е че не е нужно да се реже на парчета - просто си грабваш няколко мъфинки! Приготвят се лесно, а и с този спанак минава директно в графа вкусно  и здравословно :) Сложих името Попай точно заради него, но може да се замести с други зелениши. 



300гр кори за баница
300гр спанак
1 глава лук
200гр сирене
3 яйца
4сл олио
4сл кисело мляко
2сл вода
3-4 клонки магданоз
1/2чл сух джоджен
1/2чл чубрица

Измития и нарязан на ивички спанак се задушава със ситно нарязания лук и олиото за около 5 минути. Оставя се настрани да се охлади.
В друг съд се разбиват яйцата, смесват се с млякото, водата, натрошеното сирене и подправките. Прибавя се охладената спаначена смес и се разбъркват хубаво.
Корите се нарязват на ивици със ширина 1см както е цял пакета, слагат се в купа и се разделят докато се получат ленти. Добавя се сместа като се разбърква внимателно, за да не стане на каша.


Разпределя се във форми за мъфини, ако са силиконови не се мажат с нищо, но ако са метални се намазват с олио и се поръсват с брашно. Хартиените кошнички е хубаво да се намаслят преди са се сложи сместа в тях, за да може след изпичане мъфините да се отделят лесно.
Пекат се на умерена температура в загрята фурна докато добият златист цвят.
Идеална комбинация се получава когато се хапват с хубаво кисело мляко :)



Имам и повод да се похваля с нова публикация в медиите - на 2 април 2014 година в кулинарната рубрика "Гурме" на вестник "Преса" има статия за мен и моят кулинарен блог :)


Благодаря на журналистката Рада Езекиева за дадената ми възможност да се популяризира моят сайт!
Рецептите: Свински пържоли с джинджифил и бекон
Домашна торта от козунак

При копиране на материали от блога, моля посочвайте източник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...